Compleet installatiepakket voor Van der Valk Hotel Veenendaal

Een erg sfeervol hotel, met goede faciliteiten en zeer goed geïsoleerde, luxe en ruime kamers. Het nieuwe Van der Valk Hotel langs de A12 in Veenendaal valt bij haar gasten in de smaak. De nieuwbouw is het resultaat van bijna twee jaar voorbereiden en bouwen, in een hecht bouwteam. Een traject waar Martin Mulder, projectleider W bij Linthorst Techniek B.V. en Kris Jansma, projectleider E bij Lammerink Installatiebedrijf Amersfoort b.v. met veel plezier op terugkijken.

“Het project is integraal ontworpen”, vertelt Jansma. “Regelmatig vonden overleggen en coördinatiesessies plaats, waarin het bouwkundige deel en de installatietechniek op elkaar werden afgestemd. Zowel in de ontwerp- als tijdens de bouwfase had aannemer Dura Vermeer de touwtjes strak in handen. Hierdoor werden fouten en faalkosten op de bouw tot een minimum beperkt, zonder in te boeten aan sfeer.”

 Bouwtrein
Lammerink Installatiebedrijf Amersfoort b.v. was in dit project verantwoordelijk voor de complete elektrotechnische installaties, inclusief de beveiliging, brandmelding en data-installaties. “In de bovenste drie bouwlagen van het hotel, waar de 150 hotelkamers zijn voorzien, hebben we onze werkzaamheden in een bouwtreintje met de bouwkundig aannemer uitgevoerd”, vertelt Jansma. “De grootste uitdaging hierbij was om alle materialen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. In de plint van het gebouw, waarin de algemene functies zoals het conferentiecentrum, de vergaderruimtes en het restaurantgedeelte zijn ingericht, was met name de complexiteit van de installaties een uitdaging. In het gebouw is een luxe, DALI-gestuurde verlichtingsinstallatie voorzien, die gekoppeld is aan onder andere de audiovisuele installatie, de ontruimingsinstallatie en de zonwering, voor een optimale afstemming.”

Minimaal energieverbruik
Linthorst Techniek B.V. heeft in het hotel een warmtekrachtkoppeling (WKK) voorzien; een eigen energiecentrale waarin gelijktijdig elektriciteit en warmte wordt opgewerkt. “De restwarmte van deze installatie wordt gebruikt voor de opwarming van het warmtapwater, wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert”, vertelt Mulder. “Daarnaast hebben we een in eigen huis ontwikkeld KAT-systeem (Kitchen Air Technologie) geplaatst in de grootkeuken; een integrale en innovatieve klimaatinstallatie voor grootkeukens die een minimaal energieverbruik garandeert.” De warme lucht die in de keuken wordt geproduceerd, wordt door dit systeem afgevangen, gefilterd en vervolgens naar de luchtbehandelingskasten getransporteerd, waar de warmte uit de lucht wordt hergebruikt, vertelt hij. “Hierbij wordt geuroverlast vermeden en het risico op brand tot een minimum beperkt. De energiekosten van de grootkeuken worden bovendien tot wel tachtig procent gereduceerd.”

Efficiënt klimaatsysteem
“Het klimaat in het Van der Valk Hotel wordt geregeld middels een VRF-systeem per hotelkamer”, vertelt Mulder. “Hierbij is gekozen voor units met een hoge COP-waarde, waarmee hotelgasten zelf de temperatuur van hun kamer kunnen regelen. Doordat warmte- en koudeuitwisseling tussen de systemen plaatsvindt, kan zeer efficiënt verwarmd en gekoeld worden.”

Tekst: Lieke van Zuilekom Beeldmateriaal: Lammerink Installatiebedrijf Amersfoort b.v. en Linthorst Techniek B.V.

