Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Alle neuzen dezelfde kant op: ABT maakt eigen kantoren veiliger op overdracht coronavirus

Alle neuzen dezelfde kant op: ABT maakt eigen kantoren veiliger op overdracht coronavirus

In de kantoren van ingenieursbureau ABT zitten de medewerkers straks allemaal in dezelfde richting achter hun bureaus. Die bureaus worden bovendien zo neergezet dat de bestaande ventilatiesystemen maximaal bijdragen aan de luchtkwaliteit. Deze combinatie van maatregelen verkleint de overdrachtskans van het coronavirus volgens ABT doordat de medewerkers altijd schone lucht inademen. Ook levert de configuratie tot 20% meer werkplekken op dan wanneer de cirkelvorm van 1,5 meter rond elke medewerker wordt gehanteerd.

“Wij noemen het ons intelligente 1,5 meter kantoor”, zegt senior adviseur Ad van der Aa van ABT. “Wij gaan onze werkomgevingen op deze wijze aanpassen en zijn ervan overtuigd hiermee veiligere werkplekken te creëren.” Specialisten van ABT deden de afgelopen tijd intensief onderzoek naar het ‘coronaproof’ herinrichten van de eigen kantoren. De ingenieurs hanteerden daarbij twee uitgangspunten. Ten eerste: de risicozone voor besmetting zit vooral aan de voorkant van het lichaam (neus, mond, ogen). Ten tweede: het ventilatiesysteem en de luchtstromingspatronen in een kantoorruimte zijn van grote invloed op het bewegen van virusdeeltjes. En dus op de overdracht ervan van mens op mens.

ezgif.com resize 1

Herinrichting kantoor volgens 15m afstand maatstaf

 

Computational Fluid Dynamics

Op basis van de in- en uitadempatronen van mensen, het heen- en weer lopen van medewerkers en het aanwezige ventilatiesysteem zijn, door middel van luchtstromingsberekeningen – simulaties met Computational Fluid Dynamics – verschillende scenario’s doorgerekend. De basisberekening vormde de ‘oude’ kantoorsituatie waarin de medewerkers van ABT enkele maanden terug nog werkten. In een tweede, nog lopend, onderzoek richt ABT zich vooral op het effect van menselijk verkeer en opstoppingen in het kantoor, onder meer bij toiletten, koffiecorners en liften.

ABT is een integraal adviserend bouwtechnisch ingenieursbureau met onder meer specialisten op het gebied van bouwfysica en installatietechniek en telt circa driehonderd medewerkers. Het bedrijf heeft vestigingen in Velp, Delft, Haren, Enschede, Krefeld (Duitsland) en Antwerpen (België).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.