Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
2.661 componenten, 7 technieken, 1 leverancier
Aan de Van der Madeweg in Amsterdam-Duivendrecht wordt gebouwd aan één van de grootste hout-hybride kantoorgebouwen ter wereld: het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van DPG Media. (Beeld: Van Dorp projecten).

2.661 componenten, 7 technieken, 1 leverancier

Klimaatinstallaties Mediavaert worden dynamisch ingeregeld en afgestemd op de werkelijke behoefte

Aan de Van der Madeweg in Amsterdam-Duivendrecht wordt gebouwd aan één van de grootste hout-hybride kantoorgebouwen ter wereld: het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van DPG Media. Met ‘Mediavaert’ geven DPG Media en haar ontwikkel- en bouwpartners een positieve impuls aan het mediabedrijf, de omliggende campus én het milieu. Dankzij de toepassing van 6.500 m³ hout in de constructie heeft de nieuwbouw slechts een geringe CO2-uitstoot, terwijl zorgvuldig geselecteerde klimaatinstallaties én Belimo veldcomponenten bijdragen aan een BREEAM-NL ‘Excellent’ certificering.

Mediavaert betreft een ontwikkeling van Being en wordt gebouwd door BESIX Nederland. In opdracht van deze aannemer realiseert Van Dorp projecten alle klimaatgebonden, sanitaire en regeltechnische installaties. Aan de basis van de klimaatinstallaties ligt een WKO-systeem, die gekoppeld is aan drie warmtepompen en die all-electric functioneert, vertelt projectmanager Hans Hueber. “Als afgiftesysteem is gekozen voor klimaatplafonds, zodat het constructieve en visueel aantrekkelijke hout goed zichtbaar blijft. Op enkele plekken worden de klimaatplafonds ondersteund door vloerconvectoren.” 

Zowel de primaire installaties, distributiekanalen als afgiftesystemen zijn van Belimo-componenten voorzien.

‘Mercedes onder de 6-wegventielen’

Voor de naregelingen (6-wegventielen) van de klimaatplafonds nam Van Dorp projecten al in een vroeg stadium contact op met Belimo. “We hebben diverse producten van diverse fabricaten tegen het licht gehouden”, vertelt Hueber. “Hieronder was ook de Belimo 6-Weg EPIV, die tevens stond voorgeschreven in het bestek. Wij waren (nog) niet bekend met deze naregeling, maar ontdekten al snel dat dit de ‘Mercedes onder de 6-wegventielen’ betreft. De EPIV geeft ons heel veel flexibiliteit. Zo kunnen we de klimaatplafonds al volledig installeren. In een later stadium kunnen we via het gebouwbeheersysteem de gewenste waarden van de kleppen instellen. Hiervoor hoeven we dus niet meer boven de plafonds te zijn.”

Energiemonitoring en drukverschilregeling in één

De gunning van maar liefst 795 EPIV regelafsluiters was het startpunt voor een uitgebreid vervolgtraject, vertelt Niek van der Vegt, Sales Manager Nederland bij Belimo. “Samen hebben we geïnventariseerd wat Belimo nog méér voor Van Dorp projecten en Mediavaert kon betekenen. Dit leidde bijvoorbeeld tot de levering van zestig Belimo Energy Valves.” Om te kunnen voldoen aan de BREEAM-NL certificeringseisen, zijn voorwaarden gesteld aan de monitoring van de energiedistributie, vertelt hij. “Aanvankelijk koos Van Dorp projecten ervoor om losse componenten toe te passen voor energiemonitoring en drukverschilregeling. Met onze Energy Valve worden beide functionaliteiten echter in één component geïntegreerd. Een interessante optie, op basis waarvan Van Dorp projecten de kosten en technische functionaliteiten heeft vergeleken. Hieruit bleek dat onze Energy Valve in productaanschafkosten al goedkoper was. Dankzij de alles-in-één-techniek profiteert Van Dorp projecten bovendien van flinke besparingen op bijvoorbeeld de montagetijd, montagerisico’s, bekabeling, inbedrijfstelling én bijbehorende kosten.” Hueber: “In de toekomst kan de servicemonteur op afstand via het gebouwbeheersysteem of eenvoudig met een app op zijn smartphone de kleppen benaderen en uitlezen. Gaat er voldoende water over de kleppen heen? Kloppen de watertemperaturen? Op basis hiervan kan hij nog betere service en storingsopvolging verlenen.”

Dynamisch ingeregeld gebouw

Dirk Bijlaart, Manager Technisch Advies bij Belimo, heeft samen met Van der Vegt het project in Amsterdam bezocht en de installatietekeningen en schema’s doorgenomen. Op basis hiervan is het complete installatiepakket aangeboden, aldus Van der Vegt. “Dit betekent dat zowel de primaire installaties, distributiekanalen als afgiftesystemen van Belimo-componenten zijn voorzien. Om te zorgen dat de warmtepompen goed omschakelen van koelen naar verwarmen en vice versa, hebben wij bijvoorbeeld twaalf 3-weg vlinderkleppen geleverd, die tevens voorzien in de temperatuurmonitoring én de primaire regeling van de vloeistofstromen.” Op de verdiepingen zorgen drukgecompenseerde Energy Valves dat de verdiepingen op het juiste drukverschil blijven draaien én dat energiestromen gemeten en geregistreerd worden. “In combinatie met de Belimo 6-Weg EPIV regelafsluiters in de klimaatplafonds ontstaat een volledig dynamisch ingeregeld gebouw, waarin op basis van de werkelijke behoefte geklimatiseerd wordt.”

Luchtzijdige inregeling

In navolging van de waterzijdige inregeling, heeft Belimo ook een rol gespeeld in de luchtzijdige inregeling, vertelt Hueber. In totaal zes luchtbehandelingskasten van Verhulst voorzien in de toevoer van verse lucht en de afvoer van gebruikte lucht. “Omdat de plafondeilanden worden omringd door zware houten balken, was montage van luchtkanalen bijna niet mogelijk. In plaats hiervan is een oplossing gevonden in de vloeren.” Alle verdiepingen worden voorzien van verhoogde vloeren. “Vanuit de schacht blazen we straks lucht via circa 1.700 vloerroosters de werk- en verblijfsruimten in.” Van der Vegt: “De vloerroosters worden door middel van een KNX-bus gestuurd. Gekozen is voor een stekerbare oplossing, zodat de vloerroosters flexibel kunnen meebewegen met eventuele indelingswijzigingen in de toekomst.” In totaal heeft Belimo hiervoor 1.725 LM 24A-KNX aandrijvingen geleverd, die op basis van de klepstand de juiste luchthoeveelheid regelen. De drukregeling wordt per verdieping geregeld door Belimo VAV-aandrijvingen bij de luchtuittreden (schachten). Tot slot zijn de luchtbehandelingskasten van Verhulst voorzien van Belimo luchtklepaandrijvingen en sensoren.

Van der Vegt als Hueber kijken terug op een fijne en vruchtbare projectsamenwerking, die geleid heeft tot grote meerwaarde voor de installateur én gebouwgebruiker. “De ondersteuning vanuit Niek was erg prettig”, vertelt Hueber. “Bovendien beschikt Belimo over een duidelijke website, waarin producten en eigenschappen duidelijk toegelicht worden. Hierdoor konden wij ook in dit project de juiste productkeuzes maken.”

Belimo producten in project Mediavaert:

 • 795x 6-weg EPIV
 • 1.725x LM 24A-KNX
 • 60x EV-EDPV
 • 60x VAV
 • 12x Control Valves en 3-weg vlinderkleppen
 • 9x AHU (sensoren en actuators)
Bouwinfo
 • Opdrachtgever DPG Media
 • Ontwikkelaar Being
 • Architect Team V Architectuur
 • Hoofdaannemer BESIX Nederland
 • Installatie-adviseur Arup
 • Installaties Van Dorp projecten en SDR Elektrotechniek
 • System-integrator Johnson Controls
 • Veldcomponenten Belimo
 • VAV-boxen en vloerroosters OC Waterloo
 • Luchtbehandelingskasten Verhulst

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.