Wie vermoedde dat de traditionele vakbeurs met stands aan het einde van de levenscyclus is, werd positief verrast op VSK 2020 (4-7 februari). Een drukbezochte beurs met 325 deelnemers in de categorieën verwarming, koeling, binnenklimaat en sanitaire techniek vulde maar liefst vijf hallen in de Jaarbeurs Utrecht; grote producenten als Nefit en Geberit pakten uit met dito stands. De sfeer was open, inhoudelijk ondersteund door toegankelijke lezingen, bijvoorbeeld die van kennisinstituut ISSO over warmtepompen.
De regelmatige vakbeursbezoeker werd de afgelopen jaren geconfronteerd met wisselende perspectieven; vakbeurzen werden in gevallen getroffen door krimp in het aantal deelnemers. De VSK-beurs toont zich consistent als traditioneel georganiseerde, van zakelijke activiteit bruisende vakbeurs, met de laatste editie als duidelijk bewijs van hoogconjunctuur. Bij producenten is dat zeker het geval en niet in het minst in de installatiebranche. ‘De installatiesector is in transitie en de vraag naar kennis over de ontwikkelingen en praktische implementatie is groter dan ooit’, meldt de beursorganisatie. Innovatie is noodzaak in het kader van de energietransitie; het Internet of Things doet zijn intrede in het onderhoud en totaalinstallatie is key. Wie wil meedoen, vernieuwt en finetunet zijn producten, de installatiebranche anno 2020 is plug & play, dienstverlenend en ontzorgend.
‘Midden in de toekomst’ was dan ook het aansluitende thema van de editie 2020. Op de door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen geopende eerste beursdag, traditioneel een drukke marktdag, zijn de winnaars van de VSK Awards bekend gemaakt. De jury onder leiding van Doekle Terpstra, Voorzitter Techniek Nederland, beoordeelde 54 inzendingen op innovatie, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en economisch rendement. Hieruit werden negen inzendingen genomineerd in drie categorieën. De AirTightness Tester ATT van Acin Instrumenten, het leidingsysteem met akoestische lekcontrole van Wavin en het watermanagementsysteem SWS van Schell werden door de jury als beste gewaardeerd. Voorinschrijvers van de vakbeurs konden stemmen op hun favoriet, deze publieksprijs ging naar de waterstofketel van Remeha.
Bij de lezingen in het door Techniek Nederland gesponsorde Techniek Theater, zoals die van Jos de Leeuw van kennisinstituut ISSO, kon vrijelijk in en uit worden gelopen. ISSO biedt een kennisbank voor de bouw, met als doel de installatie-eisen te actualiseren en te delen, no nonsense en op maat van de vakman. Zo ook het betoog van specialist Klimaatinstallaties De Leeuw, die uitlegde waar op gelet moet worden bij de installatie van de diverse warmtepompsystemen. Uiteraard kwamen zaken aan bod als een minimale Rc-waarde en het algemeen belang van een goede isolatie, calculatie van vermogensbehoefte met inbegrip van warmteverlies en de noodzaak van integrale installatieconcepten in verduurzamingstrajecten. Warmtepompen staan immers niet op zichzelf, maar dienen als systeem de totale energetische exploitatie van gebouw of woning, aldus De Leeuw.
Een warmtepomp in een slecht geïsoleerde woning heeft bijvoorbeeld weinig zin. “Bij hybride systemen dien je minimaal label B te bezitten voor een goed resultaat”, zegt de praktijkman. Daar komt nog bij dat producenten en leveranciers binnen de nieuwe Wet Kwaliteitsborging prestatiegaranties dienen te verlenen. “Het inregelen van een warmtepomp is nog belangrijker dan het inregelen van een cv-systeem.” Ander nieuws? Er komt een maximale geluidseis voor warmtepompen in het nieuwe Bouwbesluit van 2021. En wist u dat niet mag worden geboord in waterwingebieden? Voor de vakman geeft ISSO populaire BLR-gebonden boekjes uit, gespecificeerd naar het type warmtepomp. Lucht, water, E of W: de installatiesector is een dynamische branche in een dito tijdvak.