Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Power through light

Power through light

Op weg naar een efficiënte, duurzame en circulaire toekomst 

Een groenere planeet, een fijne woon-, werk- en verblijfsomgeving en een efficiënter gebruik van energie en grondstoffen. De ambitie van LEDVANCE is om energiezuinigheid, duurzaamheid en circulariteit naar een steeds hoger niveau te tillen. Zowel op economisch, maatschappelijk als milieutechnisch vlak en van product tot verpakking en logistiek.

Wie zijn traditionele fluorescentielampen of halogeenlampen vervangt door LED, kan tot 60% op zijn energiekosten besparen. Wie hierbij kiest voor de LED-oplossingen van LEDVANCE, kan bovendien grote efficiëntieslagen maken. “Ons productportfolio gaat verder dan enkel armaturen en lichtbronnen”, benadrukt Ronald Moeskops, Director Marketing & Sales Services bij LEDVANCE Benelux B.V. “We leveren ook bijbehorende componenten en het VIVARES light management systeem, waardoor additionele besparingen tot wel 30% mogelijk worden. Bovendien kan op elk moment van de dag het juiste licht worden geleverd. Op het werk, thuis en op elke andere plek waar kunstlicht benodigd is. Dankzij onze Human Centric Lighting (HCL) verlichtingsoplossingen voor kantoren worden het bioritme, de gezondheid en het welzijn van medewerkers flink verbeterd. Hierdoor verbeteren concentratie en productiviteit, waardoor een investering in HCL zich al snel terugverdient. Door onze LED-producten te koppelen aan intelligente daglicht- en bewegingssensoren wordt voorkomen dat verlichting onnodig blijft branden. Ook dit levert een forse energiebesparing op. Bovendien wordt voorspelbaar onderhoud mogelijk.”

Volgens het nieuwe motto ‘Power through light’ wil LEDVANCE kunstlicht nóg beter en efficiënter inzetten. Bovendien wordt het productassortiment in 2024 uitgebreid met hernieuwbare energie.

Circulair productdesign

Naast energiebesparing en predictive maintenance heeft duurzaamheid voor LEDVANCE betrekking op de nieuwe Single Lighting Regulation (SLR) verordening. “De SLR schrijft bijvoorbeeld voor dat de kwaliteit van armaturen en lichtbronnen verbeterd moet worden”, aldus Moeskops. “Om de CO2- en energiedoelstellingen te halen, moeten we als industrie kijken naar hoe we omgaan met schaarse grondstoffen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de componenten van een verlichtingsarmatuur straks eenvoudig en met standaard gereedschappen gedemonteerd, gerepareerd en/of vervangen moeten kunnen worden, al dan niet door een professional. Van lichtbronnen tot kappen, LED-modules en drivers, waardoor de levensduur van armaturen gelijk kan worden aan het gebouw waarin zij gemonteerd worden. Met ons EVERLOOP armaturenportfolio spelen we daar nu al op in.”

EVERLOOP wordt op dit moment in de markt geïntroduceerd en bestaat in eerste instantie uit armaturen voor kantoren. Als voorbeeld noemt Moeskops de LINEAR IndiviLED GEN2; een robuust en high-end armatuur met een hoogkwalitatieve behuizing, die volledig modulair is ontworpen.

Gerecyclede kunststoffen

Met NATURELOOP introduceert LEDVANCE tevens een productlijn op basis van gerecyclede kunststoffen. “We starten nu met LED-lampen en zullen vanaf begin volgend jaar ook residentiële LED-armaturen op basis van gerecyclede materialen aan ons portfolio toevoegen”, aldus Moeskops. “De NATURELOOP producten bevatten tot 40% gerecyclede kunststoffen, afkomstig van bijvoorbeeld PET-flessen, wasmiddelverpakkingen en ander plastic afval.”

LEDVANCE wordt ook hét adres voor zonnepanelen, batterijopslagsystemen, omvormers en bijbehorende besturingsapps.

Antwoord op de lampbanning

Een belangrijk topic in de circulaire verlichtingseconomie is ook de lampbanning. Sinds 25 februari 2023 is de productie van compact-fluorescentielampen verboden en sinds 25 augustus mogen geen T8 en T5 fluorescentiebuizen meer in de markt worden gebracht. De komende jaren zullen deze lichtbronnen vervangen moeten worden door een LED-alternatief. “De meeste verlichtingsproducenten bieden hier één-op-één vervangingen voor aan, in de vorm van LED-tubes of LED-armaturen”, weet Moeskops. “Wij gaan hierin een stap verder met de introductie van een breed assortiment LED-tubes met externe driver, waarmee het bestaande armatuur omgebouwd kan worden. Hierbij bieden we zelfs de mogelijkheid om de LED-tubes te dimmen.”

Hernieuwbare energie

In navolging van de verduurzaming van de producten zelf, heeft LEDVANCE ook oog voor hun verpakkingen. “De afgelopen jaren hebben wij onze gebleekte kartonnen verpakkingen al vervangen door 80% gerecycled karton”, vertelt Moeskops. “Alle verpakkingen zijn volledig plasticvrij en 100% recyclebaar.” Bovengenoemde inspanningen hebben onder meer geleid tot een Ecovadis Silver rating. “Onze ambitie is om eind 2024 over een Gold status te beschikken. Om dit mogelijk te maken, kijken we actief en samen met de keten naar hoe we onze productie, verpakkingsstromen, wagenpark én transporten nog efficiënter kunnen inrichten.” Maar LEDVANCE gaat nóg verder. Volgens het nieuwe motto ‘Power through light’ wil LEDVANCE kunstlicht namelijk nóg beter en efficiënter inzetten. Bovendien wordt het productassortiment in 2024 uitgebreid met hernieuwbare energie. Daarmee wordt LEDVANCE ook hét adres voor zonnepanelen, batterijopslagsystemen, omvormers en bijbehorende besturingsapps. De zogenaamde LEDVANCE RENEWABLES worden geïntroduceerd tijdens VSK+E, van 6 t/m 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Nieuwsgierig? U vindt LEDVANCE in hal 7, stand E068.

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met LEDVANCE: POWER THROUGH LIGHT.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Cypresbaan 7
2908 LT Capelle aan den IJssel
Nederland
Telefoonnummer +31 (0)10 7501414 E-mailadres [email protected] Website benelux.ledvance.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?