Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Allround Cargo Handling, Ridderkerk: Duurzaam, energiezuinig en BREEAM-NL ‘Very Good’
De nieuwbouw krijgt een omvang van ca. 22.600 m2, inclusief een mezzanine van ca. 3.500 m2 en ca. 830 m2 kantoren en moet na oplevering volledig gasloos, duurzaam én energiezuinig functioneren. (Beeld: Aan de Stegge Twello)

Allround Cargo Handling, Ridderkerk: Duurzaam, energiezuinig en BREEAM-NL ‘Very Good’

De nieuwbouw krijgt een omvang van ca. 22.600 m2, inclusief een mezzanine van ca. 3.500 m2 en ca. 830 m2 kantoren en moet na oplevering volledig gasloos, duurzaam én energiezuinig functioneren. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw staan de BREEAM-NL ‘Very Good’ certificeringscriteria centraal. De installaties van Terberg Totaal Installaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Terberg Totaal Installaties realiseert zowel de W- als E-installaties in het distributiecentrum. (Beeld: Aan de Stegge Twello)

In opdracht van en in prettige samenwerking met hoofdaannemer Aan de Stegge Twello realiseert Terberg Totaal Installaties zowel de werktuigbouwkundige als elektrotechnische installaties in het distributiecentrum. Om een vlotte doorlooptijd te borgen, zijn de installatievoorzieningen eerst uitgewerkt in Revit en uitvoerig geclasht met alle betrokken partijen, waardoor aanlopers en faalkosten tot een minimum beperkt worden. “Begin januari zijn de installatiewerkzaamheden gestart”, vertelt Xander Bennebroek, Projectleider W bij Terberg Totaal Installaties. “Waar in de meeste distributiecentra wordt gekozen voor luchtverwarmers/gasheaters, is in dit specifieke project gekozen voor hoogwaardige warmtepomptechnieken. Zes lucht/water-warmtepompen op het dak voorzien straks in de verwarming van de vijf distributiehallen en expeditiestraat. In de kantoren komen Variable Refrigerant Flow (VRF) systemen, waarmee energetisch en gelijktijdig verwarmd en gekoeld kan worden. In deze ruimtes is bovendien een randzone met vloerverwarming aangelegd, waarmee koudeval van de gevel efficiënt wordt afgevangen.” Conform de BREEAM-NL-eisen is de temperatuur in de kantoren per 40 m2 regelbaar, vertelt Bennebroek. “De ventilatie vindt volledig vraaggestuurd plaats, op basis van CO2-concentraties. Elk kantoordeel (A en B) krijgt zijn eigen luchtbehandelingskast. Een uitgekiende afstand tussen de ventilatieafvoer en -toevoer (verdunningsfactor) garandeert een optimale toevoerluchtkwaliteit.”

BREEAM-NL-punten

Buiten de nieuwbouw is een groot transformatorstation van 1.750 kVA geplaatst. Vanaf hier wordt de nieuwbouw op traditionele wijze bekabeld, vertelt Michel den Hollander, Projectleider E bij Terberg Totaal Installaties. “Op het dak van de nieuwbouw komt een uitgebreide PV-installatie van 2,4 MW, die energieoverschotten in de zomer teruglevert aan het energienet. Naast deze PV-installatie levert met name de energiezuinige LED binnen- en buitenverlichting kostbare BREEAM-NL-punten op.” In navolging van de ventilatie-installaties kan ook de verlichting in de kantoren straks per 40 m2 geschakeld worden, vertelt hij. “Dankzij daglicht- en bewegingssensoren wordt bovendien nergens onnodig energie verbruikt. Om ook het verbruik van de overige installaties te kunnen monitoren, zijn alle grote verbruikers voorzien van tussenbemeteringen. Denk bijvoorbeeld aan de koelinstallaties van de geconditioneerde warehouses, die door een andere partij worden aangelegd.”

Strakke planning

Naast bovengenoemde installaties is Terberg Totaal Installaties verantwoordelijk voor het aanbrengen van de bekabeling voor het datanetwerk, de toegangscontrole-installaties en de inbraakbeveiliging. Op werktuigbouwkundig gebied verzorgt de totaalinstallateur met vestigingen in IJsselstein en Capelle aan den IJssel bovendien het loodgieterswerk en de sanitaire installaties. Net voor de zomer moeten de werkzaamheden worden opgeleverd. Om de strakke planning te halen, worden waar mogelijk montagewerkzaamheden naast elkaar uitgevoerd. Ook vinden regelmatig plannings- en afstemmingsoverleggen plaats met de hoofdaannemer en alle onderaannemers, waardoor snelheid, efficiëntie, kwaliteit én bouwplezier perfect hand in hand gaan.

Bouwinfo
Ontwikkelaar 
NXR Vastgoed B.V.
Architect 
Architecten_Lab
Ingenieursbureau 
JVZ Ingenieurs
Aannemer 
Aan de Stegge Twello
Installaties 
Terberg Totaal Installaties
Ventilatievoorzieningen 
Van Kessel Ventilatie B.V.
PV-installatie
Sunrock

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.