Makroon Amsterdam nieuwbouw
04:47
12-01-2016

Amsterdam | De Makroon

De nieuwbouw van appartementencomplex De Makroon in Amsterdam nadert zijn voltooiing. Het project omvat een woongebouw bestaande uit zes woonlagen met een ondergrondse, eenlaagse parkeergarage voor 179 parkeerplaatsen. Op de begane grond bevinden zich onder andere zorgfuncties, een restaurant en commerciële- en algemene ruimten. Op de 1e verdieping zijn 24-uurs zorgvoorzieningen, een zorghotel en groepswoningen ingericht. De 2e t/m 5e verdieping bestaat uit woonappartementen. Het totaal bruto vloeroppervlak bedraagt circa 28.000 m².

In het pand is een grote diversiteit aan installaties voorzien, vertelt Marco Dekker, projectleider bij Blom Elektrotechniek BV. “Kijk bijvoorbeeld naar de verlichtingsinstallatie. In het gebouw hebben we tientallen verschillende typen armaturen geïnstalleerd. Dat vroeg om een strakke organisatie.” Overal in het gebouw is LED-verlichting voorzien, vertelt hij. “In de parkeergarage hebben we DALI-  verlichting toegepast, op basis van bewegingsmelders. En ook elders in het pand zijn in diverse ruimtes bewegingsmelders voorzien, waaronder in de trappenhuizen en liftcorridors. In het gedeelte waar de zorgstichting haar intrek neemt, is de verlichting middels tijdschakelingen in verschillende scenes te schakelen.”

Naast de verlichtingsinstallatie is Blom Elektrotechniek BV in dit project verantwoordelijk voor onder andere het noodstroomaggregaat, de brandmeldinstallatie, de CO/LPG detectie-installatie, de toegangscontrole, een stukje CCTV, een gecertificeerde data-installatie en de besturing van de zonwering, vertelt Dekker. “De zonwering vormde installatietechnisch een behoorlijke uitdaging. Alle schermen zijn namelijk aan elkaar gekoppeld. Naast dat per ruimte de zonwering bediend kan worden, hebben we een overrulend systeem geïnstalleerd. In geval van harde wind, wanneer het hard regent of wanneer de glazenwasser de gevel komt reinigen, gaat alle zonweringen automatisch omhoog.”

Uitwerking in BIM
De grootste uitdaging in het project was volgens Dekker de beperkte installatieruimte boven de plafonds van de eerste verdieping. “In het gebouw zijn vaste en verlaagde plafonds voorzien, wat een goede afstemming met de plafondbouwer vergde in de montagefase. We hebben het ontwerp van onze installaties uitgewerkt in BIM, wat een grote voorsprong geeft richting de uitvoeringsfase. In veel grote werken van ons is BIM inmiddels de standaard. Echter hebben we in dit project het model in de uitvoeringsfase een beetje losgelaten, toen de adviseurs en opzichters aangaven liever met witafdrukken te werken.” W-installateur Vink Installatie Groep heeft wel vastgehouden aan BIM, vertelt projectleider Marco van den Ing. “Toen het project startte, in 2013, hadden we nog weinig BIM-ervaring. Toch zijn we erin geslaagd een goede engineering te maken. De tijd die we aan de voorkant hebben geïnvesteerd, heeft zich meer dan terugvertaald in de uitvoering. De monteurs op de bouw beschikten over een tablet, zodat ze steeds het meest actuele model konden inzien. Hierdoor zijn tijdens de uitvoering nauwelijks fouten gemaakt. Inmiddels zijn we gestart met de inbedrijfsstelling van onze installaties en de eerste resultaten zijn goed.”

