Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Amsterdam, EMA | ‘Luchttechnische installatie EMA is in recordtijd gemonteerd’

Amsterdam, EMA | ‘Luchttechnische installatie EMA is in recordtijd gemonteerd’

Met de nieuwbouw in Amsterdam bewijst het European Medicines Agency (EMA) dat snelheid, kwaliteit en duurzaamheid perfect kunnen samengaan. In slechts 18 maanden is een kantoorgebouw met conferentiecentrum van 19 verdiepingen gerealiseerd dat niet alleen voldoet aan de BENG-eisen, maar ook aan de BREEAM ‘Excellent’ criteria. Onder andere een slimme gebouwconstructie, een koppeling met de stadsverwarming en -koeling, een groene plantenwand én een uitgekiend luchtkanalensysteem dragen hieraan bij.

In opdracht van Van Dorp Amersfoort hebben Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek het complete luchtkanalensysteem voor de laagbouw (begane grond t/m 2e verdieping) verzorgd. Voor Van Galen Klimaattechniek (een onderdeel van Van Dorp Installaties) namen de werkmaatschappijen bovendien het luchtkanalensysteem van de toren (3e t/m 19e verdieping) voor hun rekening. “Aanvankelijk kregen we alleen de productie, levering en montage van circa 11.000 m² rechthoekig en 8.200 m¹ rond kanaalwerk gegund”, vertelt commercieel marketing manager Leo ’t Jong. “Vanwege de korte doorlooptijd hebben wij voorgesteld om ook bijbehorende TROX-componenten voor onze rekening te nemen, zodat beide installateurs verzekerd waren van één aanspreekpunt en één leverancier voor de complete luchttechnische installatie. Zowel Van Dorp als Van Galen zijn hierin meegegaan, waarna we ook de brandkleppen, kleppensecties, constant volumeregelaars, roosters, naverwarmers en geluiddempers mochten leveren. Alleen de VAV-boxen zijn uitbesteed aan een derde partij.”

dsc_0222-kopieren

Op de 2e en 19e verdieping zijn technische ruimtes ingericht. Tussen deze techniekruimtes is een R-Vent® Speed TD buitenlucht-aanzuigkanaal gerealiseerd.

 


De Schilt bedrijven kregen de opdracht voor EMA in oktober 2018 gegund. “Het volledige gebouwontwerp is in BIM gemodelleerd”, vertelt Ben Stierman, projectleider bij Schilt Luchtkanalen. “Wij hebben de definitieve Revit-bestanden van de installateurs uit BIM 360 gehaald, op basis waarvan we de luchtkanalen in de juiste maatvoeringen hebben opgedeeld en de productie hebben aangestuurd. Alle verzinkt stalen luchtkanalen en TROX-componenten zijn just-in-time en volgens een geavanceerd bouwticketsysteem op het project aangeleverd, waarna ze in een hoog tempo zijn verwerkt. Onze monteurs hebben zelfs op zaterdag en in de vakanties
doorgewerkt om de korte doorlooptijd van circa 30 weken te kunnen halen.”

Op de 2e en 19e verdieping zijn technische ruimtes ingericht. “Tussen deze techniekruimtes hebben we een R-Vent® Speed TD buitenlucht-aanzuigkanaal gerealiseerd. Dit kanaal is opgebouwd uit uitgehard polyurethaanschuim met een aluminium cachering en garandeert een thermische prestatie van 0,024 W/mK bij een gemiddelde temperatuur van 10°C, zonder dat achteraf (uitwendig) isoleren nodig is.” Na de montagewerkzaamheden heeft Schilt diverse perslucht- en Luka C reinheidsproeven uitgevoerd, waarmee de kwaliteit en hygiëne van de luchttechnische installatie wordt geborgd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.