Vanaf september 2024 maken studenten aan Hogeschool Inholland gebruik van een spiksplinternieuw gebouw. Het ligt in de nieuwe wijk Sluisbuurt op het Amsterdamse Zeeburgereiland en voldoet aan de normering BENG (bijna energieneutraal). Dit is mede te danken aan de E-, W- en data-installatie die Homij aanlegde.
Inholland biedt 83 hbo-opleidingen. Deze werden voorheen op verschillende locaties aangeboden, maar nu kunnen zo’n 7.500 studenten terecht op één locatie van 31.000 m2. De nieuwbouw heeft dan ook een campusachtige opzet met hoog-, midden- en laagbouw. Hierin zijn natuurlijk collegezalen te vinden, maar ook ruimtes voor het organiseren van evenementen en ontmoetingsruimtes, zoals een dakterras en atrium. Dit atrium is het centrale punt van de school. Hier kunnen studenten gebruik maken van een tribunetrap met uitzicht over een waterbassin. Om dat bassin heen liggen een wandelgebied en plein met winkels en horeca. Rond het atrium liggen negen onderwijsdomeinen en commerciële ruimtes. Op iedere etage bevindt zich een koffiecorner en er is een stilteruimte. Omdat het Zeeburgereiland een autoluw gebied is, beschikt de nieuwbouw slechts over een kleine parkeergarage met 66 parkeerplaatsen. Wel is er plaats voor 480 fietsen inclusief oplaadpunten en is de campus goed bereikbaar via het openbaar vervoer.
Homij verzorgde de complete technische installatie voor de nieuwbouw, waartoe ook een WKO-installatie, twee bronnen, klimaatplafonds, labinstallaties, toegangscontrole en PV-panelen behoren. Paul van Steijn, projectmanager bij Homij: “We hebben alles gedaan, van middenspanning tot het kleinste kabeltje. Homij Networks verzorgde de beveiliging en data, ons dochterbedrijf Dubotechniek de WKO-installatie en Homij DEC de PV-panelen. Het is dus een echt Homij project.”
Architect cepezed staat bekend om haar gedetailleerde ontwerpen. Dat maakte het voor de installateur niet altijd even makkelijk. In een minimalistisch gebouw moesten immers alle installaties netjes weggewerkt worden. Dit kan echter prima aan Homij overgelaten worden, blijkt inmiddels wel. Zij ontwierp bovendien in opdracht van de hogeschool een nieuw onderdeel in het gebouwbeheersysteem. Daarmee wordt per lokaal bekeken hoeveel mensen er aanwezig zijn, zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de ruimtes. Dit gebeurt via radardetectie om de privacy van de gebouwgebruikers te waarborgen. Van Steijn: “Dit systeem bestond nog niet en draait geheel om efficiency. De hogeschool gaat van meerdere locaties naar één locatie en ruimtes moeten dus goed beheerd worden.”
Om het geheel bijna energieneutraal te krijgen, werd alles uit de kast gehaald. Zo liggen er niet alleen PV-panelen op het dak, maar zitten er in de gevelbekleding ook geïntegreerde PV-cellen. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van een retentiedak en gebouwautomatisering die zorgt voor een beperkt energieverbruik in combinatie met een goed binnenklimaat. Over het verloop van het project is Van Steijn dik tevreden. “Het is een mooi referentieproject”, zegt hij. “Het was een positieve samenwerking, zowel met de nevenaannemers als met de bouwkundig aannemer. We hadden oog voor elkaars uitdagingen en zochten samen naar oplossingen. Dat creëert een fijne synergie. Ik vind vooral het atrium erg mooi geworden. Als je daar staat, dan heb je een prachtig uitzicht. Het is een indrukwekkend gebouw geworden.” Nu het er staat, komen er in de Sluisbuurt ook andere voorzieningen en woningen, mede voor de studenten van Inholland.