Één opwekkingsinstallatie
Het project is het grootste klimaatproject in de geschiedenis van Vink Installatie Groep, vertelt Van den Ing. “We hebben onder andere de verwarming, koeling, ventilatie en gasinstallatie verzorgd, evenals de bijbehorende regeltechniek. We hebben één collectieve opwekkingsinstallatie gemaakt voor het gehele gebouw, bestaande uit een warmtepomp in combinatie met droge koelers op het dak. Het systeem wordt ondersteund door twee hr-ketels met een gezamenlijk vermogen van 1.500 kW.” Voor het gebouw is een energiezuinige installatie gemaakt op basis van lage temperatuur. Daarnaast is een hoge temperatuur leidingnet aangebracht om te voorzien in warm drinkwater. Zeven luchtbehandelingskasten, met een vermogen variërend van 10.000 tot circa 20.000 m³/h, voorzien in de ventilatiebehoefte in het gebouw.

Beheer
“In de installatie hebben we drukgecompenseerde ventielen toegepast zodat de installatie op basis van voorinstellingen in balans kon worden gebracht”, vertelt Van den Ing. “Het resultaat is een stabiele regeling die zo min mogelijk energie verbruikt.” De gehele regelinstallatie is onderverdeeld in meerdere regelkasten, die middels een datakabel met elkaar zijn verbonden. Alle waardes en meldingen zijn altijd en overal online in te zien, waardoor ze optimaal beheerd kunnen worden.”

Tekst: Lieke van Zuilekom Beeldmeteriaal: Vink Installatie Groep

 


Bouwinfo
Opdrachtgever Syntrus Achmea Real Estate & Finance
Architect De Architekten Cie, Amsterdam
Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V.
Installaties Vink Installatie Groep, Blom Elektrotechniek, Spirotech, Fortes Import, IMI Hydronic Engineering, robatherm, Smitsair
Bouwperiode 4e kwartaal 2013 – 4e kwartaal 2015

 

i-project-infov3Projectinfo

Open verdeler verhoogt rendement en bespaart installatietijd
De verwarmingsinstallatie in De Makroon in Amsterdam is door Vink Installatie Groep voorzien van een SpiroCross open verdeler met geïntegreerde lucht- en vuilafscheiding. “Naast dat deze verdeler het rendement van de ketels verhoogt, bespaart hij de installateur kostbare installatietijd”, vertelt Martijn Worst, Area Sales Manager Utiliteit & Industrie bij Spirotech, de leverancier van SpiroCross.

“De compacte SpiroCross is eigenlijk een open verdeler en lucht- en vuilafscheider in één. Bij het toepassen van een hydraulische verdeler is het energetisch rendement van een installatie maximaal wanneer de aanvoer- en retourvloeistof zo min mogelijk lucht en vuil bevatten en niet met elkaar worden vermengd. Op al die punten scoort de SpiroCross bijzonder hoog.”

Spirotech ontwikkelt en produceert innovatieve totaaloplossingen voor het conditioneren van vloeistoffen in HVAC- en procesinstallaties. “Want moderne HVAC-installaties verdienen een optimale waterkwaliteit”, aldus Worst. “In ons eigen laboratorium in België zoeken wij altijd naar de perfecte balans, zodat de installaties optimale prestaties kunnen leveren. Onze producten en diensten zorgen er onder andere voor dat storingen en slijtage aanzienlijk worden verminderd. Hierdoor is minder onderhoud nodig, verbetert het rendement en vermindert het energieverbruik.”

 


Zeven luchtbehandelingskasten voor De Makroon
De Duitse geautomatiseerde maatwerkbouwer robatherm levert maar liefst zeven luchtbehandelingskasten voor De Makroon. Het bedrijf onderscheidt zich door het hoge kwaliteitsniveau en het maatwerk per 102 mm, waardoor ruimten optimaal kunnen worden benut en het energieverbruik tot een minimum wordt gereduceerd. Adviseur in dit project Hiensch engineering heeft – naar volle tevredenheid – al meer dan 25 jaar ervaring met robatherm.

