Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Wooncomplex Change= in Utrecht Leidsche Rijn: VAV-systeem biedt optimum in energiezuinigheid, gezondheid én comfort

Wooncomplex Change= in Utrecht Leidsche Rijn: VAV-systeem biedt optimum in energiezuinigheid, gezondheid én comfort

Naast de Pathé bioscoop en aan het Berlijnplein in Utrecht Leidsche Rijn wordt in vier fases gebouwd aan een wooncomplex met 600 betaalbare studio-appartementen voor werkende jongeren. Daarnaast biedt het gebouw in de plint ruimte aan atelierwoningen voor kunstenaars, een sportschool, een restaurant en aanvullende ruimtes waarin werken, wonen, leren, zorg & welzijn, mobiliteit en veiligheid centraal staan. Het wooncomplex wordt in opdracht van maatschappelijk conceptontwikkelaar Change= gerealiseerd door BAM Wonen – Speciale Projecten. De innovatie-ambitie ligt hoog: het streven is om één van de slimste en meest duurzame wooncomplexen van Nederland te realiseren. De ventilatie-installaties van STEBOMA leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

STEBOMA is een vaste ketenpartner van BAM Wonen – Speciale Projecten. “Drie jaar geleden hebben we samen het Change= wooncomplex op de kruising Bijlmerdreef/Dolingadreef in Amsterdam-Zuidoost gerealiseerd”, vertelt projectleider Pieter Keesom. “De goede ervaringen uit dit project waren voor Change= aanleiding om opnieuw met BAM samen te werken.” Ook STEBOMA vestiging Beverwijk werd opnieuw betrokken. “Wij hebben een ontwerp en aanbieding voor de ventilatie-installatie gemaakt. Aanvankelijk was ons idee om in het wooncomplex een 2-zone WTW-systeem met CO2-regeling te installeren, maar na verdere optimalisaties is het uiteindelijk een collectief systeem geworden, met VAV-units gekoppeld aan een CO2-regeling per wooneenheid.”

Ventilatie van destudio-appartementen

Uitgangspunt voor het ventilatiesysteem in de stu dio-appartementen was het Bouwbesluit 2012, vertelt Keesom. “Dit betekent onder meer een ventilatiedebiet van 3,24 m3/m2/h in de woonkamers.” Vanuit Change= kwam bovendien de vraag of voldaan kon worden aan de GPR-ambitie. “Een voorwaarde voor een betere GPR-score was het verhogen van de ventilatiehoeveelheid met een factor 1,5. Voor de keukens is de ventilatievoud daarom verhoogd naar 115 m3/h en voor de badkamers naar 75 m3/h. Om hier optimaal invulling aan te geven, sluit ieder studio-appartement aan op een collectief mechanisch afzuigsysteem. In ieder appartement komt een elektronisch verstelbare VAV-klep, die gekoppeld is aan een CO2-sensor in de ruimte. Wanneer het CO2-gehalte boven een bepaalde waarde komt, wordt automatisch de VAV-klep geopend. Hierdoor kan in een hogere stand geventileerd worden, totdat het CO2-gehalte weer op peil is. Wanneer niemand in de ruimte aanwezig is, staat de VAV-klep in minimale stand. Zo gaan energiezuinigheid, gezondheid én een optimaal wooncomfort in dit project uitstekend hand in hand.” Naast de automatische CO2-regeling, kunnen bewoners de mechanische afzuiging naar wens in een hogere, lagere of zelfs afwezigheidsstand zetten, vertelt hij. “Om de collectieve afvoer van lucht in goede banen te leiden, wordt boven elke ventilatieschacht een dakventilator met energiezuinige en drukgestuurde motor geïnstalleerd. Voor de luchttoevoer in de appartementen is gekozen voor een natuurlijk systeem met bouwkundige roosters in de gevels en ramen.”

Algemene ruimtes

Voor de ventilatie van bijvoorbeeld de lobby, de gemeenschappelijke verkeersruimtes en de bergingen in de parkeergarage installeert STEBOMA in totaal zeven luchtbehandelingskasten. “Deze luchtbehandelingskasten worden geplaatst in de technische ruimte in de parkeergarage”, aldus Keesom. “Via een kanalensysteem en toevoerroosters wordt geconditioneerde lucht in de algemene ruimtes ingeblazen. Alle luchtkanalen blijven in het zicht, wat specifieke eisen stelt aan de montage én afwerking.” Last-but-not-least levert en installeert STEBOMA axia al ventilatoren en stuwdrukventilatoren in de parkeergarage. De ventilatoren worden gekoppeld aan het CO/LPG-detectiesysteem en de brandmeldinstallatie van de elektrotechnisch installateur. Rond april/ mei van 2022 moeten de laatste installaties worden opgeleverd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.