Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
4 succesfactoren voor een perfecte drinkwaterhygiëne

4 succesfactoren voor een perfecte drinkwaterhygiëne

Net als andere levensmiddelen heeft ook drinkwater een beperkte houdbaarheid. “Als het water te lang in de leiding blijft staan (stagneert), kan het bederven. Het drinkwater neemt in dat geval bestanddeeltjes van de toegepaste installatiematerialen én omgevingstemperaturen op, met een risicovolle verandering van de drinkwaterkwaliteit en mogelijk schadelijke effecten voor onze gezondheid tot gevolg”, vertelt Bernard Becking, Accountmanager bij Kemper Nederland. “Niet voor niets hebben beheerders van openbare gebouwen de zorgplicht om te allen tijde voor veilig en schoon drinkwater in het complete leidingsysteem te zorgen. Om de drinkwaterhygiëne te waarborgen, zijn bij het ontwerpen, beheren en installeren van drink- en warmtapwaterinstallaties 4 succesfactoren van belang.”

Doorstroming

“De leidingen van de drink- en warmtapwaterinstallaties moeten zodanig zijn ontworpen dat, bij doelmatig gebruik, meerdere keren per dag stroomsnelheden optreden die flinke turbulentie op de leidingwanden veroorzaken”, vertelt Becking. “Om stagnatie of lage doorstroomsnelheden in de deelringleidingen te voorkomen, moeten de leidingen naar de tappunten zo kort mogelijk worden gehouden. Dit leidt namelijk tot een groter drukverschil, waardoor ook kleinere leidingdiameters mogelijk zijn. Een kleinere leidinginhoud bij gelijkblijvende gebruiksfrequentie van de tappunten leidt bovendien tot minder stagnatie van het drinkwater in het leidingsysteem. Hierdoor wordt de waterverversing geïntensiveerd en het gemiddelde temperatuurniveau verlaagd. De Kemper KHS Stromingsdeler garandeert een volledige doorstroming van de ringleiding, waardoor stagnatie wordt voorkomen en altijd schoon water beschikbaar is op alle tappunten van de drink-en warmtapwaterinstallatie.”

khs hygiene flush box kopieren

Temperatuur

Een tweede succesfactor is de temperatuur. “Bij warmwatercirculatieleidingen in collectieve installaties moet de temperatuur op elk moment hoger zijn dan 60°C”, benadrukt Becking. “De temperatuur van het koude water moet lager zijn dan 25°C en, in het ideale geval, bij voorkeur lager dan 20°C omdat boven deze kritische temperatuur bacteriën zoals legionella pneumophila zich explosief kunnen vermeerderen.” Interne warmtebronnen zoals leidingen van sanitaire en verwarmingsinstallaties (interne warmtelast) en hoge omgevingsluchttemperaturen (externe warmtelast) kunnen de temperatuur van het drinkwater bij stagnatie binnen 2 uur opwarmen tot boven de kritische grens van 25°C. “En ook wanneer het drinkwater dicht bij het wateroppervlak wordt gewonnen, worden ’s zomers hogere aanvoertemperatuur (> 20°C) gehaald. Hierdoor wordt de maximaal toelaatbare stagnatietijd van het drinkwater in de installatie aanzienlijk verkort. De Kemper KHS CoolFlow koudwaterkoeler biedt hiervoor een oplossing, door het drinkwater in de ringleiding actief te koelen en op een temperatuur van 15-20°C terug te brengen in het systeem.”

Spoelmaatregelen

Volgens experts is stagnatie van het drinkwater één van de hoofdoorzaken van bacteriegroei resp. verandering van de drinkwaterkwaliteit. De oorzaak kunnen tijdelijk niet-doelmatig gebruikte of dode leidingtrajecten zijn. Volgens de voorschriften (NEN 1006) moeten deze dode leidingtrajecten uit de installatie worden verwijderd. Bovendien moet volgens dezelfde NEN 1006 het drinkwater minimaal wekelijks worden ververst, aldus Becking. “Om automatische waterverversing te garanderen, adviseren wij het gebruik van de Kemper KHS Hygiënespoeler op het laatste punt van de drinkwaterinstallatie. De Kemper KHS Hygiënespoeler kan zowel op volume, tijd en/of temperatuur worden ingesteld, waardoor handmatige spoelmaatregelen niet meer aan de orde zijn.”

Voedingsbodem

Tot slot voorkomt voldoende doorstroming het ontstaan van sediment of biofilm. Bovendien dient een goede doorstroming indirect ter voorkoming van bacteriegroei, zowel aan het materiaaloppervlak als in het drinkwater. “Langdurig contact van drinkwater met bijvoorbeeld leidingmateriaal en appendages kan een concentratieverhoging van de voedingsstoffen door afgifte van materiaalbestanddelen aan het drinkwater tot gevolg hebben”, aldus Becking. “Door de juiste materiaalkeuze, in combinatie met het voorkomen van stagnatie wordt het ontstaan van biofilm tegengegaan. Alle Kemper appendages worden vervaardigd uit brons. Dit is een corrosiebestendige legering die de drinkwaterhygiëne ten goede komt.”

Het Kemper Hygiëne Systeem maakt het mogelijk om aan de 4 succesfactoren voor een perfecte drinkwaterhygiëne te voldoen. Hierdoor wordt het voor beheerders van gebouwen eenvoudiger om hun zorgplicht na te komen. Het systeem zorgt er op een kostenbesparende en duurzame manier voor dat op elk tappunt altijd schoon, hygiënisch drinkwater beschikbaar is. Dit biedt alle betrokkenen partijen in de keten maximale veiligheid. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.