Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘All-electric verwarmen was nog nooit zo makkelijk’ 

‘All-electric verwarmen was nog nooit zo makkelijk’ 

Begin september heeft Intergas Verwarming B.V. weer een innovatief product aan haar leveringsprogramma toegevoegd. De Intergas Xource 7 betreft een all-electric warmtepompsysteem inclusief in eigen beheer ontwikkelde Heat Pump Control Unit (HPCU), waarin een aantal zeer herkenbare Intergas features is geïntegreerd.

“De meeste warmtepompen in Nederland bestaan uit een buitenunit die de aangezogen buitenlucht omzet in warmte en een all-in binnenunit inclusief boiler en controller, die in de regeling van de (lage temperatuur) installaties voorziet”, vertelt Henk Bouwman, Sales Engineer Warmtepompen bij Intergas Verwarming B.V.. “Intergas daarentegen heeft de installatie iets verder uit elkaar gehaald. In plaats van een geïntegreerde binnenunit hebben wij gekozen voor een separate boiler en een HPCU met twee elektronisch modulerende circulatiepompen, een intern expansievat, een back-up heater en een geïntegreerde Intergas-regeling, die in de koppeling en aansturing van de warmtepomp, cv-installatie en warmtapwatervoorziening voorziet. Waar de ene pomp de warmte vanuit de buitenunit naar de cv-installatie stuurt, verzorgt de andere pomp sec het transport van warmtapwater naar de voorraadboiler. De back-up heater garandeert dat de gewenste watertemperaturen ook bereikt kunnen worden wanneer het monobloc niet voldoende warmte kan leveren. Bijvoorbeeld bij extreem lage buitentemperaturen.”

Herkenbare features

Bij de ontwikkeling van de HPCU heeft Intergas Verwarming B.V. de vertrouwde ommanteling van de Intergas Xtreme 24 cv-ketel behouden. En ook de interne componenten zijn reeds bekend. Een bewuste keuze, volgens Bouwman, omdat hiermee koudwatervrees bij installateurs om warmtepompinstallaties te installeren of onderhouden zoveel mogelijk wordt weggenomen. Ook het gebruik van de dubbele pomp is bijzonder, maar niet Intergas-vreemd. “De driewegklep zorgt normaliter voor de verdeling van warm water naar de cv of voorraadboiler. Echter is deze driewegklep ook één van de meest storingsgevoelige onderdelen van de installatie”, vertelt hij. “Om hiermee de strijd aan te gaan, heeft Intergas altijd ketels met een unieke warmtewisselaar gebouwd, die een driewegklep overbodig maakt. Deze strategie hebben we doorgetrokken naar de HPCU, waardoor ook hier een hoge betrouwbaarheid wordt geborgd.”

Bovendien wordt voor de branderautomaat gebruik gemaakt van hetzelfde ICX platform als in de Intergas Xtreme toestellen. “Hierdoor kan de Xource volledig worden ingeregeld via het Intergas Service Dashboard en kan gebruik worden gemaakt van de Comfort Touch app, Comfort Touch Xource en Intergas gateway om de installatie te monitoren.”

All-electric systeem

De Intergas HPCU maakt deel uit van het all-electric Intergas Xource 7 systeem, met een vermogen tot 7 kW voor verwarming en 8 kW voor warm water, bij een geluidsproductie van maximaal 54 dB. “Intergas Xource 7 is een compleet systeem, inclusief een buitenunit met monobloc lucht/water-warmtepomp, een 200 of 300 liter boilervat voor warmtapwater en de HPCU. Het modulerende systeem is bij uitstek geschikt voor de bestaande bouw, waarin bewoners steeds vaker overstappen van gasgestookte naar all-electric installaties. Maar ook voor de nieuwbouw van grotere (BENG)-woningen leent de Intergas Xource 7 zich uitstekend.” Door de buitenunit, boiler en HPCU van elkaar te scheiden, wordt het transport flink vergemakkelijkt, vertelt Bouwman. “Bovendien ben je veel flexibeler in het opstellen van de installatie. Naar wens kan de 200 of 300 liter boiler in de toekomst eenvoudig worden vervangen door een grotere boiler of zonneboiler.”

Tot het eind van dit jaar worden de Intergas Xource 7 warmtepompsystemen in een business-to-businessmodel aangeboden, waarbij Intergas Verwarming B.V. rechtstreeks levert aan de installateur en het proces van aanvraag tot en met installatie en inbedrijfstelling actief monitort en begeleidt. Vanaf 1 januari zijn de systemen leverbaar via de bekende groothandels. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.