Nederland kampt met grote woningtekorten, terwijl het bouwen van nieuwbouwwoningen stagneert. Dit komt onder meer door personeelstekorten in de techniekbranche en het gebrek aan vergunningverstrekkingen door de stikstofcrisis. Binnen de utiliteitsbouw kampt men met problemen van dezelfde orde: er zijn nauwelijks nieuwe aansluitingen mogelijk. Er wordt steeds meer gekozen voor het renoveren van bedrijfspanden en woningen. Op het gebied van een gezonde binnenlucht liggen daar kansen die nog niet worden benut.
Bij nieuwbouw en met name hoogbouw zie je dat vaak per woning een complete WTW-unit wordt geplaatst. Dit is de traditionele manier van werken. Het kost echter veel ruimte en meer energie dan nodig is. Beter kun je gebruik maken van een CO2-gestuurde luchtklep. Daarbij wordt er geventileerd wanneer er behoefte is aan ventilatie. Je stuurt hierbij altijd op binnenluchtkwaliteit, wat de gezondheid bevordert. Een vraaggestuurd systeem is veel makkelijker te implementeren dan een hele unit, zowel bij renovatie als nieuwbouw.
Omdat er gestuurd wordt op CO2 en relatieve luchtvochtigheid, blijven de ruimtes comfortabel. Een centraal systeem per gebouw zorgt voor de warmteterugwinning en filtering, wat ook het onderhoud vergemakkelijkt. Je hoeft niet meer bij alle mensen apart aan te bellen, wat tijd en energie scheelt. Bovendien bespaar je ruimte.
Ook op het gebied van luchtbehandelingskasten is er veel mogelijk. Vaak worden deze geassocieerd met utiliteitsbouw, maar ook in woningbouw zijn deze prima te combineren met vraaggestuurde luchtkleppen. Een onderhoudsvrij systeem dat goed scoort in de BENG-berekeningen, dat ventileert en dat optioneel koelt en verwarmt.
Zo’n systeem is ook geschikt voor de transformatie van gebouwen. Wat veel mensen echter vergeten, is dat je ook al een heel eind komt door de bestaande luchtbehandelingskasten te revitaliseren. Dan voldoen ze weer aan de huidige eisen. Mocht er geen nieuwbouw mogelijk zijn, dan kun je met revitalisatie toch tot mooie resultaten komen. Mogelijkheden zijn nieuwe ventilatoren, het vervangen van filters en het aanbrengen van WTW. Zo kan een bestaand gebouw tóch beter gaan presteren, tegen een minimale investering en zonder dat er extra ruimte nodig is.
Op het gebied van energieverbruik en comfort kunnen hier flinke slagen gemaakt worden. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoren bovendien voldoen aan energielabel C. Wanneer je de luchtbehandeling verbetert in combinatie met andere energiebesparende maatregelen, verbeter je ook het energielabel. Denk dus bij het aanpassen van een gebouw ook eens aan het renoveren van de luchtbehandeling.
Neem dan rechtstreeks contact op met Ned Air.
Contact opnemen