De gevolgen van de klimaatverandering zijn duidelijk voelbaar: stortbuien maar ook langere periodes van droogte, terwijl de vraag naar water blijft toenemen. Een zorgwekkende situatie, want in veel regio’s in Nederland, zoals Utrecht, Groningen, Twente en West-Brabant, staat de watervoorziening al onder druk. Experts voorspellen dat dit probleem de komende jaren alleen maar toeneemt, met landelijke tekorten als gevolg. Dit raakt niet alleen de industrie en landbouw, maar ook onze huishoudens.
Na de energietransitie is nu ook de watertransitie in volle gang. Rudolf van de Velde, productspecialist bij Wildkamp, benadrukt het belang van circulair en duurzaam waterbeheer in de bouwsector. “Water wordt schaarser en duurder”, zegt hij. “De overheid heeft als doel dat in 2035 zeker 20% minder drinkwater wordt verbruikt. De verwachting is dat de prijs van drinkwater de komende jaren met zo’n 30% zal stijgen. Dit maakt het noodzakelijk om slim om te gaan met water, zowel voor particulieren als bedrijven.”
Een van de meest efficiënte manieren om water te besparen is door regenwater op te vangen en te hergebruiken. Van de Velde licht toe: “Toiletspoeling, wassen en tuinirrigatie is verantwoordelijk voor ruim 60% van het waterverbruik in een huishouden. Zonde, want regenwater is gratis en goed bruikbaar voor deze toepassingen.” Wildkamp levert regenwatersystemen die het mogelijk maken om regenwater effectief te benutten voor bijvoorbeeld toiletspoeling, wasmachines en tuinirrigatie. “Het is een oplossing die steeds meer wordt omarmd. Zeker nu bouwprojecten en aannemers steeds vaker te maken krijgen met beperkingen in waterbeschikbaarheid. Door de toegenomen vraag naar water en de beperkte capaciteit van het drinkwaternet wordt er in de bouwsector steeds vaker gekozen voor regenwatersystemen in duurzame bouwprojecten.”
Een regenwatersysteem is een praktische en duurzame oplossing om regenwater op te vangen en te gebruiken. Het systeem vangt water op van het dak en/of de straat en leidt het via goten en filters naar een opslagtank. Vervolgens wordt het water opnieuw gefilterd voordat het wordt gebruikt voor toepassingen zoals toiletspoeling en wasmachines. “Het is verstandig om te kiezen voor een systeem met een automatisch bijvulsysteem”, adviseert Van de Velde. “Dit zorgt ervoor dat er altijd voldoende water is, ook wanneer het langere tijd niet regent.”
Dergelijke systemen zijn niet alleen geschikt voor particuliere woningen, maar ook voor grotere gebouwen zoals appartementencomplexen, scholen, campings en sportcentra. Het gebruik van regenwater voor bijvoorbeeld het spoelen van toiletten in deze gebouwen kan leiden tot aanzienlijke besparingen op drinkwater. Ook bedrijven kunnen regenwater inzetten, bijvoorbeeld voor schoonmaakwerkzaamheden of als proceswater.
Een belangrijke aanvulling op regenwateropvang is regenwaterinfiltratie. Dit proces zorgt ervoor dat regenwater niet direct wordt afgevoerd naar het riool, maar dat het infiltreert in de bodem op eigen terrein, waar het kan bijdragen aan de aanvulling van het grondwater. Dit vermindert de druk op het rioolstelsel en voorkomt tegelijkertijd uitdroging van de bodem. Van de Velde legt uit: “Bij de aanleg van een infiltratiesysteem is het cruciaal om rekening te houden met de doorlatendheid van de bodem. Dit wordt aangeduid met een K-waarde: hoe hoger de K-waarde, hoe beter de doorlatendheid. Op basis van deze gegevens en het dakoppervlak maken we een infiltratiekrattenberekening, waarmee we bepalen hoeveel regenwater eerst moet worden opgevangen voordat het eventueel kan worden afgevoerd naar het riool.”
Wildkamp levert een breed assortiment aan infiltratieproducten en kan klanten helpen bij het berekenen van de benodigde capaciteit. Van de Velde: “Wij helpen klanten met berekeningen op maat, zodat ze precies weten hoeveel water ze moeten opvangen en hoe groot het systeem moet zijn. Dit soort berekeningen is essentieel voor een goed werkend systeem, dat past bij de lokale omstandigheden.”
Wie duurzaam bouwt, doet er goed aan om regenwateropvang en -gebruik in de bouwplannen op te nemen. Van de Velde benadrukt het belang hiervan: “Het vraagt enige ruimte en investering, maar het levert zoveel voordelen op dat het zonde is om het op de lange baan te schuiven. Ook in bestaande woningen kan een regenwatersysteem vaak zonder al te veel aanpassingen worden geïnstalleerd.”
Naast de directe besparingen op drinkwater, verhoogt een goed waterbeheer ook de waarde van panden en kan het bijdragen aan diverse certificeringen. Bovendien zijn er subsidies beschikbaar, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vrije afschrijving milieu-investeringen (Vamil), die investering in milieuvriendelijke oplossingen aantrekkelijk maken.
Bij het ontwerpen van een regenwatersysteem komt meer kijken dan enkel het installeren van kratten, een opslagtank en leidingen. Een goed ontwerp is maatwerk, waarbij rekening wordt gehouden met factoren zoals dakoppervlakte, neerslaggegevens en het waterverbruik van de woning of het bedrijf. “Onze waterspecialisten helpen klanten graag met een advies op maat”, besluit Van de Velde. “We berekenen bijvoorbeeld de juiste opslagcapaciteit en adviseren over de beste locatie voor het reservoir en de pompen.” Voor wie aan de slag wil met duurzaam waterbeheer, biedt Wildkamp naast de juiste materialen dus ook uitgebreide ondersteuning voor een regenwatersysteem op maat.
Neem dan rechtstreeks contact op met Wildkamp.
Contact opnemen