Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Alles wat je moet weten over valbeveiliging bij panden en gebouwen

Alles wat je moet weten over valbeveiliging bij panden en gebouwen

Allereerst is het dan belangrijk om te weten vanaf welke hoogte valgevaar bestaat. Of wanneer een valbeveiliging vereist is in Nederland. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij valbeveiliging noodzakelijk is. Niet alleen de voorgeschreven hoogte, maar bijvoorbeeld ook bij werken op het water of bij verkeer kan dakrandbeveiliging nodig maken.

Ook kun je denken aan uitstekende delen waar je omheen moet werken. Of als je op een platform of op een bordes je werk moet doen. Net als op een loopbrug gelden hier andere regels dan op een dak wat zich meer dan 2,5 meter boven de grond bevindt. Op grotere hoogte dan die 2,5 meter ontstaat er valgevaar en dan is het verstandig dakrandbeveiliging kopen.

Valgevaar

In Nederland kennen wij het Arbobesluit 3.16. Dit is een Arbeidsomstandighedenbesluit voor het voorkomen van valgevaar en hierin staan de regels netjes en duidelijk opgesteld. Een valbeveiliging vanaf een hoogte van 2,5 meter en bij gevaarlijke omstandigheden op een platform, brug of bij verkeer dient men vanaf 50 cm een leuning van 1,1 meter met een schoprand aan de onderzijde aan te brengen. Dit volgens de norm NEN-EN-ISO 14122.

Veilige valhoogte

Om heel kort te gaan kun je zeggen dat er geen veilige valhoogte bestaat. Je kunt immers tijdens een spelletje badminton je enkel al kneuzen. Maar je kunt wel zorgen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving. De Inspectie SZW, de inspectie van het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, stelt dat je veiligheidsmaatregelen dient te nemen in verschillende stappen. Dit is een Arbeidshygiënische strategie die ervan uitgaat dat je van de meeste volledige maatregel naar de minst volledige maatregel werkt. Je begint bij de bron. Hierbij kun je jezelf afvragen of datgene wat nu op het dak staat ook beneden geplaatst kan worden. Bijvoorbeeld de airco. De volgende maatregel is om het gehele dak te beveiligen door middel van een goede dakrand beveiliging. Als laatste kun je kijken naar een individuele valbeveiliging. De collectieve maatregel, de permanente dakrandbeveiliging, is sterk aan te raden. Hierbij kan iedereen zonder training of persoonlijke beschermingsmiddelen het dak betreden en zijn werk doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.