Thorbecketoren Den Haag | Bellavista: meer dan een mooi uitzicht alleen

Nadat hij jarenlang dienst deed als kantoor van de GGD, is de in 1968 gebouwde Thorbecketoren in Den Haag getransformeerd tot Bellavista: een modern en duurzaam appartementencomplex van achttien etages hoog. Binnen het aan het De Savornin Lohmanplein gelegen gebouw is op de eerste en tweede verdieping volop ruimte gecreëerd voor commerciële activiteiten. Vanaf de derde verdieping is voorzien in 116 appartementen. Elke etage telt zes tot acht woningen met een oppervlakte die varieert van 77 tot 130 vierkante meter. 

Zoals de naam al doet vermoeden, is het uitzicht, zeker vanaf de hoger gelegen etages van Bellavista, méér dan prachtig. Kan vanaf de ene zijde van het complex de Noordzee in al haar pracht worden bewonderd, de andere kant van het gebouw biedt een mooie blik op het bruisende centrum van de Hofstad. De woon- en werkbeleving van de toekomstige gebruikers van Bellavista wordt echter niet alleen bepaald door de spectaculaire view. Ook de aangebrachte E- en W-voorzieningen dragen er in ruime mate aan bij. De Groot Installatiegroep, opererend vanuit Utrecht, verzorgde op beide vlakken de installaties binnen Bellavista. Zowel voor de appartementen als de commerciële ruimten op de eerste twee verdiepingen en de twee onderliggende algemene ruimten. “Voor beide geldt dat ze in overleg met bouwkundig aannemer Akor Bouw casco zijn opgeleverd”, zegt Wim van het Spijker, projectleider W namens De Groot. “In de kern zijn hier enkel en alleen de sanitaire installaties geplaatst.”

dsc_6789

KORT TIJDSBESTEK
Dat geldt niet voor de van energielabel A voorziene appartementen binnen Bellavista. Zoals gezegd leverde De Groot voor alle 116 woningen, trappenhuizen en lifthallen de vereiste installaties op E- en W-gebied. “Het gaat om een gestript gebouw, waaraan ook nog eens twee verdiepingen zijn toegevoegd (17e en 18e, red.)”, aldus Jaap de Ruiter, die namens De Groot op elektrotechnisch gebied het project leidde. “Alleen de bestaande betonnen kernwanden zijn blijven staan. Daaromheen zijn volgens het metal stud-principe gipswanden en verlaagde plafonds geplaatst, waarin vervolgens de elektrotechnische installaties volgens de normering van NEN 1010 zijn ondergebracht. Dat alles diende in een zeer kort tijdsbestek te gebeuren. Daarin zat voor ons de grootste uitdaging.”

OVERBRUGGEN
Op werktuigbouwkundig vlak is elke Bellavista-woning voorzien van een basisinstallatie. Wim van het Spijker daarover: “Van de derde tot en met de twaalfde verdieping omvat het gebouw acht appartementen per etage. Vanaf de dertiende verdieping zijn dat er zes. Deze woningen zijn dus wat groter en iets luxer uitgevoerd dan de onderliggende appartementen, vooral als het gaat om de sanitaire voorzieningen.” Voor alle appartementen geldt dat ze zijn uitgerust met een eigen op warmteterugwinning gebaseerd ventilatiesysteem. Dit is gebeurd met Itho WTW-units, type HRU ECO HE. Verder beschikt elke woning over een eigen verwarmingssysteem, dat is aangesloten op de stadsverwarming. De convectoren zijn aan de buitenzijde van woningen geplaatst. Over de koelmachines die ten behoeve van de VRF-systemen op de eerste en tweede verdieping bovenop het dak van Bellavista zijn geplaatst, is Van het Spijker terecht zeer enthousiast.
“Om het hoogteverschil van zo’n zestig meter met succes te kunnen overbruggen, hebben we in dit geval bewust gekozen voor het fabricaat Mitsubishi Electric. Simpelweg omdat dit merk als één van de weinige in staat is om over dergelijke afstanden de juiste oplossing te kunnen bieden.”


i-project-infov3 Projectinfo

Koelen en verwarmen op grote hoogte

Na een grondige verbouwing is de Thorbecketoren aan het De Savornin Lohmanplein in Den Haag omgetoverd tot een duurzaam, state-of-the-art woon-, werk- en winkelcomplex. Binnen Bellavista, zoals de nieuwe naam van het achttien verdiepingen tellende pand luidt, realiseerde De Ruiter Aircomontage in opdracht van De Groot Installatiegroep uit Utrecht de koel- en verwarmingsfaciliteiten voor de eerste twee etages.

Jan Willem de Ruiter namens de Sliedrechtse montagespecialist: “Dit gebeurt met een City Multi R2-systeem van Mitsubishi Electric, een hoogstandje dat middels een geavanceerde controller tegelijkertijd kan koelen én verwarmen.” Daar de buitendelen van de installatie op het dak zijn geplaatst, diende er een hoogteverschil van maar liefst zeventig meter te worden overbrugd. Een bijzonderheid, volgens De Ruiter. “Dit is één van de weinige projecten in Nederland waarbij het hoogteverschil tussen buiten- en binnendelen zó groot is. Met het oog op het transport van de koudemiddelen heeft Mitsubishi dan ook speciale apparatuur moeten leveren om de klus met succes geklaard te krijgen.” Succesvol is ook de samenwerking met De Groot, zo blijkt. “We werken binnen dit project voor het eerst met elkaar samen”, aldus De Ruiter. “Tot volle tevredenheid van ons allebei. Als onderaannemer zijn we voor elk installatiebedrijf een meerwaarde, ongeacht projectomvang of fabricaat van de VRF-installatie.”

de-ruiter-1


i-project-infov3 Projectinfo

‘Op afstand de beste’

De eerste en tweede verdieping van de voormalige Thorbecketoren in Den Haag beschikken over een eigen klimaatsysteem. Voor de verwarming en koeling wordt gebruikgemaakt van het City Multi R2 VRF-systeem van Mitsubishi Electric, waarvan de buitenunits op het dak zijn geplaatst. Om de units aan elkaar te koppelen, moesten grote hoogteverschillen worden overbrugd, vertelt Martijn van Leerdam, Adviseur bij exclusief importeur Alklima B.V.. “Geen enkel probleem voor ons City Multi R2-systeem waarbij hoogteverschillen tot negentig meter realiseerbaar zijn.”

Met de installatie kan eenvoudig per ruimte individueel het binnenklimaat worden bepaald, vertelt hij, met een minimaal energieverbruik. “De energie die bij het koelen aan de ruimte wordt onttrokken, wordt duurzaam hergebruikt voor de verwarming van ruimtes met een warmtebehoefte. Het systeem functioneert bovendien all-electric, waardoor geen gasaansluiting meer nodig is.”

 

Tekst: Chris Elbers    Beeldmateriaal: De Groot Installatiegroep