Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
90 nieuwe luchtbehandelingskasten voor speciale onderzoekkassen 
De luchtbehandelingskasten in de onderzoekkassen.

90 nieuwe luchtbehandelingskasten voor speciale onderzoekkassen 

Voor de bijna 15.000 vierkante meter aan nieuwe onderzoekkassen, waarin de Wageningse universiteit sinds dit najaar testen uitvoert met genetisch gemanipuleerde gewassen, staan 90 nieuwe en speciaal voor de toepassing ontworpen luchtbehandelingskasten. In de kassen is een stabiel binnenklimaat namelijk erg belangrijk, vertelt key-accountmanager Jeroen Stoel van Ned Air. “Het klimaat in de kas bepaalt de efficiëntie en kwaliteit van de groei van de planten. Factoren als temperatuur, luchtvochtigheid en licht zijn belangrijke elementen voor de groei van een gewas.”

In samenwerking met Bosman van Zaal, die voor de kassen heeft gezorgd, heeft Ned Air daarom deze klantspecifieke luchtbehandelingskasten ontwikkeld. Deze kasten voorzien de kassen van verse geconditioneerde lucht. Dit ontwerp is ontwikkeld met behulp van BIM-software. “Onze R&D-afdeling heeft in nauwe samenwerking met de tekenafdeling van Bosman van Zaal in BIM voor het ontwerp gezorgd”, vertelt Stoel. “Nadat we de kasten in die BIM-software gezamenlijk hadden ontworpen, hebben we gezorgd voor een proefmodel. Dit model hebben we eerst getest op het gebied van luchttechniek, vervolgens volgde een test van de Wageningse universiteit.” Bij de plaatsing van de luchtbehandelingskasten in de nieuwe kassen van de universiteit merkte Stoel de meerwaarde van het gezamenlijke BIM-ontwerp. “Hierdoor hoefden we bij de realisatie enkel te zorgen voor de puntjes op de i, voor de details. We kwamen veel minder verrassingen tegen en hoefden dus ook voor minder aanpassingen te zorgen.”

De luchtbehandelingskasten zijn maximaal 1,40 meter hoog.

Geen lekkage

De klantspecifieke luchtbehandelingskasten van Ned Air voorzien de speciale kassen van verse geconditioneerde lucht waarbij geen enkele lekkage aan beide zijden mag optreden. “We moeten voorkomen dat contaminatie van de gewassen plaatsvindt en pollen of andere deeltjes naar buiten komen”, verklaart Stoel. “Daarom hebben we gezorgd voor een tweetraps filtratiesysteem, zodat de filters meer deeltjes uit de lucht halen en deze filters ook langer meegaan.” De eerste filtersectie is voorzien van een ISO1680 ePM1 80% filter, de tweede sectie een Absolute HEPA H14-filter. Beide filters zijn op zo’n manier gemonteerd dat ze vanuit de kas zelf vervangen kunnen worden.

Het ontwerp in BIM.

Corridors

Daarnaast heeft Ned Air ervoor gezorgd dat de luchtbehandelingskasten maximaal 1,40 meter hoog zijn, om te voorkomen dat de schaduw van de kasten op de gewassen terechtkomt. Om diezelfde reden is de buis die bovenop iedere kast staat – om de kassen van de gewenste lucht te voorzien – van doorzichtig plexiglas gemaakt. Deze kasten staan in de zogeheten servicecorridors, tussen de verschillende kassen in. In diezelfde corridor staan ook grote centrale luchtbehandelingskasten die het bedrijf heeft geleverd. Deze zijn voorzien van warmteterugwinning, om de kassen te voorzien van verse buitenlucht die nodig is om de benodigde overdruk in de kassen te realiseren.

Ned Air heeft alle kasten vanaf begin 2020 en in een tijdsbestek van een paar maanden geleverd. Omdat alles nog goed moest worden afgesteld, vond de oplevering vlak na de zomer plaats.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.