“Bouwtrajecten en Europese regelgeving veranderen, naast ons eigen bewustzijn, momenteel snel”, vertelt Raimond Taal, die commercieel verantwoordelijk is voor robatherm op de Nederlandse markt. “Hierdoor ontstaat er eindelijk weer ruimte voor goede samenwerkingen en zo ook voor echte duurzame eindproducten.”

In dit project zijn naast diverse soorten energieterugwinning in drie luchtbehandelingskasten DDC-regelingen meegenomen. In twee andere kasten zijn geïntegreerde luchtbevochtigers voorzien. “Dit project laat de diversiteit van robatherm zien”, aldus Taal. “Marco van den Ing, projectleider van Vink installatie Groep heeft zich in dit project beziggehouden met onder andere de detailengineering en weet robatherm inmiddels ook voor zijn andere projecten te vinden.”

 


WKW-units de Makroon zijn op maat geëngineerd
De 134 appartementen in de Makroon in Amsterdam zijn voorzien van Warmte-Koude-Warmwater distributie-units van Fortes Import BV. In opdracht van Vink Installatie Groep heeft de leverancier bovendien 134 energiemeters, een energiemonitoringssysteem en RVS vloerverwarmings- en vloerkoelingsverdelers geleverd.

“We zijn al in een vroeg stadium bij het project betrokken”, vertelt Dirk Ockhuizen, general manager bij Fortes Import BV. “Hierdoor hebben we de WKW-units op maat voor dit project kunnen engineeren. De AquaHeat Arctic WKW 4,5 P-units zijn specifiek ontwikkeld om zowel warmte als koude (change-over) te distribueren. De units zijn geschikt voor een lage aanvoertemperatuur voor verwarming en bieden een hoog warmwatercomfort. Doordat de units zijn voorzien van een EPP-isolatiekap, worden stilstandsverliezen tot een minimum beperkt.”

Alle WKW-units zijn voorzien van compacte, ultrasoon Diehl energiemeters type Sharky 775, vertelt Ockhuizen. “De energiemeters communiceren via een M-Bus protocol met het monitoringssysteem. Hierdoor kan op één centraal punt het energieverbruik worden uitgelezen.”

Afhankelijk het type appartement, zijn in iedere woning één of twee AquaHeat vloerverwarmings- en vloerkoelingsverdelers uit de 1120-serie geleverd. “Per groep is een drukgecompenseerde flowregelaar voorzien, die ervoor zorgt dat iedere groep zijn ingeregelde flow (liters/uur) behoudt, ongeacht het verbruik. De RVS-verdelers zijn corrosiebestendig en worden standaard geleverd met handontluchter en vul- en aftapkraan.” Kijk voor meer informatie op www.fortes-import.nl

 


Dynamiek
Voor het project De Makroon in Amsterdam levert IMI Hydronic Engineering de inregel- en regelafsluiters. Het bedrijf uit Alphen aan den Rijn is specialist op het gebied van producten, systemen en regelingen voor hydronische systemen en levert producten via de technische groothandel aan installateurs.

Met een aanzienlijk marktaandeel is het niet vreemd dat IMI Hydronic Engineering sinds eind vorig jaar haar product en expertise levert voor De Makroon. De merken IMI Pneumatex, IMI TA en IMI Heimeier zijn de drie merken die worden gevoerd door het bedrijf.

Naast de verkoop van producten en de overdracht van technische knowhow speelt IMI Hydronic Engineering ook een rol in de ontwikkeling ervan, weet Stefan Druijf van IMI te vertellen. “De techniek van bijvoorbeeld de huidige cv’s wordt steeds beter. Daarom hebben we speciaal hiervoor inregelafsluiters, regelafsluiters en radiatorappendages ontwikkeld, die het installeren voor de monteurs gemakkelijker kunnen maken. Kenmerkend voor de afsluiters van IMI is de dynamiek van het product. De afsluiters zijn gemakkelijk in te regelen en ook de flows zijn juist te meten.”


 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

GEBO GrondboringenLinum voet Belcolade