Al meer dan 130 jaar biedt The Historic Huis ter Duin een prachtig uitzicht over de Nederlandse kust. De rijke geschiedenis van dit hotel start al in 1883, als de toenmalige burgemeester Pické op het hoogste punt van de duinen de eerste spade in het zand zet. In 1985 wordt Grand Hotel Huis ter Duin geopend en twee jaar later wordt het hotel verkocht aan Heinrich Tappenbeck, die nieuwe mogelijkheden ziet en zich focust op zowel de nationale als internationale markt. Met advertenties in welgestelde bladen bereikte hij zakenlieden en adellijke families, zoals veel leden van het Huis van Oranje en de Belgische Koninklijke familie.
In de zestiger jaren wordt het hotel verkocht en weer doorverkocht aan een projectontwikkelaar, die het complex wil slopen. Gelukkig wijst de gemeenteraad van Noordwijk de plannen af, waarna het hotel in handen komt van huidige eigenaar Noorlander Vastgoed. In 1984 wordt het Grand Hotel Huis ter Duin, na een flinke renovatie en nieuwbouw, heropend door Prinses Margriet. In januari 1990 echter wordt een groot gedeelte van het hotel verwoest door brand. Dit moment is dé aanleiding om bij de wederopbouw een efficiënt en maximaal beveiligd hotel met allure te ontwerpen, dat aan de hoogste (comfort)eisen voldoet.
Anno 2023 bestaat Grand Hotel Huis ter Duin uit twee gedeeltes. Het Grand Hotel dat in 1990 opnieuw is opgebouwd en The Historic, dat de brand overleefde. Warmerdam Installatietechniek is sinds 2007 als vaste huisinstallateur aan Grand Hotel Huis ter Duin verbonden. “In opdracht van Noorlander Vastgoed Groep verzorgen wij zowel de service als het onderhoud van de klimaatinstallaties”, vertelt directeur Richard van Kesteren. “Ook modificeren of vervangen wij jaarlijks een deel van de klimaattechnieken, met het oog op een duurzame toekomst. In navolging van bijvoorbeeld het ketelhuis en klimaatbeheersysteem hebben wij tussen augustus 2022 en januari 2023 de klimaatsystemen in The Historic vervangen door de City Multi HVRF-systemen van Mitsubishi Electric.” Op het dak zijn 7 buitenunits geïnstalleerd. “Deze buitenunits zijn gekoppeld aan 8 hybride verdeelboxen (HBC-controllers) en 101 satelliet binnenunits, die de hotelkamers, suites, zalen, salons en kantoren van The Historic vraaggestuurd van warmte en koude voorzien”, vertelt Jordy van den Berg, accountmanager bij Mitsubishi Electric-leverancier Alklima. “Dankzij de HBC-controllers kunnen de ruimtes onafhankelijk van elkaar gekoeld of verwarmd worden. Hierbij wordt efficiënt energie uitgewisseld, waardoor zeer hoge rendementen worden geborgd en energievernietiging wordt voorkomen.”
The Historic werd de afgelopen jaren (tijdelijk) geklimatiseerd met splitunits. “Hierdoor kon in de comfortvraag van hotelgasten worden voorzien, terwijl ondertussen een plan voor grootschalige verduurzaming werd uitgewerkt”, aldus Van Kesteren. “Met de vervanging van de installaties in The Historic is het startschot gegeven voor een 100% gasloze hotelinstallatie. In navolging van de klimaatinstallaties in het historische deel hebben we samen met Alklima ook een plan voor de rest van het hotel uitgewerkt. Hierin zijn ook de tapwaterinstallaties meegenomen, zodat een all-electric hotelomgeving mogelijk wordt.”
Met de keuze voor Hybride VRF (HVRF) spelen Warmerdam Installatietechniek en Alklima in op de vraag van steeds meer hotels en kantoren om – zowel uit milieu- als veiligheidsoogpunt – de hoeveelheid koudemiddel in klimaatinstallaties te reduceren. “Onze City Multi HVRF-systeem sluit hier optimaal op aan, omdat de leidingen tussen de HBC-controllers en binnenunits als enige in de markt voorzien zijn van water”, aldus Van den Berg. “In de hotelkamers, suites, zalen, salons en kantoren van The Historic zijn geen koudemiddelen meer aanwezig, waardoor de milieu-impact flink wordt verlaagd. Het koudemiddel (R32) dat nog wel gebruikt wordt, heeft bovendien een lagere Global Warming Potential (675) dan het traditionele R410A (GWP = 2.088).”
Het Mitsubishi Electric City Multi HVRF-systeem combineert het beste van VRF met de unieke eigenschappen van water, benadrukt Van den Berg. “Waar de VRF-techniek zorgt voor een efficiënte energie-uitwisseling, draagt de toepassing van water als energiedrager bij aan een nog hoger comfort. Met name omdat hogere inblaastemperaturen mogelijk zijn. Uniek aan het systeem is dat de verdeling van gas en vloeistof niet plaatsvindt bij de buitenunit, maar bij de HBC-controllers. Met de toevoeging van deze slimme verdeelboxen is Mitsubishi Electric erin geslaagd om een WTW-systeem met twee pijpen uit te voeren, waar andere fabrikanten nog drie pijpen nodig hebben. Hierdoor zijn minder leidingwerk en minder lasverbindingen nodig.”
Warmerdam Installatietechniek heeft zowel het ontwerp, de engineering als de montage van de HVRF-installaties in The Historic verzorgd. “Om een snelle en soepele uitvoering en een betrouwbare levering te borgen, heeft Alklima ons complete ontwerp getoetst”, vertelt Van Kesteren. “Hebben we de juiste ideeën? Sluit dit aan op de componenten van Mitsubishi Electric of zijn nog wijzigingen nodig? En zijn alle componenten op het juiste moment beschikbaar? Vervolgens zijn we met de uitvoering gestart.” Tijdens deze uitvoering bleef het hotel in bedrijf. “Dit stelde bijzondere eisen aan de werkzaamheden. Zo is de vervanging volgens een strakke routing en planning uitgevoerd en mocht voor 9.00 uur niet geboord en gezaagd worden.” Waar de HBC-controllers voor de begane grond in het souterrain zijn ingepast, is op de verdiepingen een oplossing gevonden in de entree van het noodtrappenhuis. Hierdoor bleef het leidingwerk beperkt. “Bovendien kunnen we zo eenvoudig onderhoud en service verlenen, zonder dat hotelgasten daar iets van merken. Daarmee wordt hun comfort op alle mogelijke manieren naar het hoogste niveau getild.”