Een jaar of tien geleden begon F.F. Kanaalrenovatie uit Wateringen met een eenvoudige en heel praktische methode om rookgaskanalen te renoveren: FuranFlex. Inmiddels worden ruim tweeduizend aansluitingen per jaar met dit zeer effectieve systeem aangepakt. De snelheid, de geringe overlast voor bewoners en het feit dat FuranFlex geschikt is voor vrijwel alle rookgaskanalen en alle typen HR-ketels verklaren onder meer het succes van deze renovatiemethode.
Het principe van FuranFlex is simpel: je laat een flexibele slang zakken in een rookgaskanaal, blaast er stoom doorheen en na een paar uur heb je een voegloze, naadloze en luchtdichte voering die bestand is tegen hitte, corrosie en vocht. De slang bestaat uit drie lagen: een buitenlaag van kevlar versterkt glasvezel, een tussenlaag van composiet en glasvezel en een binnenfolie die na het uitharden uit de buis wordt verwijderd. “Het is een goed doorontwikkeld systeem dat toepasbaar is voor de meeste typen rookgaskanalen, maar ook voor ventilatiekanalen”, vertelt Rudie Balink van F.F. Kanaalrenovatie. “We hebben FuranFlex in 2019 laten keuren door Kiwa. Zij heeft zowel het product technisch als de installatietechnische toepassing doorgelicht en vervolgens geschikt verklaard als wij de installatie uitvoeren.” Kiwa voert jaarlijks meerdere audits uit bij F.F. Kanaalrenovatie om de werkwijze te beoordelen. “Als er een wijziging in de richtlijnen komt, wordt dit direct in de beoordeling meegenomen. Hierdoor wordt altijd volgens de huidige geldende eisen, normen en richtlijnen gewerkt.”
Het systeem is met name ideaal voor renovaties van rookgaskanalen in appartementengebouwen met cv-ketels. Dat kan zijn als een VR-ketel wordt vervangen door een HR-ketel, maar ook wanneer een kanaalrenovatie nodig is als een HR-ketel geplaatst is. Dan is een nieuwe voering van het kanaal de slimste en goedkoopste oplossing. Omdat breken niet nodig is en een renovatie in een dag gebeurd is, hebben de bewoners vrijwel nergens last van. Bij de aftakkingen van de woningaansluitingen op een collectief kanaal worden nieuwe roestvrijstalen T-stukken geplaatst waarna de FuranFlex slang wordt aangebracht en met stoom in vorm wordt geblazen. “Zo doen we zes tot acht aansluitingen op een dag”, aldus Balink. “Na twee uur is de slang zo hard als staal en heeft hij exact de vorm van het oude kanaal. Na de renovatie wordt bij oplevering een compleet technisch dossier opgesteld waarin alle specificaties en technische gegevens van de rookgaskanalen staan. Onderdeel hiervan is de geschiktheidsverklaring. Aan de hand van deze verklaring kan de ketelleverancier bepalen welk type ketel hij kan en mag installeren.”
Als het op zijn plaats zit, is het materiaal nog geen 2,5 mm dik. “Dat is een van de grote voordelen van FuranFlex”, benadrukt Ballink. “Andere systemen beperken de capaciteit van een kanaal en daardoor functioneert deze minder. Met ons systeem gebeurt dat niet. Daardoor is FuranFlex ook het enige systeem waarmee je veilig en goed een collectieve rookgasafvoer kunt renoveren waarin een warmteterugwinunit is toegepast. Bij zo’n installatie is de rookgasafvoer gecombineerd met de uitblaas van de ventilatie van de woning. Het beperken van het debiet is geen optie en daarom is FuranFlex hiervoor de ideale oplossing.”
Furanflex is toepasbaar op alle CLV-systemen (Combinatie Luchttoevoer en Verbrandingsgasafvoer), half CLV-systemen (toevoer vanuit de gevel, afvoer collectief door het dak, WTW) en alle individuele rookgasafvoeren. F.F. Kanaalrenovatie heeft vergelijkbare Furanflex-oplossingen voor ventilatiekanalen, schoorsteenkanalen van open haard en houtkachels.