Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
4 tips om milieuvriendelijker te bouwen

4 tips om milieuvriendelijker te bouwen

Er komt steeds meer aandacht voor het milieu. Dit zie je onder andere terug in de stikstof discussie en alle blogs en nieuwsartikelen over het goed isoleren van woningen. Maar ook voor milieuvriendelijk bouwen komt steeds meer aandacht. Maar hoe kun je eigenlijk zorgen voor een milieuvriendelijker bouwplaats? In dit artikel geven we je 4 tips!

1. Elektrificering

Start met elektrificering op de bouwplaats. Hoewel het nog ver weg klinkt, zijn steeds meer bouwbedrijven hiermee bezig. Want dit is een mooie manier om CO2 en stikstofuitstoot uit te verminderen. Omdat ongeveer ⅓ van het binnenlandse transport gerelateerd is aan de bouw, kan er dan ook een belangrijke bijdrage worden geleverd. Denk hierbij aan meer elektrisch rijden van en naar de bouwplaats. Maar ook als het gaat om de aansturing van materieel, zijn er mogelijkheden om dit elektrisch te (gaan) doen. Een mooi voorbeeld hiervan is de investering van VolkerWessels in een elektrische rupshijskraan. Maar ook de eerste volledig elektrische betonmixer die in het bezit is van Kijlstra is een goed voorbeeld.

2. Rijplaten

Voor het aanleggen van een tijdelijke weg of verharding, wordt er vaak gekozen voor draglineschotten huren. Het nadeel van deze rijplaten is dat deze zorgen voor het beschadigen van de ondergrond en daar heeft de natuur dan ook onder te lijden. Door te kiezen voor composiet rijplaten, zorg je ervoor dat flora en fauna de bescherming krijgen die ze verdienen. Hoe dat werkt? Composiet rijplaten zijn ondergrondvolgend en spreiden de belasting optimaal. Daarnaast is er ook geen grondbewerking meer nodig. Hierdoor werk je ook direct kostenbesparend. Een win-winsituatie dus.

3. Groene bouwhekken

Sinds een paar jaar zie je ze steeds vaker: groene bouwhekken. Er staan dan geen stalen bouwhekken meer om het bouwterrein heen, maar houten panelen. Aan deze panelen zijn (soms) plantenbakken bevestigd, waardoor er direct een fijnere uitstraling ontstaat. Maar dat is niet het mooiste van deze bouwhekken. Ze worden gemaakt van PEFC-gecertificeerd Douglas hout. Dankzij het ontwerp kan schade makkelijker worden gerepareerd, kan graffitti eenvoudiger worden verwijderd en is recycling mogelijk, doordat de hekken niet worden weggegooid. Ze kunnen, eventueel na het opknappen, namelijk weer gebruikt worden op een volgende bouwplaats.

4. Kies voor circulair bouwen

Steeds meer bedrijven doen dit al: circulair bouwen. Dit heeft een aanzienlijk aandeel op de manier hoe bijvoorbeeld een kantoorpand of appartementengebouw tot stand komt. Dit start al eerder dan op de bouwplaats. De architect moet hier namelijk al rekening mee houden in het ontwerp. Je kunt hierbij onder andere denken aan de hoeveelheid materialen die nodig gaan zijn voor de bouw of het wijzigen van een bestemming. Bijvoorbeeld als een oud kantoorpand wordt omgebouwd naar een appartementengebouw.

Ook wordt het steeds belangrijker om alle gebruikte grondstoffen en materialen vast te leggen. Op die manier is er sprake van meer bewustwording over welke materialen gekozen worden. Het uiteindelijke doel hiervan is het materiaal wat in vuilverbrander terecht komt geminimaliseerd wordt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.