Veenendaal BMW Ekris | Metamorfose conform BMW-maatstaven

Dat BMW hoge eisen stelt aan de ambiance en entourage van hun topdealers is bekend. De nieuwe Corporate Identity-eisen van BMW leggen de lat nog hoger. Reden voor Ekris in Veenendaal om hun showroom een grondige metamorfose te laten ondergaan. En wat voor één. Het gebouw is volledig gestript, waarna om te beginnen een compleet nieuwe verdieping op het pand is gezet. Aan de huisinstallateurs van de Ekris Groep – Madern Techniek en Delektro – de uitdaging om de nieuwe showroom in lijn te brengen met de hoge BMW CI-eisen, ook op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid.

De W-installaties kwamen voor rekening van Madern Techniek. “De vloerverwarming in het pand is compleet nieuw aangelegd, waarbij voortaan de mogelijkheid bestaat om via de vloer te verwarmen of te koelen,” vertelt Jan Madern van Madern Techniek. “Het bestaande cascadesysteem van Remeha bleef daarbij gehandhaafd. Wel is op de bestaande cv-verdeler een driewegklep geplaatst om zodoende in de zomer te schakelen naar de nieuwe koelmachine. Voorheen was er namelijk geen koeling in het pand aanwezig. Ook de luchtbehandeling is nieuw gemaakt met cassettemodellen in de kantoren die kunnen verwarmen en koelen. De showroom wordt afgezogen door middel van ventilatoren, die gestuurd worden op basis van gemeten CO2-concentratie. De bouwkundig aannemer heeft de kozijnen voorzien van dauerluftung. Een vrij eenvoudig, maar doeltreffend concept voor een autoshowroom.” Daarnaast heeft Madern Techniek ook de riolering op de schop genomen, nieuw sanitair geplaatst en een Gebert Pluvia-systeem ten behoeve van de regenwaterafvoer geïnstalleerd.
Delektro kwam met een onderscheidend lichtadvies en dito ontwerp met daarin de nieuwste snufjes op het gebied van highend domotica. “Gedistingeerd en vol vernuft,” zegt Jacob van Leeuwen van Delektro. “Zo is voor de buitenverlichting gekozen voor LED-armaturen van iGuzzini, waardoor de wallslabs op de juiste manier kunnen worden belicht. De overstek wordt met LED-schijnwerpers uitgelicht, zodat dit een zwevend effect oplevert. De complete installatie voor verlichting wordt aangestuurd door de allernieuwste KNX-installatie van Gira. Met een touchscreen kan de gebruiker de complete verlichting aansturen en bijvoorbeeld zelf de scènes instellen. Hiermee kunnen diverse sferen in het gebouw worden bepaald, passend bijvoorbeeld bij tijdstip, weersomstandigheden en seizoen. De buitenverlichting is zo geëngineerd dat de wand van de showroom mooi egaal wordt verlicht waarbij de auto’s die voor de showroom staan extra worden uitgelicht. De toegepaste verlichting en de daardoor verkregen sfeer hebben de opdrachtgever aangenaam verrast.”
Naast de compleet nieuwe Cat6a-data-installatie is de complete beveiliging- en camera-installatie door Delektro ontworpen en eveneens gekoppeld op de KNX-installatie. Van Leeuwen: “De emizon-kiezer stelt ons in staat de complete beveiligingsinstallatie 24×7 op afstand te beheren. We hebben extra slimmigheden gebracht die niet als zodanig waren voorgeschreven. Dat past bij ons: we streven er in projecten naar om altijd de verwachting van de klant te overtreffen,” zegt Jacob van Leeuwen tot besluit.

Tekst: Roel van Gils Beeldmateriaal: Studio Smink

Bouwinfo
Opdrachtgever Hardeman – Van Harten
Architect Mies Architectuur
Installaties Madern Techniek, Veenendaal (W);
Delektro, Veenendaal (E); Eltechna; Hager; Intra Lighting
Bouwperiode 2013 – april 2014

 

i-project-infov3 Participanten aan het woord

Architectonische verlichting
Voor de nieuwe showroom van BMW Ekris in Veenendaal heeft Delektro Veenendaal BV producten van
Intra Lighting geleverd en geïnstalleerd. Deze Sloveense fabrikant produceert verlichting in alle soorten en
maten, van ‘laagdrempelige’ technische verlichting tot aan hoogstaande architectonische verlichting. “Met onze vijf merken die we exclusief in Nederland voeren – Intra Lighting, Multiline , Leds-C4, Colorgetix en
Ledolight – kunnen we met onze klanten projecten van A tot Z invullen,” vertelt Vincent Nicolaï van Intra Lighting Benelux. “We beleveren installateurs in Nederland via ons dealernetwerk van projectverlichters en lichttechnische groothandels. De verlichting voor BMW Ekris in Veenendaal is via onze partner Scholten Verlichting uit Ede geleverd. De kwaliteit van Intra Lighting is Delektro blijkbaar goed bevallen, want we hebben opdracht om onze producten ook in andere BMW-showrooms te implementeren. Het voordeel van ons is dat we fabrikant zijn van armaturen. Dat betekent dat we oplossingsgericht werken en ook projectspecifieke oplossingen kunnen bedenken en produceren die niet in de catalogus staan. In Veenendaal zijn producten uit onze standaardrange toegepast, voor de toekomstige BMW-showroomprojecten wordt door Delektro onze revolutionaire downlighter uit de Nitor Pro-serie toegepast. Deze serie kenmerkt zich door een lange levensduur, eenvoudige montage en een enorme lichtopbrengst tot wel 115 lm/W.”


Verdeelkasten BMW Ekris
Voor de verbouwing van de showroom van BMW Ekris in Veenendaal, heeft Eltechna BV uit Amersfoort de verdeelkasten geleverd. “In opdracht van Delektro hebben wij drie verdeelkasten, een hoofdverdeler met een vermogen van 160 Ampère en twee onderverdelers geleverd,” vertelt Reinier van Gent, vestigingsmanager van Eltechna. “We hebben de opdracht samen met Hager ingevuld, een producent en leverancier van elektrotechnische installatiesystemen voor woningbouw, utiliteit en industrie,” vertelt hij. “Hager levert de behuizingen en componenten, die door ons geassembleerd zijn tot een aantal verdelers, waarbij we ook de besturing van de verlichting hebben meegenomen.”
De grootste uitdaging in het project waren volgens Van Gent de korte levertijden, die door de opdrachtgever werden gevraagd. “Daarnaast was de ruimte waarin we verdeelkasten moesten plaatsen, beperkt. De kasten moesten hierdoor heel compact gemaakt worden. Maar hier zijn we uitstekend in geslaagd.”
De showroom in Veenendaal is niet het eerste project van BMW Ekris dat Eltechna in opdracht van Delektro heeft uitgevoerd. Recent zijn ook de showrooms in Arnhem, Zeist en Nijkerk door de installatiepartners gemaakt.
Eltechna fabriceert, assembleert en levert al meer dan 25 jaar bedieningspanelen en schakel- en verdeelkasten in de elektrotechnische branche.