Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Altijd en overal voldoende frisse lucht
Zijn grotere luchthoeveelheden, koeling en/of vochtterugwinning gewenst? Dan biedt de Ned Air RotorLine uitkomst.

Altijd en overal voldoende frisse lucht

Frisse lucht voor iedereen. Zowel op school, thuis als op het werk. Dát is al ruim 30 jaar de ambitie van Ned Air; een toonaangevende fabrikant van luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dakventilatoren. “Als gevolg van de coronapandemie is de luchtkwaliteit in scholen en kinderdagverblijven hoog op de agenda gekomen”, merkt Hans Robben, commercieel directeur van Ned Air. “Een volgende stap is om ook onze woningen en kantoren van een gezond en comfortabel binnen klimaat te voorzien. In samenwerking met de installateur en opdrachtgever geven wij hier elke dag weer invulling aan. Wij bieden maatwerk op basis van gestandaardiseerde modellen en met specifieke aandacht voor gebruiksgemak, duurzaamheid en energiezuinigheid.” Wie kiest voor de producten van Ned Air, is verzekerd van korte lijnen. Maar ook van een Nederlandse productie, waardoor transportbewegingen én levertijden tot een minimum beperkt blijven.

De Ned Air EveryLine is bij uitstek geschikt voor ruimtes waarin veel mensen aanwezig zijn en waarbij op CO2, druk en/of relatieve vochtigheid gestuurd moet worden.

Uit onderzoek van onder andere TNO blijkt dat onze binnenlucht vaak ongezonder is dan onze buitenlucht. Niet verwonderlijk, volgens Robben, want ons binnenklimaat kan op vele manieren vervuild raken. “Bijvoorbeeld CO2, vluchtige organische stoffen, fijnstof, vocht en schimmels kunnen de binnenluchtkwaliteit grondig verstoren. Ventilatie en luchtfiltering zijn is in dit geval noodzakelijk om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Niet alleen in woningen, maar ook in kantoren, scholen en openbare gebouwen.” De verbeterde binnenluchtkwaliteit in deze ruimtes heeft direct invloed op het welbevinden en de prestaties van haar gebruikers, benadrukt hij. “Mensen worden productiever, kunnen zich beter concentreren, zijn alerter en worden minder snel ziek. Door ventilatie te combineren met warmteterugwinning worden bovendien koude luchtstromen en energievernietiging voorkomen. Circa 90% van de warmte die door de aanwezige radiatoren of vloerverwarming gegenereerd wordt, wordt afgevangen en met de gefilterde verse buitenlucht mee teruggebracht in de ruimte. Dit bespaart energie en is gunstig voor de energierekening.”

De EveryLine onderscheidt zich door een gepatenteerde luchtscheidingsmodule (LSM), die twee tegenstroom-platenwisselaars in één compact geheel combineert en de warmte van de uitgaande luchtstroom nog beter overdraagt aan de inkomende (verse) luchtstroom.

Breed inzetbaar

Ned Air levert diverse innovatieve luchtbehandelingskasten die ventilatie en warmteterugwinning combineren. Mooie voorbeelden zijn EveryLine en RotorLine, die zeer breed in de utiliteitsmarkt ingezet kunnen worden. “Beide modellen zijn verkrijgbaar in een binnen- en buitenopstelling en kenmerken zich door een compact en strak design en een robuuste, luchtdichte behuizing met stijlen, regels en 44 mm dikke geïsoleerde sandwichpanelen”, aldus Robben. “De luchtbehandelingskasten worden uitgevoerd volgens de hoogste thermische koudebrugfactor (DIN EN 1886), waardoor luchtlekkages en condensvorming op de behuizing niet aan de orde zijn.” Beide luchtbehandelingskasten beschikken over moderne regeltechniek, die in ieder gewenst gebouwbeheerplatform geïntegreerd en eenvoudig online gemonitord en beheerd kan worden.

Zeer lage TCO

Naar wens zijn tal van uitbreidingscomponenten mogelijk, zoals een verwarmingsbatterij, een (DX) koelbatterij of change-overbatterij, buitenluchtkleppen, luchtfilters en geluiddempers. “En ook accessoires zoals een kijkglas, een extra filterset en/of een vorstthermostaat of drukverschilregelaar zijn eenvoudig te integreren. Samen met de installateur selecteren wij graag de juiste componenten voor ieder project. Bovendien zoeken we actief naar mogelijkheden om het energiegebruik te beperken, met een zeer lage Total Cost of Ownership (TCO) als resultaat.” Beide kasten voldoen aan de eisen van de ErP 2018 en komen in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA), wat al gauw een netto-voordeel van ca. 11% oplevert.

Gepatenteerde luchtscheidingsmodule

Naast bovengenoemde eigenschappen onderscheidt EveryLine zich door een gepatenteerde luchtscheidingsmodule (LSM), die twee tegenstroom-platenwisselaars in één compact geheel combineert en de warmte van de uitgaande luchtstroom nog beter overdraagt aan de inkomende (verse) luchtstroom. “Een lage interne weerstand voorkomt onnodig stromingsgeluid en heeft een positieve invloed op het energieverbruik”, aldus Robben. “De LSM is standaard voorzien van een bypass-faceklep, waardoor ook zomernachtventilatie (vrije koeling) mogelijk wordt.” EveryLine is bij uitstek geschikt voor ruimtes waarin veel mensen aanwezig zijn en waarbij op CO2, druk en/of relatieve vochtigheid gestuurd moet worden, vertelt hij. In totaal zijn negen modellen leverbaar, met een standaard luchtdebiet van 600 tot 12.500 m3/h. Zijn grotere luchthoeveelheden, koeling en/of vochtterugwinning gewenst? Dan biedt de Ned Air RotorLine uitkomst.

Warmte- en vochtterugwinning

RotorLine bestaat uit acht modellen met een luchtdebiet van 2.400 tot 44.000 m3/h. Bij aanschaf kunnen installateurs en opdrachtgevers kiezen uit drie energiebesparende warmtewielen: een condensatiewiel, een enthalpiewiel of een sorptiewiel. Alle warmtewielen zijn voorzien van afdichtende strips, waardoor zo min mogelijk luchtlekkage optreedt. “Uniek is ook de vormgeving van de aluminium lamellen, die de warmte- en vochtoverdracht optimaliseert”, aldus Robben. “Naast een wamteterugwinrendement van maximaal 85% is RotorLine in staat om een vochtterugwinrendement van maar liefst 90% te bereiken, waardoor flink op het geïnstalleerde koelvermogen bespaard kan worden.”

Met RotorLine en EveryLine speelt Ned Air in op de gezonde gebouwen trend. Maar ook op de groeiende behoefte van gebouweigenaren om hun bestaande luchtbehandelingskasten te vervangen. “Waar de hoge energieprijzen voor consumenten redelijk gecompenseerd worden door de overheid, is hiervan in het bedrijfsleven geen sprake”, weet Robben. “Een investering in energiebesparing en warmteterugwinning verdient zich hier al snel terug. In combinatie met meer frisse lucht, vangen gebouweigenaren eenvoudig twee of zelfs drie vliegen in één klap. Immers leveren onze WTW-units ook een positieve bijdrage aan het behalen van het verplichte Energielabel C per 1 januari 2023. Hoewel veel gemeenten niet streng zullen handhaven op dit label, beschouwen gelukkig steeds meer gebouweigenaren het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om hiermee aan de slag te gaan. Wij denken graag met hen mee.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.