Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Akoestiek in onderwijs verdient een goede aanpak. Advies net zo belangrijk als producten
Ecophon Solo Baffles als akoestische oplossing bij IKC Borgman in Groningen.

Akoestiek in onderwijs verdient een goede aanpak. Advies net zo belangrijk als producten

Het onderwijs verandert en Ecophon verandert mee. De specialist in akoestische oplossingen voert een brede update uit voor de producten die onderwijsgerelateerd zijn. Dit betreft vooral een esthetische ronde, maar er zijn ook nieuwe producten die de akoestiek in leslokalen en andere onderwijsruimten aanmerkelijk verbeteren. Daarbij profileert Ecophon zich niet zozeer als een fabrikant van producten, maar meer en meer als een organisatie die kennis omtrent akoestiek in het onderwijs ontwikkelt én op vele manieren deelt.

Creatief gebruik van akoestische panelen.

Zo organiseert Bianca Scherpenhuyzen, Concept Developer Education bij Ecophon, middagprogramma’s over het belang van goede akoestiek op scholen onder de titel: ‘Laten horen wat belangrijk is in het onderwijs’. Scherpenhuyzen: “Dit soort bijeenkomsten zijn belangrijk omdat geluid nog steeds een onderschatte factor is in het onderwijs. Recentelijk is er veel aandacht naar de luchtkwaliteit gegaan, mede door COVID-19, maar bij Eco-

phon vinden wij dat het gaat om de balans van alle aspecten. Luchtkwaliteit en geluid zijn samen met licht, energie en temperatuur de vijf thema’s van het Programma van Eisen Frisse Scholen. Als je alleen de luchtkwaliteit verbetert en de akoestiek verwaarloost, zullen de leerlingen en docenten niet in een optimale omgeving communiceren.”

Samenhang

Net als dat een goede luchtkwaliteit en aangename temperatuur een gunstig effect hebben op de leerprestaties en het ziekteverzuim, zorgt een goede akoestiek voor een betere spraakverstaanbaarheid, een beter korte- en langetermijngeheugen, een lager stressniveau en lagere bloeddruk, betere leerprestaties en minder stemproblemen voor docenten. “Ecophon doet veel onderzoek naar deze aspecten en heeft veel ervaring in het onderwijssegment. Daaruit blijkt dat deze factoren in samenhang werken. Daarom is advies van groot belang. Ecophon is dan ook in hoge mate een adviserende partij die kan beoordelen wat in een specifieke situatie of ruimte belangrijk is en hoe de ruimte benut wordt. Wij kijken niet alleen naar oplossingen in producten maar ook naar zonering of houden rekening met stilteplekken voor de kinderen die extra aandacht vragen. Dat doen wij onder meer met het organiseren van workshops op scholen, waarin we ook docenten en medewerkers betrekken.”

Akusto Wall wandpanelen voor extra absorptie.

Hedendaagse onderwijsruimten

Ecophon beweegt esthetisch met de tijd mee, door de stijlupdate die nu gaande is in het productengamma. Fundamenteler is de recente trend in het onderwijs naar minder standaard klaslokalen. Geluidsvoorzieningen moeten daarin mee ontwikkelen. Scherpenhuyzen: “Deze trend is overgewaaid uit Scandinavië en betekent meer gezamenlijke ruimten, werken met flexibele wanden, de gangen deels betrekken bij de leeromgeving en dus bredere gangen, leerpleinen en meer open leeromgevingen. Akoestisch is dat heel uitdagend. In het Programma van Eisen Frisse Scholen staan parameters wat betreft nagalmtijd. Die zijn van toepassing op klaslokalen maar niet op open leeromgevingen. Dan is het nog belangrijker om een expert in te schakelen. Ecophon kan adviseren aan het begin bij het bepalen van de wensen en de opstelling van een Programma van Eisen en in de bestekfase over productinvulling, maar ook over indeling en gedrag.”

Plafonds en wanden

Als het over producten gaat, is er een aantal oplossingen die in beeld komt. Scherpenhuyzen: “Ecophon heeft voor alle typen onderwijsruimten, van klassieke lokalen en moderne open leeromgevingen tot collegezalen en sporthallen, specifieke oplossingen in huis. In het primair onderwijs passen we in de meeste ruimten volledig geluidsabsorberende plafondsystemen toe die alle frequenties absorberen. Ons Gedina TM systeem is te combineren met Extra Bass panelen die, op het plafond langs de randen gelegd, het geluid in de 125 Hz octaafband dempen. Voor Frisse Scholen Klasse B is dat toereikend. Om Klasse A te halen, is aanvullend een akoestische wandafwerking vereist, zoals Akusto Wall. Vanaf maart 2022 is dit systeem ook beschikbaar met Extra Bass waarmee deze panelen de hoge en lage frequenties absorberen. Voor de verstaanbaarheid is dat ideaal.”

Ook voor flexibele leeromgevingen, kinderopvang, kale betonnen collegezalen, gang- en verblijfsruimtes en sportzalen zijn optimale configuraties maakbaar, afgestemd op de wensen die haalbaar zijn en de eisen die ingevuld moeten worden. “Denk hierbij ook aan eigenschappen als absorptie, stootvastheid in een gymzaal, hygiënische vereisten, reinigbaarheid, luchtkwaliteit en geïntegreerde verlichting. Aan al deze aspecten kunnen wij invulling geven, met een totaaloplossing op maat”, besluit Scherpenhuyzen. “Ecophon zorgt niet alleen dat een klaslokaal klopt, de hele school verdient een goede akoestische aanpak.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.