Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
7.500 sprinklers in Wonderwoods

7.500 sprinklers in Wonderwoods

De hoop is uiteraard dat het nooit gebeurt. Maar áls er brand uitbreekt in een gebouw van bijvoorbeeld 105 of 70 meter hoog, dan is het voor de brandweer erg lastig om het vuur op tijd te blussen. Een sprinklerinstallatie kan dan voor een goede oplossing zorgen.

Het aantal nieuwbouwopdrachten voor hoge woontorens in Nederland is de laatste jaren gestegen, merkt Bill Lapworth, vestigingsmanager van De Groot Installatiegroep in Elburg. “We zijn betrokken bij woontorens in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en inmiddels ook Utrecht.” In de laatstgenoemde stad zorgt het bedrijf voor de brandveiligheid van Wonderwoods, twee aan elkaar verbonden woontorens van 105 meter en 70 meter hoog die middenin het centrum komen te staan. “Hier in Elburg zorgen we voor de sprinklerinstallatie voor het gehele gebouw. Onze vestiging in Ridderkerk zorgt voor brandmelders, als aanvulling op de sprinklerinstallatie.”

Eén van de inbouwdozen met sprinklers.

180 kubieke meter

Voor de watervoorziening van de sprinklerinstallatie en natte blusleiding voor de brandweer is een waterbassin van 180 kubieke meter in de kelder van Wonderwoods aangelegd. Daarnaast staan in diezelfde kelder twee dieselpompen om het water – in geval van brand – naar de betreffende sprinklerkoppen te pompen. “Er is expres gekozen voor dieselpompen”, vertelt projectleider Gerwin van Wijhe. “Dan blijven de pompen werken als er een stroomstoring is. Daarnaast zijn de energiekosten met een dieselpomp een stuk lager.” Het installatiebedrijf kreeg in januari 2018 van Terberg Totaal Installaties de vraag om voor een offerte te zorgen. In januari 2019 ging de engineeringsfase van start, waarin De Groot Installatiegroep voor een voorlopig ontwerp zorgde. In de loop van 2020 volgde het definitieve ontwerp. Het duurde echter langer met het aanvragen van de vergunningen, waardoor het bedrijf pas afgelopen januari 2021 definitief de opdracht kreeg, met dank aan de goede samenwerking met Terberg Totaal Installaties.

7.500 sprinklers

In totaal zorgt De Groot Installatiegroep voor zo’n 7.500 sprinklers in Wonderwoods, waarvan de helft in de vloeren wordt verwerkt. “In de woningen mogen de leidingen niet zichtbaar zijn”, verklaart Van Wijhe. “Met behulp van zogeheten breedplaatvloeren worden alle leidingen in de fabriek prefab verwerkt. In deze vloeren verwerken we ook inbouwdozen met sprinkleraansluitingen.” De sprinklers werken op hitte en staan zo ingesteld, dat ze gaan werken vanaf 68 graden Celsius. “Dat is 30 graden boven de maximale normale temperatuur in een woning”, legt Lapworth uit. “We hopen uiteraard dat de sprinklers nooit gebruikt hoeven worden. Om toch zeker te zijn van een goede werking, laten we iedere installatie jaarlijks certificeren en onderhouden. Daarnaast worden de alarmeringen van de watervoorziening tweewekelijks getest om de zekerheid van functioneren te borgen.” Vanaf september 2021 gaan de eerste werkzaamheden van start, met het klaarmaken van de prefab vloeren met ingestorte sprinklerleidingen. Naar verwachting begint in januari 2022 de bouw van de zichtbare sprinklerleidingen. “We zijn hiermee tot het eind van 2023 bezig”, geeft Van Wijhe aan.

Wetgeving

Gezien de stijging van het aantal hoge woontorens in Nederland pleiten beide heren ervoor om de Nederlandse wetgeving rond sprinklerinstallaties aan te scherpen. “Nu moet een gebouw in Nederland vanaf 70 meter beschikken over zo’n installatie, maar in Duitsland ligt dat minimum op 20 meter. Naar die hoogte zou de Nederlandse wetgeving ook moeten gaan, want ook al bij 20 meter hoogte is het lastig voor de brandweer om het vuur te blussen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.