Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Aankoopcriteria voor multimeters: wat is belangrijk?

Aankoopcriteria voor multimeters: wat is belangrijk?

Wat is een multimeter?

Een multimeter wordt gebruikt om elektrische grootheden te meten. De afzonderlijke meetfuncties zijn meestal verdeeld in verschillende meetbereiken om zowel hoge resoluties als hoge meetnauwkeurigheden binnen het meestal relatief brede totale meetbereik te bereiken. De basismeetfuncties van een multimeter omvatten vrijwel altijd spannings- en stroommeetfuncties voor gelijk- en wisselspanning, evenals een weerstandsmeetfunctie, die vaak wordt gecombineerd met een akoestische signaalzender voor continuïteitstests.

Beter uitgeruste multimeters hebben extra functies, bijvoorbeeld voor het meten van frequenties, puls- en duty-cycli en capaciteiten. Een diodetestfunctie om de voorwaartse spanning van diodes te meten, maakt hier ook deel uit van de apparatuur. Er zijn ook apparaten voor afzonderlijke meetbereiken, bijvoorbeeld om temperaturen, snelheden, geluidsniveaus, verlichtingsniveaus en stromen te meten via externe sensoren en speciale meetadapters.

Welke soorten en typen multimeters zijn er?

Multimeters zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Handmultimeters zijn wijdverbreid en het meest bekend. Door hun compacte ontwerp en werking met batterijen of oplaadbare batterijen zijn ze draagbaar en daarom zeer flexibel in gebruik. Eenvoudige instapmodellen zijn al heel goedkoop verkrijgbaar en maken ondertussen deel uit van de basisuitrusting van bijna elke klusser. Professionele draagbare multimeters worden gebruikt door elektriciens en elektronica-technici, in auto-elektronica en door servicetechnici in bijna elke discipline.

Handheld multimeters met digitale displays domineren de markt en hebben grotendeels de analoge multimeters vervangen. De redenen hiervoor zijn te vinden in een lagere aanschafprijs, een veel hogere schokbestendigheid en de duidelijke en snelle leesbaarheid. Toch hebben multimeters met een analoog display nog steeds hun bestaansrecht; Met fluctuerende en veranderende meetwaarden maken ze een eenvoudiger en betere trendobservatie mogelijk dankzij hun traploos weergegeven meetmechanisme.

Handmultimeters zijn ook beschikbaar in bijzonder compacte ontwerpen die lijken op die van tweepolige spanningstesters. Een permanent verbonden meetlijn verbindt de twee behuizingsdelen, die ook de teststiften bevatten. Een van de twee behuizingsdelen herbergt zowel de bedieningselementen als de digitale meetwaardeweergave.

Tafelmultimeters, zoals de naam al doet vermoeden, vinden hun plaats meestal stationair op de werktafel in laboratoria en servicewerkplaatsen. In de regel hebben ze een hoge meetnauwkeurigheid en -resoluties, veel meetfuncties en een groot, gemakkelijk af te lezen display. In sommige gevallen zijn dubbele schermen of grafische schermen geïnstalleerd. Apparaten met grafische weergaven laten niet alleen toe meetwaarden weer te geven in de vorm van trend- en staafdiagrammen, maar ook de weergave van meetwaarden in de loop van de tijd als een curve of plot. In sommige gevallen zijn er extra meetingangen aan de achterkant van het apparaat, zodat het meetapparaat kan worden geïntegreerd in test- en meetgegevensverzamelsystemen zonder een wirwar van kabels aan de voorkant. Er kunnen ook extra interfaces of uitbreidingsopties zijn in de vorm van speciale slots. Apparaten met ingebouwd geheugen of een USB-aansluiting voor het plaatsen van een USB-stick maken datalogging mogelijk, zelfs zonder verbinding met een meetgegevensverzamelsysteem of een pc.

Zogenaamde stroomtang-multimeters combineren de klassieke functies van een stroomtang met die van een multimeter. Stromen worden gemeten door de meetklem zelf, de andere meetfuncties voor het testen van spanning, weerstand en continuïteit via afzonderlijk aansluitbare meetlijnen. Net als draagbare multimeters, kunnen stroomtang-multimeters ook geavanceerde meetfuncties hebben, bijvoorbeeld voor diodetests of frequentie- en capaciteitsmetingen. Klemmen voor zuivere stroom hebben daarentegen geen meetcontactdozen of multimeterfuncties; ze meten alleen stromingen.

Aankoopcriteria voor multimeters: wat is belangrijk?

Naast de beslissing voor een handheld- of tafelmultimeter of een stroomtang-multimeter, moet u vooraf duidelijk hebben welke omgevingsmetingen u wilt uitvoeren. IEC 61010-1 beschrijft de toegestane toepassingsgebieden voor meet- en testapparatuur voor elektrische systemen en apparatuur en verdeelt deze in zogenaamde meetcategorieën. We maken het volgende onderscheid:

  • CAT I: Circuits zonder directe verbinding met het netwerk, apparaten op batterijen, autotechnologie (laagspanning), apparaten van beschermingsklasse III (beschermende laagspanning)
  • CAT II: Metingen aan apparaten met een verbinding met het laagspanningsnetwerk via een stekker
  • CAT III: Metingen in bouwinstallaties, onderverdelingen
  • CAT IV: Metingen op het overdrachtspunt van de laagspanningsinstallatie, bijv. Hoofdaansluiting, meterkast, huisaansluitdoos
  • Deze vier categorieën zijn onderverdeeld op basis van hun bedrijfsspanningen (300 V, 600 V en 1000 V). Let op: om veiligheidsredenen is het nooit toegestaan een meetapparaat te gebruiken dat niet minstens is goedgekeurd voor de te gebruiken meetcategorie!

In elk geval is het raadzaam om een multimeter te overwegen die meet met de “True RMS” -meetmethode. Een multimeter is namelijk niet alleen essentieel voor gebruik in een industriële omgeving, waarvoor nauwkeurige True RMS-metingen een vereiste zijn. Frequentieomvormers op motoraandrijvingen en vele andere verbruikers werken met niet-sinusvormige stromen of vervormen het sinussignaal. Bovendien zijn er vaak hoogfrequente signaaloverlappingen, die ook leiden tot verdere meetonnauwkeurigheden. Conventionele multimeters produceren hier soms aanzienlijke meetfouten, omdat ze alleen zuiver sinusvormige spanningen en stromen correct kunnen meten. Het gebruik van een dergelijke multimeter is tegenwoordig niet langer aan te raden buiten het pure hobbygebied, omdat alleen sinusvormige en onvervormde signaalvormen nauwelijks kunnen worden gevonden.

Meetnauwkeurigheid, resolutie en de vereiste meetfuncties moeten overeenkomen met de te verrichten meettaken. De pure schermresolutie zegt niet noodzakelijk iets over de werkelijke meetnauwkeurigheid. Verschillende decimalen zien er indrukwekkend uit, maar het is de werkelijke meet- en display-nauwkeurigheid die telt, afhankelijk van de individuele meetfuncties en het meetbereik. Deze vindt u in het gegevensblad of de productbeschrijving.

Als u meetgegevens moet vastleggen en evalueren of semi-geautomatiseerde testprocedures moet uitvoeren, is het essentieel dat de multimeter geschikte interfaces heeft. Naast de bekende USB-interface, zijn IEEE-488 (GPIB) en RS-232-interfaces ook te vinden in het professionele veld. Als professioneel gebruiker moet u over het algemeen uw meetapparatuur regelmatig laten kalibreren. Het is daarom verstandig om er van tevoren voor te zorgen dat de betreffende multimeter überhaupt kan worden gekalibreerd in overeenstemming met de relevante kalibratiestandaard, bijvoorbeeld DAkkS. Gebruikersvriendelijkheid is belangrijk, net als een duidelijk leesbaar display dat nog steeds een goede leesbaarheid biedt, zelfs vanuit een schuine hoek. Als tafelmultimeters in een rek moeten worden geïnstalleerd, moet dit hier mechanisch geschikt voor zijn (is bijvoorbeeld een 19-inch installatiekit beschikbaar? En hebben de multimeters ook een meetinvoer aan de achterzijde?).

Conclusie: hoe kiest u de juiste multimeter?

  • Let op de werkelijke meetnauwkeurigheid en niet alleen op het aantal weergavepunten als u exacte metingen moet uitvoeren.
  • De multimeter moet de juiste meetcategorie hebben voor gebruik in de geplande omgeving.
  • Als u vaak in slecht verlichte gebieden werkt, is displayverlichting een voordeel.
  • Veel draagbare multimeters maken bediening met één hand van de meetbereikschakelaar mogelijk. Dit is handig wanneer beide handen niet vrij zijn. Een magnetische hanger, die beschikbaar is als accessoire voor veel multimeters, kan ook nuttig zijn.
  • Een beschermend frame van rubber verhoogt de grip van de draagbare multimeter, wat betekent dat het apparaat niet gemakkelijk uit uw hand valt en tegen stoten wordt beschermd.

 

Gebruik indien mogelijk een True RMS-multimeter. De huidige stroomnetten en signalen worden meestal bedekt met niet-sinusvormige componenten, wat tot aanzienlijke meetfouten kan leiden. Als metingen in besloten of gevaarlijke gebieden moeten worden uitgevoerd, bevelen wij een handheld multimeter met een afneembare weergave-eenheid of de optie om de meetgegevens, ook in realtime, via Bluetooth over te dragen naar een smartphone of tablet aan.

In de industriële omgeving is een schakelbaar laagdoorlaatfilter nuttig om hoogfrequente signaal overlays te onderdrukken, die bijvoorbeeld wordt gegenereerd door geklokte motoraandrijvingen. Spanningsmetingen resulteren vaak in incorrecte spanningsweergaven vanwege de hoge ingangsimpedanties van de huidige digitale multimeters, vanwege zogenaamde reactieve spanningen. Sommige multimeters bieden een functie genaamd “LoZ”, die de ingangsweerstand aanzienlijk vermindert en dus storende reactieve spanningen onderdrukt. Deze functie is ook geschikt als u de toestand van normale huishoudelijke batterijen wilt bepalen. De belasting met een kleine stroom leidt tot veel betekenisvollere meetwaarden dan een praktisch onbelaste meting.

Een interface of USB-aansluiting is praktisch voor het opslaan van meetgegevens en het overbrengen naar de pc of voor het opslaan en herstellen van apparaatconfiguraties. Software-updates zijn dan ook gemakkelijk mogelijk. Bij sommige apparaten is pc-software inbegrepen, waarmee zowel de multimeter kan worden bediend als de meetgegevens realtime kunnen worden bekeken en vastgelegd. Als een kalibratieprotocol vereist is, is het het beste om de kalibratie tegelijkertijd te bestellen om onnodige verzending en uitvaltijd te voorkomen.

Handige accessoires voor multimeters

Afhankelijk van het model en de fabrikant is er een breed scala beschikbaar aan accessoires in de vorm van beschermende tassen, hard-shell cases, montage- en ophangkits, interfacekabels en software. Universele accessoires die kunnen worden gebruikt, ongeacht de fabrikant en het model. Voorbeelden zijn meetkabels, meetklemmen, sondes, complete sets meetkabels, stroomtangen, thermokoppels, meetadapters, reservezekeringen, batterijen en nog veel meer.

Gerelateerde producten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.