Weer schoon, als nieuw en goed beschermd

Een klimaattechnische installatie heeft op zijn tijd groot onderhoud nodig. Belangrijke zaken binnen dat onderhoud zijn reiniging, renovatie, reconditionering en conservering. Conpro uit Dordrecht levert deze diensten, voornamelijk voor de werktuigbouwkundige installateur en voor leveranciers en importeurs van koeltechnische installaties. Het bedrijf staat niet alleen bekend om een puik stukje vakwerk, maar ook vanwege haar gastvrijheid en transparantie richting alle betrokken partijen.

Gastvrijheid in goed partnerschap is een echte handelswijze van Conpro, volgens Timon Bol, commercieel manager bij het bedrijf. “Onze medewerkers zijn tevens onze ambassadeurs. Dat merken we aan de vele positieve reacties van opdrachtgevers. Hun feedback is belangrijk voor ons. Vaak wordt er specifiek naar een bepaalde medewerker gevraagd, vanwege de goede ervaringen die men met die persoon heeft. Ook onze bereikbaarheid en deskundigheid aan de telefoon wordt door de klanten als een pluspunt ervaren.”

Weer schoon, als nieuw en goed beschermdConpro is inmiddels kind aan huis in de Efteling.

Oplosmiddelvrije coilcoating
Voor de conservering van klimaatinstallaties past Conpro als basis de Progreen coilcoating toe. Deze wordt inmiddels alleen nog maar toegepast in de oplosmiddelvrije variant Progreen H2O. “Uniek en meteen een lang gekoesterde wens (van de grondlegger van Conpro) die uitkomt”, schetst Bol. “De coating kan preventief op nieuwe installaties worden aangebracht. In 99% van alle gevallen doen we dit in onze eigen werkplaats, onder ideale omstandigheden. Wordt er van ons verlangd om op locatie te coaten, dan is dat uiteraard geen probleem, alhoewel er dan vaker sprake is van een correctieve dan een preventieve behandeling. Men heeft dan de installatie al enkele jaren in gebruik en besluit dan om tot reiniging en conservering over te gaan.”

Lamellenbatterijen chemisch gereinigd
Conpro beheerst tevens de techniek van het chemisch reinigen tot in de puntjes. Bol: “Lamellenbatterijen die vervuild zijn kennen vaak een overmatig energieverbruik. Een schone installatie verbruikt minder stroom dan een vervuilde. De ontwerpcondities worden met de chemische reiniging weer in ere hersteld, aangezien energieberekeningen gelden voor nieuwe installaties. Die waarde kun je niet klakkeloos over een aantal jaren uitsmeren, als je niet het juiste onderhoud verricht.”

Door middel van video-inspecties en het nemen en onderzoeken van luchtmonsters wordt in duidelijke parameters het nut en de noodzaak van een reiniging in kaart gebracht.

Ook de LBK verdient aandacht
Het reinigen, renoveren en reconditioneren van luchtbehandelingskasten is ook één van de disciplines van Conpro, binnen een heel breed spectrum. “We verstaan hieronder het inwendig reinigen van de installatie en het behandelen van de diverse coils met Progreen H2O. Verder kan plaatwerk geconserveerd worden of zelfs vervangen, wat tevens geldt voor filters en filterframes. Kleppenregisters en ventilatoren kunnen ook door ons vervangen worden, indien nodig. Om alles compleet te maken, bieden we bovendien het reinigen van kanalen aan. Door middel van video-inspecties en het nemen en onderzoeken van luchtmonsters wordt in duidelijke parameters het nut en de noodzaak van een reiniging in kaart gebracht.”

Geen sprookje maar werkelijkheid
Tot besluit wil Bol nog kwijt dat men een goed partnerschap heeft met Kuijpers, leverancier op installatiegebied bij De Efteling. “Kuijpers doet er tevens alle onderhoud en schakelt Conpro in als er gereinigd of gerenoveerd moet worden. Denk aan vieze airconditioning, vervuilde aanzuigroosters en alles wat er zoal op het onderhoudspad komt. Samen zorgen we ervoor dat iedereen van alles sprookjes kan genieten in een perfect en schoon binnenklimaat.” Voor Ton Joosten van Kuijpers is de samenwerking met Conpro zeer waardevol: “Hun vakmanschap wordt gewaardeerd en hun personeel is keurig en weet zich goed te handhaven in complexe situaties. Er wordt goed werk geleverd”, aldus Joosten.

Tekst Jan Mol     |    Beeld Conpro