Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Systeemintegratie zorgt voor een optimaal comfort in iedere ruimte.
Het nieuwe AFAS Experience Center is duurzaam, innovatief en toekomstproof en daarmee een kartrekker voor de regio Amersfoort. Ook als het om de meet- en regeltechniek gaat.

Systeemintegratie zorgt voor een optimaal comfort in iedere ruimte.

Het nieuwe AFAS Experience Center is duurzaam, innovatief en toekomstproof en daarmee een kartrekker voor de regio Amersfoort. Ook als het om de meet- en regeltechniek gaat. In opdracht van HOMIJ Technical Systems B.V. heeft Celsius Benelux B.V. de systeemintegratie voor de (na)regelingen en alle primaire (klimaat)installaties verzorgd. Van de WKO-installatie en warmtepompen tot en met de luchtbehandelingskasten, klimaatplafonds, vloerverwarming en vloerkoeling en inclusief de besturing van de verlichtings- en zonweringsinstallaties.

“Alle technieken zijn gekoppeld aan onze energiemanagementtool”, vertelt Theo Smulders, Directeur-Eigenaar van Celsius Benelux B.V.. “Bovendien hebben we het complete gebouwensemble voorbereid op IoT/webbased gebouwbeheer. Bijna elke ruimte is uitgerust met onze Integrated Multi Sensoren (totale levering: ca. 1.200 stuks), die we in nauwe samenwerking met HOMIJ Technische Installaties hebben ontwikkeld. De Integrated Multi Sensor (IMS) functioneert op basis van Bluetooth Low Energie (BLE). Hierdoor kunnen bijvoorbeeld Beacons gesignaleerd worden, inclusief de smartphones van medewerkers en bezoekers.”

Optimaal en vraaggestuurd comfort

De Beacon-technologie slaat een brug tussen de klimaat-/lichtregeltechniek en security disciplines in het AFAS Experience Center en maakt het eenvoudig mogelijk om mensen én roerende zaken te traceren, vertelt hij. “Omdat de Beacons gekoppeld zijn aan ons ComfortKey® Smart Building Systeem kan deze data bovendien worden gebruikt voor gebouwbeheerdoeleinden. Zo kan bijvoorbeeld op grond van de bezetting worden bepaald hoeveel verse lucht in een ruimte ingebracht moet worden en wat de warmte-/koudebehoefte is. Dit resulteert niet alleen in optimaal en vraaggestuurd ruimtecomfort, maar ook in een forse energiebesparing.”

Bijna elke ruimte is uitgerust met de Integrated Multi Sensoren van Celsius Benelux B.V. (totale levering: ca. 1.200 stuks).

Communicatieve corrigerende organen

“We hebben het AFAS Experience Center op de meest moderne manier uitgevoerd”, benadrukt Smulders. “Om de klimaat- en verlichtingsinstallaties te sturen, hebben wij bijvoorbeeld communicatieve servomotoren toegepast. In combinatie met een Multi Point Bus interface garanderen deze servomotoren een optimale besturing én terugmelding. Ook op afstand. Zodra een servomotor geen data meer terugkoppelt, wordt automatisch een storingsmelding aangemaakt. Hierdoor kan al actie worden ondernomen vóórdat medewerkers comfortklachten ervaren.” Naast de servomotoren zijn ook de Integrated Multi Sensoren in de kantoren, vergaderzalen en het theater communicatief uitgevoerd. “Middels BLE- en IP-technologie kunnen eenvoudig grootheden zoals ruimtetemperaturen, relatieve vochtigheid, licht-intensiteit, CO2- en geluidsniveau worden uitgelezen, op basis waarvan de klimaatinstallatie, verlichting en zonwering worden aangestuurd. Bovendien wordt in het AFAS Experience Center gebruik gemaakt van ons SmartFlow concept, dat een eenvoudige en IT-gestuurde (jaarlijkse) waterzijdige inregeling van de klimaatinstallaties mogelijk maakt, op basis van druk én flow.”

SmartFlow betreft een combinatie van zeer nauwkeurige regelafsluiters, flowsensoren en druksensoren. Het concept maakt tevens onderdeel uit van het ComfortKey® Smart Building Systeem, dat ook bijbehorende regeltechnieken, bekabelingen, montagewerkzaamheden én garanties omvat. “Doordat we per 800 m² een decentrale regelaar/webserver hebben aangebracht, wordt een perfect bereik in alle gebouwvleugels gegarandeerd.”

Naar wens zijn alle IoT-producten van Celsius Benelux te bewaken en beheren in de ComfortKey® App. AFAS heeft echter gekozen voor implementatie in de eigen Profit softwareapplicatie, aldus Smulders. “Dankzij deze gezamenlijke oplossing kunnen medewerkers lokaal en via Bluetooth Low Energie communiceren met de Integrated Multi-Sensoren, zonder dat het ICT-netwerk wordt belast.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.