Totaalleverancier van noodstroomvoorzieningen

Voor aggregaten met een vermogen vanaf 20 kW geldt in Nederland per 1 januari 2017 een keuringsplicht. De door SCIOS gecoördineerde inspecties mogen enkel worden uitgevoerd door gecertificeerde installateurs. ABATO Motoren uit Tilburg is er één van. Het bedrijf staat sinds 2006 op de kaart als leverancier van onder andere noodstroomaggregaten, dieselmotoren en scheepsmotoren. Krachtpatsers waarvan ABATO tevens het periodiek onderhoud verzorgt. Ongeacht soort, merk of vermogen.

Op weg naar maatwerk heeft ABATO via de eigen website een transparante calculator beschikbaar. “Hiermee kan iedereen snel en gemakkelijk zélf een noodstroomaggregaat naar wens en behoefte samenstellen”, zegt account manager Ingrid Verbeek namens ABATO. “Het is gewoon een kwestie van het gewenste vermogen, uitvoering en opties aanklikken. Vervolgens geeft de rekenmodule de beste oplossing en aanschafprijs weer. Verder krijg je direct helder inzicht in de toekomstige onderhoudskosten en is het mogelijk om de door ons uit te voeren SCIOS-keuring aan te klikken. Deze is verplicht voor noodstroomaggregaten van 20 kW of meer. Wanneer het vermogen tussen de 20 en 100 kW ligt, moet de installatie elke vier jaar worden gekeurd. Daarbóven dient de inspectie om de twee jaar plaats te vinden. Elk getest aggregaat moet volgens de nieuwe regels in ieder geval voldoen aan de SCIOS Scope 4. Is de apparatuur verbonden met een externe dieseltank, dan moet aanvullend ook nog eens worden voldaan aan de SCIOS Scope 7C.”

Preventief
Voorkomen is beter dan genezen. Verbeek adviseert dan ook om noodstroomvoorzieningen met regelmaat preventief door ABATO te laten onderhouden. “We adviseren minimaal jaarlijks een grote beurt”, zegt ze. “Het is immers van groot belang dat het aggregaat daadwerkelijk opstart wanneer de stroom uitvalt. Verder is het verstandig om een installatie regelmatig vol belast en met steploads door ons te laten testen. Daarmee check je niet alleen het gevraagde vermogen en de stootlastacceptatie, ook weet je zeker dat het aggregaat op de juiste manier is opgesteld.”

Tekst: Chris Elbers     Beeldmateriaal: ABATO Motoren
Uitgelichte foto boven: 
Aggregaat met een vermogen van 1.700 kVA door ABATO Motoren geleverd en geplaatst tijdens de renovatie van de Velsertunnel.