Wie een warmtepomp of airco-unit neerzet, krijgt te maken met het geluid dat de installatie produceert. Dit mag niet harder zijn dan 45 dB(A) overdag en 40 dB(A) ’s nachts. Daarom zijn er de geluidwerende schermen van ModuBar. En omdat het oog ook wat wil, ontwikkelde zij het Roof Panel: een scherm met een vlakke zijde die in vrijwel elke kleur verkrijgbaar is.
ModuBar heeft grofweg twee soorten geluidwerende schermen in het assortiment: de Noise-Reducer en het Kokowall HA-Minwol geluidsscherm. De eerste bestaat uit een absorberende laag, steenwol en PE-fleece, afgewerkt met een kunststof separator in de gewenste kleur. Het Kokowall HA-Minwol geluidsscherm is afgewerkt met kokosvezels en daarmee perfect om te laten begroeien met klimplanten. Het scherm is ook prima te gebruiken als schutting, wanneer er een warmtepomp in de achtertuin wordt geplaatst. Beide geluidsschermen zijn geschikt voor verschillende ondergronden, bijvoorbeeld betonnen dakconstructies, betonvoeten en gefundeerd in de grond.
Dat de vraag groeit, merken ze goed bij ModuBar, vertelt projectmanager Arjan Kick. En daarmee groeit ook de vraag naar maatwerk en een aangepast design. “Door de verduurzaming en elektrificering zie je dat projecten steeds complexer worden. Wij bieden verschillende oplossingen die lichtgewicht en dus prima geschikt zijn voor op daken. We krijgen steeds vaker te maken met architecten die een bepaalde uitstraling zoeken bij de geluidwerende schermen. Daarom hebben we het Roof Panel bedacht.”
Dit is een Noise-Reducer, maar dan anders. Normaal gesproken zit er een bouwstaalmat aan de buitenzijde van het geluidsscherm, waar desgewenst beplanting tegenaan kan groeien. Op een dak gebeurt dit echter meestal niet. Daarom kreeg het nieuw ontwikkelde paneel een vlakke zijde in een kleur naar wens. Kick: “Panelen tot 1,50 meter kunnen we op elkaar stapelen, waardoor een grote ontwerpvrijheid ontstaat. Deze kunnen we leveren in een groot palet RAL-kleuren. De panelen zijn speciaal ontwikkeld voor op daken.”
De eerste projecten met de nieuwe Roof Panels zijn inmiddels aangenomen en binnenkort schitteren dus in Nederland de nieuwste geluidsschermen naar wens van de architect. Vooraf worden ze uitgewerkt in 3D, zodat de opdrachtgever precies weet hoe het eruit komt te zien. ModuBar maakt alle producten modulair en in eigen fabriek in Poeldijk. Op deze manier kan ze snel inspringen op vragen in de markt. “We hebben het Roof Panel ontwikkeld na VSK+E 2024. Daar kwam de vraag naar een aanpassing aan de Noise-Reducer. Omdat we alles zelf produceren, konden we deze nieuwe invalshoek snel uitvoeren. Daarom is maatwerk bij ons mogelijk”, aldus Kick.