Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Aan de lopende band luchtbehandelingssystemen ontwikkelen

Nedair-1
Ned Air Skyline 2000, 3000 en 7000.

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | Ned Air

17 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Vaak beantwoordt het product aan een generieke behoefte in de markt, zoals de EduComfort 1000 die een ideale oplossing biedt voor standaard klaslokalen met dertig leerlingen. Soms is het een klant die een specifieke vraag heeft. In dat geval gaat de ontwikkelafdeling in Kampen aan de slag om te kijken of ze deze vraag kan beantwoorden.

“Zo is de EduComfort 675 speciaal ontwikkeld op basis van de 1000-versie, maar met als toepassing scholen met renovatieplannen die niet Frisse Scholen Klasse B willen halen, maar klasse C voldoende vinden”, vertelt directeur Wouter Wijma van Ned Air. “We bouwen deze schoolventilatie-unit nu ook voor de Franse en Duitse markt, waar de eisen wat minder streng zijn.”

Skyline 

Ondertussen is de Ned Air Skyline ook een serieuze serie aan het worden. Wijma: “Dit is de luchtbehandelingsinstallatie die we in hoogtes van 65 tot 90 centimeter hoog bouwen, speciaal voor architecten en opdrachtgevers die geen installaties in beeld willen op hun gebouw. En dat zijn er steeds meer. De eerste versie, gebouwd op aanvraag van een klant, had een capaciteit van 1.000 m3/h. We zijn nu de serie aan het uitwerken naar 2.000, 3.000 en 4.000 m3/h terwijl er ook al een aanvraag ligt voor 7.500 m3/h.”

Ned Air EduComfort 675 en 1000.

Onzichtbaar maken

Daarmee zijn misschien wel de grenzen van de Skyline bereikt. “Een Ned Air Skyline is een luchtbehandelingskast die als het ware op zijn zij is gelegd. Componenten worden daarvoor speciaal aangepast. We kunnen tot drieënhalve meter breed gaan en dan kom je met 7.500 kuub wel aan maximaal verwerkbare breedtes”, aldus Wijma. “Voor ons is dit weer zo’n typisch producttraject dat begint met een klantvraag, in dit geval adviesbureau Merosch. Wellicht gaat dit nog wat losmaken in de markt. PV-panelen kunnen er met een stalen frame gewoon boven geplaatst worden. De eerste levering is deze zomer aan enkele scholen. We zijn bovendien in gesprek met een aantal architecten om kasten in kleur te leveren. Deze worden mogelijk geplaatst op gebouwen waar appartementen op uitkijken. In een antracietkleur vallen ze zo weg tegen de bitumen ondergrond.”

Wat komen gaat

Al deze ontwikkelingen vallen dermate goed in de markt, dat Ned Air nu even de tijd moet nemen om alles in goede banen te leiden. Wijma: “We hebben afgelopen periode boven budget gepresteerd en tijdens de lockdown meer omgezet dan verwacht. Alle productontwikkelingen, productlanceringen en finetuning van producten en onderhoudsprocessen maakt dat het alle hens aan dek is. Dat moet allemaal gemanaged worden, net als de sterk oplopende capaciteitsproblemen door materiaaltekorten van vooral staal en kunststof, schaars technisch personeel en oplopende prijzen. Daarnaast is de hele organisatie zich aan het klaarmaken voor wat komen gaat. In Nederland gaat de SUVIS-regeling leiden tot meer aanvragen en orders en ook vanuit Duitsland verwacht ik extra vraag door een nog veel gunstigere subsidieregeling. De piek zie ik komen in de herfstvakantie, als de projecten die in de zomer door schaarste niet kunnen doorgaan naar het volgende reces worden doorgeschoven en de Duitse golf erbij komt. Al het werk in de bouw moet door dezelfde handen gedaan worden, dus dat wordt een interessante tijd. Maar wij zijn er klaar voor.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%