Vianen Sportcentrum Helsdingen | Nieuwe sportparel

Met onder meer zwembaden, sporthallen, horeca en fitnessruimten vormt Sportcentrum Helsdingen de nieuwe sportparel van de gemeente Vianen. Een voorname rol tijdens de bouw was weggelegd voor Terberg Installaties. “Dit zijn mooie werken om te mogen maken.”

Zwembaden doen ze vaker, vormen inmiddels bijna een specialiteit. Maar de installatie van een dubbel zwembad met daaraan vastgeknoopt twee sporthallen, een restaurant, fitnessruimten en kantoorfaciliteiten komt ook voor installatiebedrijf Terberg Totaal Installaties BV niet zo heel vaak voor. Mooi vanwege de omvang dus, maar zeker ook vanwege de bovengemiddelde kwaliteit, zegt technisch directeur Marc Bennebroek. “Als een meer dan middelgrote totaalinstallateur zijn dit natuurlijk mooie werken om te mogen maken. Alles komt hier samen – niet alleen de werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties, maar ook de complete waterbehandeling met daarin spoeling, filtering en verwarming. En vanzelfsprekend bijna tegenwoordig; inclusief de benodigde technische snufjes.” Hij wijst op de zwembadbodems, niet vast maar beweegbaar en op afstand instelbaar. “Een mooi voorbeeld van een technische uitdaging.”

Energiebesparende elementen
Terberg installeerde voor het centrum het sanitair, verwarming, koeling, luchtbehandeling, verlichting, waterbehandeling en zonnecollectoren. Beide installatiedisciplines kennen de nodige energiebesparende details: zo wordt er werktuigbouwkundig gebruikgemaakt van hoog rendement condens boilers met als voordeel vermijding van temperatuurverlies tijdens het stookproces. Ook de E-installatie kent enkele duurzame elementen. Een voorbeeld hiervan zijn de met LED’s uitgevoerde armaturen. Terberg verkreeg de opdracht van de hoofdinstallateur, in dit geval van Installatieadviesbureau Innax uit Veenendaal. Bijzonder, zegt Bennebroek: “Innax is als hoofdinstallateur deels risicodragend. Dat zie je niet zo veel, adviesbureaus die hun nek uitsteken.”

Inlevingsvermogen
Bennebroek noemt Sportcentrum Helsdingen een werk dat het bedrijf past. Met in totaal 220 vaste werknemers richt de totaalinstallateur zich hoofdzakelijk op de grootschaligere werken. “In principe zijn dit utiliteitswerken, al installeren we op jaarbasis gemiddeld toch wel zo’n tweehonderd woningen,” zegt Bennebroek: “Elke installateur zal moeten beamen: utiliteit, en dan vooral de complexere werken, is een totaal andere tak van sport dan woningbouw. Utiliteit vraagt om maatwerk, inlevingsvermogen, de wil tot innoveren en – daaruit voortvloeiend – een veel hoogwaardiger personeelsbestand. Al pikken we heus wel eens een woningproject mee.”

Tekst: Sjoerd Meuleman | Foto: Renata Jansen

Bouwinfo
Opdracht
Gemeente Vianen
Ontwerp Slangen + Koenis Architecten BV, IJsselstein
Advies/hoofdinstallateur Innax, Veenendaal
Uitvoering Bouwbedrijf Vaessen BV, Raamsdonksveer
Installaties Terberg Totaal Installaties BV, A.O. Smith, BR Controls
Start bouw maart 2013
Oplevering maart 2014