Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Alles wat de professional in de utiliteitssector moet weten over een gezond binnenklimaat staat op www.binnenklimaattechniek.nl

Alles wat de professional in de utiliteitssector moet weten over een gezond binnenklimaat staat op www.binnenklimaattechniek.nl

De opmars van energiezuinige en energieneutrale gebouwen is in volle gang. Een mooie en broodnodige ontwikkeling, die echter ook een extra zorg meebrengt: hoe houden we het binnenklimaat gezond?

Remi Hompe, branchemanager van Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) zegt: “We bevinden ons tegenwoordig meer dan 70% van de tijd binnen, thuis en op het werk. De utiliteitssector moet zorgen voor een gezond binnenklimaat, zodat ziekteverzuim teruggedrongen wordt en de productiviteit gewaarborgd blijft. Daar helpen wij graag bij. Professionals die te maken hebben met binnenklimaatinstallaties kunnen met al hun vragen terecht op het platform Binnenklimaattechniek.nl, boordevol publicaties, informatie over wetgeving en praktische tools.” In dit artikel nemen we u graag even mee langs een aantal van de vele mogelijkheden die het platform te bieden heeft.

Vergelijken energieverbruik en uitstoot van luchtbehandelingskasten

FME Remi Home Binnenklimaattechniek.nl Gezond binnenklimaat Installatie Bouw Nederland

LCC-tool.

 

Met de tool ‘Life Cycle Cost’ (LLC) kunnen berekeningen worden gemaakt waarmee luchtbehandelingskasten met elkaar vergeleken kunnen worden, ten aanzien van energieverbruik en CO2-uitstoot. De berekening geschiedt volgens DIN V 18599-3 en VDI 2067-1 en is als eis opgenomen in VLA-bestek ‘Ontwerp luchtbehandelingssystemen 20160101-03’. Dit bestek wordt door de RVB gebruikt bij aanbestedingen van kantoorgebouwen. De invoer van de berekening houdt rekening met de Nederlandse energie- en gasprijzen en is ook toepasbaar bij energiegebruik uit andere bronnen. Probeer het zelf via vlallc.nl.

Energie besparen met luchtgordijnen

FME Remi Home Binnenklimaattechniek.nl Gezond binnenklimaat Installatie Bouw Nederland

Luchtgordijnen besparingsmeter.

 

Een luchtgordijn zorgt niet alleen voor comfort, maar bespaart ook tot wel 80% energie ten opzichte van een open deur. Dat kan duizenden euro’s per jaar schelen. Berekenen hoeveel er met een goede installatie van een luchtgordijn bespaard kan worden, kan via binnenklimaattechniek.nl/besparingsmeter. Wie een bestaand luchtgordijn wil beoordelen, kan dat doen via entreecheck.nl.

Het belang van de juiste reiniging van luchtbehandelingssystemen

Met een schoon luchtbehandelings- of ventilatiesysteem kunnen gezondheidsrisico’s die optreden ten gevolge van vervuiling worden voorkomen. Een juiste reiniging van het systeem is daarom van cruciaal belang. Een schoon systeem behoudt tevens zijn capaciteit en kan daardoor optimaal presteren. Als leidraad heeft het Nederlands Verbond Reinigingsspecialisten Luchtbehandelingssystemen (NVRL) in samenwerking met TNO Bouw en Ondergrond hygiënische grenswaarden opgesteld voor de reiniging van luchtbehandelings- en ventilatiesystemen in utiliteitsgebouwen. Op basis van de NVRL-keur is het mogelijk om een NVRL-certificaat te ontvangen, verstrekt door bedrijven die zijn aangesloten bij de NVRL. Het verbond is onderdeel van de VLA. Meer informatie: nvrl.nl.

Duurzamere luchtbehandeling in gebouwen

FME Remi Home Binnenklimaattechniek.nl Gezond binnenklimaat Installatie Bouw Nederland

Luchtgordijnen besparingsmeter resultaat.

 

Het Bouwbesluit verlangt bij elke aanvraag voor een bouwvergunning voor woningen of kantoren (met een gebruiksoppervlakte groter dan 100 m2) een milieuprestatieberekening. Deze berekening moet op een eenduidige en controleerbare wijze de milieubelasting van het gebouw in €/m2 per jaar bepalen. De VLA heeft samen met haar leden een Life Cycle Assesment uitgevoerd voor de ventilatiesystemen en componenten die de leden leveren. Deze ‘milieuprestaties’ zijn opgenomen in de nationale milieudatabase als VLA-productkaarten, te vinden op milieudatabase.nl. Hierdoor kunnen voor producten van VLA-leden de VLA-productkaarten geselecteerd worden, een keur van kwaliteit! Hiermee loopt de VLA vooruit op de verwachte wettelijke eisen. Ontwerpers krijgen zo de mogelijkheid om integraal duurzamer te gaan ontwerpen.

Eurovent energielabel

Luchtbehandelingskasten zijn er in eindeloos veel uitvoeringen en zijn zodoende vaak lastig met elkaar te vergelijken. Om deze reden is er voor luchtbehandelingskasten een Europees energielabel opgezet, genaamd Eurovent. Dit label classificeert een type luchtbehandelingskast op verschillende punten zoals koudebruggen, constructiesterkte, thermische isolatie en geluidsisolatie. Dit geschiedt op basis van de Europese normen NEN-EN 1886 (mechanische eigenschappen) en NEN-EN 13053 (nominale waarden en prestaties). Om ervoor te zorgen dat alle leveranciers dezelfde testmethode gebruiken en vooral ook hun kwaliteit handhaven, vindt er regelmatig een toetsing plaats door de onafhankelijke certificatie-instantie Eurovent.

Energieverbruik luchtbehandelingskasten

Door steeds betere technieken is bij een moderne luchtbehandelingskast het stroomverbruik ongeveer even belangrijk geworden als de warmteterugwinning. Het totale energieverbruik dat van belang is, is nu afhankelijk van vele factoren zoals:

– het rendement van de motor;

– het rendement van de aandrijving;

– het rendement van de ventilator;

– het rendement van de inbouw;

– drukverliezen over alle componenten;

– de luchtsnelheid;

– het temperatuurrendement van het warmteterugwinningssysteem.

Wanneer een ondernemer gebruik maakt van de EIA kan hij 45% van de investeringskosten van in dit geval de luchtbehandelingskast (Eurovent Label A) aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Ook betaalt hij minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. 

Lees meer over Eurovent op binnenklimaattechniek.nl/eurovent.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.