Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Van noodstroom tot microgrid
Een extra krachtbron, zoals een dieselmotor of een gasgestookte motor, is naast de batterij en bijvoorbeeld zonnecellen altijd nodig.

Van noodstroom tot microgrid

Noodstroom is lang niet altijd traditioneel meer

Meegaan met de tijd: als familiebedrijf is Koninklijke Van Twist (KVT) daar heel goed toe in staat. KVT beweegt continu mee met de vragen uit de markt of loopt daar zelfs op vooruit. Denk daarbij aan microgrids, verdienmodellen en duurzamere verbrandingsmotoren. Tegelijkertijd levert het bedrijf nog steeds traditionele systemen: noodstroomoplossingen bieden waar nodig, aan bedrijven in alle soorten en maten.

KVT houdt zich al meer dan 85 jaar bezig met noodstroomoplossingen. Dat klinkt heel simpel, maar tegenwoordig komt daar veel meer bij kijken dan alleen een conventionele noodstroomgenerator. Steeds vaker vragen bedrijven om semipermanente oplossingen, om problemen door netcongestie te voorkomen of om meer stroom te krijgen dan het lokale net kan leveren. Dan kom je al snel uit bij microgrids. Deze vormen een betrouwbare stroomvoorziening door middel van bijvoorbeeld een combinatie van een slimme batterij, zonne-energie en een conventionele verbrandingsmotor.

“Wanneer een bedrijf een aanvraag tot een (zwaardere) netaansluiting doet en de netbeheerder kan er niet aan voldoen, dan moet het bedrijf soms jarenlang wachten. Het gebeurt dat complete nieuwbouwlocaties niet tot stand komen doordat er geen aansluiting op het openbare net kan komen. Wij kijken dan welke stroomvraag er is en of we dit eventueel kunnen integreren in een bestaand systeem. Bij een microgrid leveren zonnepanelen bijvoorbeeld energie, die opgeslagen wordt in een batterij. Is die leeg, dan wordt er energie opgewekt door een verbrandingsmotor”, vertelt Mark Scheurwater, sales manager bij KVT.

KVT monteur inspectie aan schakelpaneel
Als één van de weinige noodstroomleveranciers verzorgt KVT de engineering, bouw en het onderhoud van de complete noodstroominstallatie helemaal zelf.

Waterstof en gas

Overigens worden er nog regelmatig dieselgeneratoren ingezet, ook al hebben die het stigma dat ze vervuilend zijn, gaat Scheurwater verder. “We leveren niet alleen deze conventionele dieselgeneratoren, die overigens al erg schoon zijn. We hebben inmiddels ook al ultraschone verbrandingsmotoren ontwikkeld op waterstof. Maar die worden pas echt interessant als deze brandstof in grote hoeveelheden makkelijk beschikbaar wordt.” Een extra krachtbron, zoals een dieselmotor of een gasgestookte motor, is naast de batterij en bijvoorbeeld zonnecellen altijd nodig, vertelt general manager Jeroen Eeuwijk. “De batterijen zijn tegenwoordig erg sizable en de capaciteit kan vergroot worden door er extra batterijen bij te zetten. Toch vangen ze maar een relatief korte periode op. Daarna is die extra krachtbron alsnog nodig als je niet afhankelijk wilt zijn van het net.”

Koninklijke Van Twist Microgrid Algemeen met logoENT ID58
Met een microgrid ben je onafhankelijk van het stroomnetwerk.

Verdienmodel

Wie gebruik maakt van een microgrid en zelf energie opwekt, kan daar een verdienmodel aan vasthangen. Zijn de tarieven laag of negatief, dan sla je stroom op in de batterij. Bij hoge tarieven wissel je stroom uit met de buren of lever je terug. Scheurwater: “Daarin kun je zo ver gaan als je zelf wilt. Dit is een investering, maar die verdien je terug. Soms is er zelfs helemaal geen netbeheerder meer nodig. Wij zien dat bedrijven niet meer beperkt willen worden door de traagheid waarmee de netbeheerder moet werken.”

Als één van de weinige noodstroomleveranciers verzorgt KVT de engineering, bouw en het onderhoud van de complete noodstroominstallatie helemaal zelf. Daarvoor heeft het bedrijf zelfs een eigen afdeling met software-engineers en elektrotechneuten die ook de besturingspanelen zelf ontwerpen en bouwen. “We kunnen een compleet project opbouwen zonder externe partijen, volledig gecertificeerd. Ook het onderhoud en alle wettelijk verplichte keuringen doen we volledig zelf”, aldus Scheurwater. “En wanneer de technische levensduur zijn einde bereikt, staan we zelfs klaar met een team revisiemonteurs om de installatie een tweede leven te geven.”       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten