Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

639 WTW-units en uitgebreid kanalenwerk voor woontoren The Cube

Schilt_The_Cube_196A0777_HR

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Schilt bedrijven, Ferry Verheij

25 januari 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Tijdens het ontwerp en de bouw van studentenwooncomplex The Cube in Utrecht Overvecht is nadrukkelijk gefocust op een gezond en comfortabel woonklimaat. De luchtbehandelingsinstallatie speelt hierin een essentiële rol. Voor de ventilatie van de appartementen zijn 639 WTW-units geïnstalleerd en gekoppeld aan 3.000 m¹ ronde en 4.438 m2 rechthoekige luchtkanalen.

Als vaste onderaannemers van Linthorst Techniek hebben Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek een compleet en duurzaam luchtkanalensysteem geproduceerd, geleverd en gemonteerd. Inclusief bijbehorende luchttechnische componenten van marktleider TROX, zoals de brandkleppen, overdrukkleppen, regelaars en roosters. Daarnaast stonden de Schilt bedrijven uit Meerkerk in voor de montage van de WTW-units. “Elke WTW-unit beschikt over vier aansluitingen, waarvoor wij circa 3.000 m¹ akoestisch geïsoleerde flexibele ventilatieslangen hebben aangebracht”, vertelt projectleider Rini Couwenberg. “Hierdoor is geluidsoverlast door de units niet aan de orde. Daarnaast hebben wij 1.330 terugslagkleppen gemonteerd op de aftakkingen, die garanderen dat de luchtstroom maar één richting op kan. Ook wanneer de mechanische ventilatie stopt. Hierdoor wordt de terugstroom van lucht geblokkeerd en hinderlijke tocht voorkomen.”

Uitstekende aansluiting van engineering naar realisatie

De keuze voor de Schilt bedrijven in dit project was een logische, volgens Ronald Ruisch, projectleider bij Linthorst Techniek. “De afgelopen jaren hebben we meerdere projecten samen uitgevoerd, waardoor de lijnen kort zijn. De aansluiting van engineering naar realisatie is bovendien uitstekend. We zijn beiden vertrouwd met BIM. De ontwerpen die wij aanleveren, worden heel snel en effectief door de Schilt bedrijven omgezet in productie- en werktekeningen. Bovendien kunnen de Schilt bedrijven alle luchtappendages in één beweging meenemen, waardoor foutkansen én vertragingen tot een minimum beperkt worden. Een mooie noviteit in dit kader in The Cube is ook de toepassing van thermisch geïsoleerde luchtkanalen.”

Tijdens het ontwerp en de bouw van studentenwooncomplex The Cube in Utrecht Overvecht is nadrukkelijk gefocust op een gezond en comfortabel woonklimaat.

Thermisch geïsoleerde luchtkanalen

Richting de dakkappen hebben de Schilt bedrijven circa 200 m2 kanaalwerk in verzinkt staal aangebracht. “Voor de aanzuig- en afblaaskanalen is gekozen voor de innovatieve en thermisch geïsoleerde R-vent SPEED indoor luchtkanalen”, aldus Couwenberg. “In totaal gaat het om ruim 4.200 m2 kanaalwerk. Groot voordeel van de R-vent SPEED luchtkanalen is dat deze luchtkanalen al geïsoleerd en inwendig behandeld zijn, waardoor de doorlooptijd op dit project aanzienlijk werd verkort. Bovendien zijn deze luchtkanalen zeer licht van gewicht. Een aluminium beplating van 200 μm micron biedt een uitstekende bescherming tegen buitenlucht.” De R-vent SPEED luchtkanalen zijn verspreid over 15 verdiepingen en in meer dan 50 schachten ingepast.

Grote aantallen, korte doorlooptijd

Een grote uitdaging waren de grote aantallen luchtkanalen, die in relatief korte tijd gemonteerd moesten worden, aldus Couwenberg. “Om het bouwtreintje op stoom te houden, is in goed overleg besloten om de luchtkanalen pas ná de vloerafwerking te monteren. Hierdoor ontstond meer rust in het project.” Om te voorkomen dat de lichte luchtkanalen zouden wegwaaien, hebben de Schilt bedrijven ervoor gekozen om alle materialen niet op de bouw op te slaan, maar just-in-time aan te leveren en direct naar de juiste verdiepingen te brengen. “Voor de ophanging is gekozen voor metalen muurconsoles. Belangrijk hierbij was dat de kanalen geen sprongen mochten maken. Afloop in hoogtes moest te allen tijde worden voorkomen, waarin we, in nauwe afstemming met onze installatiepartners, uitstekend zijn geslaagd.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht