Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Al 70 jaar verbonden door techniek, kennis en innovatie

Al 70 jaar verbonden door techniek, kennis en innovatie

Verbinding, beweging en groei. Maar ook: spanning, weerstand en stroomsterkte. Daarvoor staat Hanzestrohm, dé specialist in technische oplossingen voor bouw, industrie en infrastructuur. Het moderne familiebedrijf, dat jarenlang bekend stond als de Hemmink Groep, viert dit jaar haar 70ste verjaardag. Samen met DGA van Hanzestrohm Martin Hemmink, commercieel directeur van Hemmink Hilco Knul en Manager Duurzaamheid & Digitalisering van Hanzestrohm Gijs Hemmink blikken we terug op de geschiedenis én groei van de bijzondere bedrijvengroep, maar vooral ook vooruit. Wat zijn de ambities voor de toekomst? 

Het huidige Hanzestrohm werd in 1951 opgericht als G.J. Hemmink Elektro Agenturen. Het Zwolse familiebedrijf groeide de afgelopen decennia uit tot een groep ondernemingen, met vestigingen door heel Nederland én in België. Inmiddels zijn circa 140 medewerkers verbonden aan de Hanzestrohm-locaties in Zwolle, Alphen aan den Rijn, Oud-Beijerland en Vorden. “Met de nieuwe, overkoepelende merknaam laten we relaties in binnen- en buitenland zien dat de groep breder is dan Hemmink alleen”, benadrukt Martin. “Toch wilden we onze roots niet verloochenen. Het eerste deel van onze naam verwijst daarom subtiel naar Hanzestad Zwolle, waar het allemaal begon, terwijl het tweede deel (strohm) staat voor de onderlinge samenhang. Bovendien is het een mooie knipoog naar de elektrotechniek (Wet van Ohm).”

In het nieuwe kantoorpand zijn alle commerciële activiteiten van Hemmink in Zwolle en de shared services voor de hele Hemmink Groep ondergebracht.

Hemmink, KWx en Kairos

Onder Hanzestrohm vallen de drie bedrijven Hemmink, KWx en Kairos. “De kern van de activiteiten valt nog altijd onder Hemmink; een handelsbedrijf dat elektrotechnische producten, oplossingen en concepten levert van ruim 25 sterke merken, voor toepassing in de woningbouw, utiliteit en industrie”, vertelt Gijs. “KWx is gespecialiseerd in meetinstrumenten, kalibratie en vermogenselektronica, terwijl Kairos investeert in technologische start-ups en scale-ups.” Martin: “Dankzij deze investeringen blijven wij bij in de technologische ontwikkelingen en innovaties van vandaag én morgen. Bovendien ontstaan mogelijkheden voor kerncombinaties en participaties. Zo werken we aan een duurzaam en toekomstbestendig Hanzestrohm.”

Van producten naar diensten

De komende jaren wil Hemmink zich nog duidelijker profileren als dé (kennis)partner voor de E-installateur. “In plaats van producten te pushen, kijken we nauwgezet naar hoe we met onze kennis en kunde behoeften en problemen in de markt kunnen oplossen”, vertelt Hilco. “Bijvoorbeeld door de energietransitie van gasgestookte naar duurzame (elektrische) installaties groeit het aandeel elektrotechniek in de utiliteit en woningbouw. Denk hierbij aan oplossingen voor een veilige opwekking, distributie en opslag van stroom, maar ook aan de installatie van slimme meters, sensoren en regelsystemen. Om deze transitie te laten slagen is een marktbrede samenwerking onontbeerlijk, waarin wij graag onze rol vervullen.”

Gerrit Jan Hemmink (oprichter van Hemmink), kleinzoon Gijs Hemmink, de projectleider van aannemer Aan de Stegge Twello en zoon Martin Hemmink slaan in 2019 de eerste paal voor de nieuwbouw in Zwolle.

Veilige, comfortabele en duurzame omgeving

Een mooi voorbeeld van waar de transitie van producten naar diensten al is gemaakt, is Hemminks keten van brandveiligheid. “Om het aantal (dodelijke) slachtoffers van woningbranden terug te dringen, hebben wij diverse stappen beschreven die we samen met installateurs én woningbouwverenigingen doorlopen”, aldus Hilco. “Hiermee borgen we een goede inspectie, advies, training van ketenpartners en communicatie met bewoners, evenals een juiste montage én optimale werking van onze producten. Vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een veilige, comfortabele en duurzame omgeving om in te wonen, werken of verblijven, hebben we onze oplossingen bovendien geclusterd in de business units ‘Veilig & Comfortabel Wonen’, ‘Industrieel Kabelmanagement’ en ‘Slim & Snel Installeren’.” Met laatstgenoemde businessunit sluit Hemmink tevens aan bij de industrialisering van de bouw, waarin steeds meer installatievoorwerk in de fabrieken wordt gedaan en gebouwen op locatie slechts nog geassembleerd worden.

Hilco Knul, commercieel directeur van Hemmink.

Impactorganisatie

Om alle ontwikkelingen in de markt het hoofd te kunnen bieden en geen kansen onbenut te laten, werkt Hanzestrohm aan een 2030-visie. Hoe kan de organisatie nog meer impact creëren? En hoe kunnen de bedrijven én businessunits zichzelf nog verder uitvinden? Gijs: “Een verdere focus op duurzaamheid én digitalisering is hierbij essentieel. Door data uit gebouwen te verwerven, willen we de levensloop en het gebruik van onze (product)oplossingen verder in kaart brengen, op basis waarvan we nog effectiever kunnen ontwikkelen. Circulariteit staat hierbij centraal. Bijvoorbeeld door producten modulair op te bouwen, kunnen ze nog beter ge(de)assembleerd en gerepareerd worden. Bovendien kunnen grondstoffen opnieuw in deze of een andere keten worden ingezet, waardoor een gesloten kringloop ontstaat. Op dit moment verkennen we de mogelijkheden hiervoor, in nauwe samenwerking met onze leveranciers en ketenpartners. Want alleen samen komen wij verder.”

“De Hanzestrohm-bedrijven hebben zich de afgelopen jaren bewezen als een constante factor, met een goede reputatie en kwaliteitsuitstraling”, besluit Martin. “Dit heeft zich onder andere vertaald in mooie onderscheidingen, zoals een ‘diamond member’ registratie volgens het Best Managed Companies-programma van Deloitte. Bovendien dragen we sinds 2017 het keurmerk ‘Beste Werkgever van Nederland’ in de branche Handel én nemen onze klanttevredenheidsscores steeds verder toe. Om de komende jaren verder te kunnen investeren in ons onderscheidend vermogen, onze oplossingen en onze mensen, hebben we in 2020 een nieuw, modern en duurzaam kantoorgebouw in Zwolle betrokken. Ook is een nieuw distributiecentrum van 5.000 m2 gerealiseerd, waarin meer dan 480 miljoen artikelen standaard op voorraad liggen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.