Verlichtingsspecialist laat (LED-)licht schijnen over productiehal Roba Metals

‘Hoge lichtkwaliteit had prioriteit’

Zesenveertig LED-armaturen die op veertig procent lager dan hun maximale vermogen branden. Dat bleek voldoende om de productiehal van Roba Metals BV in IJsselstein te verlichten. Met deze verlichtingsoplossing van REVEB Industrial Lighting Solutions ging niet alleen de lichtkwaliteit fors omhoog (> 250 Lx – 500 Lx), het levert ook nog eens een flinke besparing op.

Roba Metals is een internationaal partner voor de levering en recycling van metaalproducten en heeft ‘een passie voor metaal’. “Vanuit negen locaties in binnen- en buitenland leveren wij wereldwijd staal, non-ferro en rvs/aluminium – al dan niet bewerkt, uit voorraad of op bestelling. En ook voor recycling kunnen klanten bij ons terecht”, vertelt Hoofd Technische Dienst Michel Wanders. “Voor onze locatie in IJsselstein, waar we het dak van de productiehal vernieuwden, zochten we een goede LED-oplossing. Die vonden we bij REVEB.”

roba metals

Hoge lichtkwaliteit
“We troffen elkaar tijdens de LED Expo”, voegt Jeroen de Jonge, Director Of Business Development bij REVEB, toe. “Daar raakten we in gesprek en gingen we dieper in op de wensen van Roba Metals. Zoals bij de meeste productiebedrijven had een hoge lichtkwaliteit prioriteit. Mensen staan acht tot tien uur per dag in de productiehal en verrichten veelal zichtwerk. Een hoogwaardig lichtniveau is cruciaal voor goed zicht, een prettige beleving en veilig werken. Onze IP67-lampen, de Lucy Series Industry, zijn hiervoor bij uitstek geschikt.” Met de Lucy Series Industry, in 2009 ontwikkeld voor de Shell tankstations, geeft REVEB invulling aan zijn dynamische verlichtingsconcept. Via een control pad of de Bever-App zijn per lamp onder meer het lichtniveau, de minimale en maximale lichtintensiteit en de daglicht-/bewegingssensoren in te regelen.

Eerst testen
“Het verhaal van Jeroen de Jonge sprak ons aan”, zegt Wanders. “Niet alleen vanwege het interessante verlichtingsconcept, maar ook omdat REVEB een technisch innovatieve partij is die meedenkt en goede service verleent.” REVEB stelde voor om niet meteen tot een opdracht over te gaan, maar de verlichting eerst te testen. De Jonge: “We maakten een lichtplan en hingen een testopstelling op aan het bestaande dak van de hal. Waar nodig brachten we optimalisaties aan. Voor de lampen boven de CTL-lijn ontwierpen en produceerden we bijvoorbeeld diffusor kappen, om schittering in het metaal te voorkomen.” Na een geslaagde testperiode werd het oude dak vervangen. Het nieuwe dak werd voorzien van drie rijen LED-armaturen. Bijzonder aan deze lampen is dat ze custom made geassembleerd zijn in een Nederlandse sociale werkplaats waar REVEB mee samenwerkt. Daar is zo’n 350 man volcontinu voor Bever Innovations /REVEB aan het werk.

roba metals

Boven verwachting
In maart 2016 werden de lampen gemonteerd. Als leverancier was REVEB hier nauw bij betrokken. De Jonge: “Wij maakten het licht- en armaturenplan en dachten mee over de montage. Omdat het dak een hellingshoek van 4-6 graden heeft, bedachten we een constructie om de lampen af te hangen. Ook waren we bij de montage aanwezig om begeleiding te bieden.” Op de vraag wat hij van het eindresultaat vindt, zegt Wanders: “Boven verwachting. Met slechts 46 LED-lampen hebben we het gewenste lichtniveau bereikt. Bovendien branden de lampen veertig procent lager dan hun maximale vermogen. We besparen dus energie én we hebben marge voor als de lichtbehoefte toeneemt of wijzigt. Daarnaast is de verlichting eenvoudig aan te passen op eventuele wijzigingen in onze productielijn. En wat ook prettig is: REVEB biedt vijf jaar zorgeloos licht met een No-Nonsense productgarantie. Gaat er een lamp kapot, dan krijgen we gegarandeerd een nieuwe.”

Tekst: Patricia van der Beek    Beeldmateriaal: REVEB Industrial Lighting Solutions