Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe verlichting Arnhemse sporthal is per armatuur te regelen
Alle armaturen in de sporthallen kunnen afzonderlijk worden aangestuurd.

Nieuwe verlichting Arnhemse sporthal is per armatuur te regelen

Een verlichtingssysteem van deze tijd, waarbij voor elke activiteit precies de juiste lichtsterkte is in te stellen. Dat was de wens van Gemeente Arnhem en Sportbedrijf Arnhem voor sportcentrum Valkenhuizen. M&R Solutions ging aan de slag met de meet- en regeltechniek. Het resultaat? “De complete installatie is nu volledig onder controle”, aldus Arjan Reedijk van M&R Solutions.

​Al zo’n 10 jaar verzorgt M&R Solutions het gebouwbeheersysteem (GBS) van het sportcentrum, waar de verlichting aan gekoppeld is. Met de komst van een nieuwe verlichtingsinstallatie, geplaatst door Romijnders, was ook dit systeem aan een update toe. “De installateur heeft alles geplaatst tot aan de regelkast, daarna was het ‘ons feestje’”, lacht Reedijk.

Aansturen per armatuur

In de twee sporthallen zijn nu 14 lichtlijnen gemonteerd met in totaal 360 armaturen. Hun lichtsterkte kan door de beheerder niet alleen per zaaldeel maar ook per stuk worden aangestuurd vanaf de pc. De koppeling met het GBS maakte M&R Solutions met behulp van het DALI-protocol; de sturing werd geprogrammeerd in een regelaar van BRControls. “Het grote voordeel hiervan is dat je veel meer kunt sturen op de wensen van de klant”, vertelt Reedijk. “Samen met Dennis Hendriks van het Sportbedrijf hebben we lichtmetingen gedaan en aan de hand daarvan de instellingen gemaakt. De beheerder kan nu niet alleen kiezen uit diverse voorgeprogrammeerde sporten, maar ook verschil maken tussen trainingen en wedstrijden – inclusief de officiële NOC*NSF-eisen. Ook kan hij het licht aanpassen voor een andere activiteit, bijvoorbeeld een concert.”

Naast de verlichting is ook de rest van de installatie te bedienen vanaf de pc.

Duurzaam en veilig

Duurzaamheid was eveneens een belangrijk doel van het nieuwe systeem. Zo kan de verlichting centraal op minimale sterkte óf helemaal uit worden gezet. Als iemand dan even een zaal binnenloopt, zullen de bewegingsmelders niet reageren. Daarnaast zijn alle andere installatiedelen op het GBS aangesloten: toegangscontrole, sleutelkasten, luchtbehandeling, verwarming, warmtapwater en ook de douches. “De installatie wordt pas vrijgegeven als de beheerder met zijn pasje de deur openmaakt. Alles draait dus alleen als het nodig is”, legt Reedijk uit. De douches worden bovendien regelmatig thermisch gespoeld om legionella te voorkomen. “Dankzij een zelfontwikkelde printplaat in samenwerking met Dennis Hendriks kunnen wij de IR-sensoren van de douches inlezen en vrijgeven. De temperatuursensoren worden gelogd per douche en de rapportage automatisch verzonden. Zo hebben we alle installatiedelen volledig onder controle.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?