Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Producten

​Kies de juiste appendages, voor een optimale werking van uw warmtepompinstallatie

Nederland heeft als doel om in 2050 een CO₂-arme samenleving te hebben. De gebouwde omgeving speelt hierin een belangrijke rol....

hydronic-design_advert-kopieren

28 juli 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Nederland heeft als doel om in 2050 een CO₂-arme samenleving te hebben. De gebouwde omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Om de energietransitie te laten slagen, worden tal van maatregelen genomen. Zo maken steeds meer huishoudens de overstap van een gasgestookte cv-ketel naar een elektrische warmtepomp. Dit brengt echter wel nieuwe uitdagingen én appendagekeuzes met zich mee, weet Marc Heusinkveld, Technisch Manager bij Caleffi.

Meest populair in de markt op dit moment zijn de Monoblock lucht/water-warmtepompen, waarbij een buitenunit middels leidingen voor aanvoer en retour met een binneninstallatie wordt verbonden. “Bij een dergelijke installatie ligt vorstgevaar op de loer”, weet Heusinkveld. “Om dit te voorkomen, kiezen veel installateurs voor elektrische warmtetracing. Echter functioneert deze vorstbeveiliging niet, mocht onverhoopt de stroom uitvallen. De Caleffi vorstbeveiligingsklep – die ervoor zorgt dat de leidingen bij bevriezingsgevaar automatisch leeg lopen – biedt in zo’n geval uitkomst.”

naamloos 2 kopieren 4

Multifunctionele vuilafscheider DirtmagPlus® serie 5453 (links) en kunststof vuilfilter DirtmagMini® serie 545 (rechts).

 

Constant in bedrijf

Ook verschilt de hydraulische configuratie. “Waar een cv-ketel zonder problemen meerdere keren per uur kan in- en uitschakelen of moduleren, moet een warmtepomp constant in bedrijf blijven om de woning comfortabel en energie-efficiënt van voldoende warmte en warmtapwater te voorzien”, aldus Heusinkveld. “Om ook tijdens het omschakelen van verwarmingsvermogen naar warmtapwater en vice versa een optimale doorstroming (flow) te garanderen, biedt de Caleffi drukverschilregelaar een betrouwbare oplossing.”

naamloos 2 kopieren 5

Caleffi vorstbeveiligingsklep serie 108 (links) en Caleffi drukverschilregelaar serie 519 (rechts).

 

Correcte inregeling van de volumestromen

Omdat een warmtepomp aanzienlijk minder vermogen heeft dan een cv-ketel, is het bovendien belangrijk dat de volumestromen van bijvoorbeeld vloerverwarming, ventilatorconvectoren en radiatoren correct worden ingeregeld. “Om installateurs op dit vlak te ondersteunen en een optimaal comfort én rendement te garanderen, heeft Caleffi de gratis innovatieve en intuïtieve Caleffi Hydronic Design (CHD) software en berekeningstools ontwikkeld, waarmee men in een handomdraai een gedetailleerde en volledig geoptimaliseerde warmtepompinstallatie kan ontwerpen. Alle tools en informatie zijn op onze website terug te vinden.”

Voorkom vervuiling

Daarnaast levert Caleffi diverse appendages die een optimale (interne) werking van de warmtepomp garanderen. Zoals de DirtmagPlus® multifunctionele vuilafscheider met verwijderbare magneet en geïntegreerde vuilfilter, die inmiddels door diverse gerenommeerde fabrikanten wordt toegepast. Met name om de warmtepomp te beschermen tegen vervuiling vanuit de (bestaande) verwarmingsinstallatie. “Waar het filter de eerste onzuiverheden in het hydraulische circuit opvangt, verwijdert de magneet ook alle magnetiet”, aldus Heusinkveld. “Hierdoor wordt het risico van verstopping tot een minimum beperkt en worden drukverliezen in het systeem laag gehouden.” Voor toepassing in water/water-warmtepompen beschikt Caleffi bovendien over diverse warmtemeters, die de energiebalans aantonen.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%