Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
3 dingen die je kan doen om waterslag te voorkomen

3 dingen die je kan doen om waterslag te voorkomen

Grote kans dat je nog nooit hebt gehoord van waterslag. Vaak komen mensen er pas achter wat het is op het moment dat zij ermee te maken krijgen. Waterslag is namelijk voor iedereen een vervelend verschijnsel. Waterslag ontstaat op het moment dat er sprake is van een verandering in de druk. Het is makkelijk te herkennen. Als je last hebt van waterslag, hoor je een bonkend en hard geluid als je bijvoorbeeld de kraan dicht draait. Het is niet mogelijk om waterslag voor honderd procent te voorkomen, maar je kan wel een aantal dingen doen die de kans op waterslag verminderen. Voor meer informatie moet je vooral blijven lezen.  

Juiste leidingen

Er zijn een aantal veel voorkomende oorzaken voor waterslag. Waterslag ontstaat vaak wanneer de leidingen te klein zijn. De vloeistof kan dan niet makkelijk door de leidingen bewegen, terwijl dit wel zal moeten. Om waterslag te voorkomen, is het dus van belang dat de leiding groot genoeg moet zijn. Als dit de oorzaak van waterslag bij jou is, dan wordt het tijd dat je grotere leidingen aanschaft. Het juiste formaat van een leiding zorgt ervoor dat de vloeistof op een gepaste snelheid wordt verplaatst door de leiding. De kans op waterslag wordt dan aanzienlijk kleiner. 

Langzaam open en dicht

Op het moment dat je een kraan heel snel open en dicht doet, wordt de kans groot dat er waterslag ontstaat. Er komt dan namelijk veel drukverschil in een waterleiding. Het water gaat dan dus als het ware heel erg schommelen. Om die reden is het belangrijk dat je de kraan met beleid open en het vervolgens met beleid weer dicht doet. Er zijn een aantal handige hulpmiddelen die je kan plaatsen. Denk aan een pulsatiedemper. Zo ben je weer stapje dichterbij om waterslag te voorkomen en dat is natuurlijk de bedoeling. 

Lucht vrijlaten

Vaak wordt er een membraanpomp gebruikt om de vloeistof rond te pompen. Er kan waterslag ontstaan in een membraanpomp. Membraanpomp zorgt voor een pulserende vloeistofstroom. Hierdoor ontstaat de kans dat er te veel lucht in een leiding terechtkomt en dat moet je zien te vermijden. Het is dus belangrijk dat de lucht een manier heeft om te ontsnappen. Er zijn speciale kleppen die ervoor zorgen dat de lucht eruit kan. Je kan altijd om advies vragen bij een gespecialiseerd bedrijf. Het gespecialiseerde bedrijf heeft hier veel verstand van en weet precies wat je het beste kan installeren. 

Gevolgen waterslag

Waterslag is dus een vervelend verschijnsel waar verschillende gevolgen aan vast zitten. Eén van deze gevolgen is dat er lekkages kunnen ontstaan. Door de trillingen in de leiding, valt een leiding als het ware uit elkaar. Hierdoor kan de vloeistof uit de leiding komen. Een ander vervelend gevolg van waterslag is dat er geluidsoverlast ontstaat. Je hoort namelijk een hard, maar vooral bonkend geluid uit de leidingen komen. Dit kan voor veel irritaties zorgen. Het is dus belangrijk dat waterslag zo snel mogelijk wordt verholpen zodat je er geen last van hebt. Doe je dit niet? Dan worden de gevolgen steeds erger. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?