Van der Valk Hotel Veenendaal

i-project-infov3 Projectinfo

Verdeelinrichting in hoekopstelling
Ten behoeve van de keukens, hotelkamervoorzieningen en alle verlichting in het nieuwe Van der Valk Hotel in Veenendaal heeft PS Nederland Noord bv een hoofdverdeler en dertien onderverdelers ontworpen, geëngineerd, geleverd en gemonteerd. Daarnaast heeft het bedrijf de koppeling met de trafo verzorgd.

“In opdracht van Lammerink Installatiegroep hebben wij een 2.500 Ampère hoofdverdeler in hoekopstelling voorzien”, vertelt Bauke Zijlstra, bedrijfsleider van PS Nederland Noord bv. “Het was de eerste keer dat wij een dergelijke opstelling maakten, maar gezien de beperkte beschikbare ruimte was dit de enige oplossing. Om de verdelers in de ruimte te voorzien, is zelfs tijdelijk een muur gesloopt. Het gangpad was namelijk te smal om de kast naar binnen te brengen. We hebben alle beschikbare ruimte optimaal benut.”

Naast de onderverdelers van PS Nederland Noord bv zijn aan de hoofdverdeler ook de onderverdelers van neveninstallateurs en -toeleveranciers gekoppeld, bijvoorbeeld ten behoeve van de luchtbehandelingskasten. “De hoofdvoeding is aangesloten middels een railkanaal van Schneider Electric”, vertelt Zijlstra. “Die aansluiting hebben wij ook verzorgd.”

Hij kijkt terug op een mooi, maar ook uitdagend project. “De communicatie met onze opdrachtgever verliep echter dermate goed, dat hobbels makkelijk genomen konden worden. Lammerink Installatiegroep is een vaste opdrachtgever van ons. We weten wat we aan elkaar hebben. Samen hebben we onder andere het Helix gebouw van de Wageningen Universiteit en het Noorderpoort college in Groningen gemaakt.”

i-project-infov3 Projectinfo

Droge en natte sprinklerinstallaties voor Van der Valk Hotel
Voor de parkeergarage en de onderste twee bouwlagen van het nieuwe Van der Valk Hotel in Veenendaal is door Wijnen Installatietechniek een sprinklerinstallatie op maat gerealiseerd.

“In samenwerking met Linthorst Techniek B.V. hebben wij een sprinklerinstallatie ontworpen, welke we hebben laten omschrijven in een UpD”, vertelt Frank van Buul, commercieel manager Sprinkler bij Wijnen Installatietechniek. “Dit UpD is vervolgens gevalideerd door een inspectie-instantie, die met de validatie aangeeft dat de veiligheid in het hotel gewaarborgd wordt met de installatie zoals in het UpD omschreven.” Een uitdaging hierbij was om een goede harmonie tussen de esthetiek en veiligheid te vinden, vertelt hij. “In overleg met de architect is gekozen voor concealed sprinklers in een strak lijnenspel, waarbij enkel de sprinklerplaatjes in het zicht zijn gebleven. In de parkeergarage zijn de leidingen uitgevoerd in lichtgrijs, waardoor ze wegvallen tegen de achtergrond. Van ons werk is uiteindelijk dus maar heel weinig te zien.” Omdat de parkeergarage een vorstgevaarlijk gebied betreft, is de installatie hier als droge installatie uitgevoerd, vertelt collega en projectleider Sprinkler- en Brandmeldinstallaties Roel Janssen. “De leidingen zijn gevuld met lucht. De hoofdklep van de watertoevoer gaat pas open wanneer een brand gedetecteerd wordt door een sprinkler.” In de overige ruimtes is een natte installatie voorzien. De watervoorziening bestaat uit een bronpompinstallatie.

Van der Valk Hotel Veenendaal


Bouwinfo
Architect Bias Architecten
Uitvoering Dura Vermeer Bouw
Bouwmanagement Stichts Beheer
Installaties Lammerink Installatiebedrijf Amersfoort b.v., Linthorst Techniek B.V., PS Nederland Noord bv, Wijnen Installaties, Systemair
Realisatie 2013 – 2014