RDW gerenoveerd in gezond en flexibel gebouw

Het gebouw van de RDW in Veendam stamt uit 1973 en de uitstraling, het comfort en het energieverbruik voldeden niet meer aan de hedendaagse eisen. Inmiddels is de eerste fase van de renovatie afgerond en de tweede en laatste fase is in volle gang. Het nieuwe concept legt de focus op energiezuinigheid, gezondheid en flexibiliteit.

“Na meerdere verbouwingen is er in 2013 besloten om het deze keer echt goed aan te pakken en grondig te renoveren. Alleen het casco is blijven staan, de schil is volledig vervangen.” Aan het woord is Klaas Veenstra, 33 jaar en projectleider bij ITBB Klimaattechniek. “Huisman en Van Muijen uit Den Bosch stond aan de basis van het DO+. Vanaf het moment dat dit naar uitvoering moest worden gebracht ben ik betrokken bij dit project. In april 2015 zijn we gestart met de uitvoering. De tweede en tevens laatste fase wordt dit jaar voor de bouwvak opgeleverd.” Het ontwerp bestaat uit twee bouwdelen, die verbouwd worden tot een modern, energiezuinig en gezond kantoor met een atrium als verbindingselement, waarin het bedrijfsrestaurant wordt gesitueerd. Door deze verbinding ontstaat een fraai groen omgeven binnen gebied. De nieuwe gevels sluiten aan bij de architectonische eenheid van de verschillende bouwdelen.

Energielabel A+
Er was een grote behoefte aan een transparant en licht kantoorgebouw. Het gerenoveerde RDW-gebouw moet tenminste 40% energiezuiniger worden met een energielabel van hogere waarde: van G naar A+. Daarom wordt er geïsoleerd volgens nieuwbouwniveau Bouwbesluit en er wordt HR++ beglazing toegepast. Er is een WKO installatie van 40 m3 geïnstalleerd. Een bivalent systeem waarbij de warmtepomp gekoppeld is aan een warme- en koude bron in combinatie met cv-ketels. Op het dak van de bouwdelen zijn twee velden van in totaal 600 m2 fotovoltaïsche zonnecellen aangebracht. Op het dak staan ook twee van de vier Systemair luchtbehandelingsunits van het merk Holland Heating, type HHFlex. De andere twee bevinden zich in de techniekruimte in de kelder. Drie van de vier HHFlex luchtbehandelingsunits verzorgen het klimaat in de kantoren, de vierde is bestemd voor het bedrijfsrestaurant. Alle luchtbehandelingsunits zijn aangesloten op de WKO installatie. Hierop zijn inductie-units met een lage-temperatuursverwarming en hoge temperatuur koelingsysteem aangesloten. De toevoer van de ventilatielucht gaat via de gevel, de afvoer verloopt centraal via het atrium.”

Acr62341909396240326316

WTW-unit in plafond
“De RDW heeft ook een gebied dat 24/7 bemand wordt”, vervolgt Klaas Veenstra. “De minimale deellast waar de WKO op kan regelen is echter te groot om de warmte/koude hiervoor te kunnen leveren. Daarom is speciaal voor deze ruimte een Systemair Topvex FC geplaatst met een eigen buitendeel voor koeling. De benodigde warmte wordt uit het geladen warmte buffer onttrokken. Deze warmteterugwinunit is speciaal ontworpen voor inbouw in plafonds. De bouwhoogte van de unit die wij gebruikt hebben is slechts 400 mm. Ondanks deze kleine inbouwhoogte voldoet de unit toch aan de strengste energie-eisen voor een laag energieverbruik en een hoog rendement warmteterugwinning.”

De Topvex FC is nieuw in het assortiment van Systemair. Zoals alle luchtbehandelingsunits in de Topvex-serie, is de Topvex FC zeer energie-efficiënt. Dankzij de dubbele tegenstroom warmtewisselaars wordt een rendement bereikt van meer dan 80% (gemeten volgens EN308). Dit draagt natuurlijk bij aan de lage SFP waarden. Een ander voordeel van de tegenstroom warmtewisselaars is dat er een volledige scheiding is tussen de toevoer- en de afvoerlucht.

Balans tussen assortiment en kennis
Het resultaat van de renovatie is een goede balans tussen comfort en een optimale daglichttoetreding. Zo wordt het RDW weer een gezond en flexibel gebouw, waarbij iedere medewerker voldoende uitzicht naar buiten heeft en per werkzone zelf het klimaat kan regelen door de aanwezigheid van temperatuurregelingen en te openen ramen. Om voldoende akoestisch comfort te creëren krijgt een gedeelte van het gebouw een verlaagd plafond
en het andere gedeelte krijgt plafondeilanden.

Acr62341909396240-1655614

“ITBB is een breed georiënteerd bedrijf dat snel kan schakelen. We beschikken over de expertise, de ervaring en de omvang om de meest uiteenlopende projecten te kunnen realiseren. Van klein tot groot. Van eenvoudig tot complex. Binnen ons bedrijf werken we met korte lijnen. De eindverantwoordelijke zit zelf bij de projectvergaderingen aan tafel en kan dus snel beslissen. Dat werkt erg prettig. Om dezelfde reden is het fijn om zaken te kunnen doen met bedrijven die ook zo werken. Systemair heeft een breed assortiment. Naast de luchtbehandeling hebben we ook de brandkleppen en energiezuinige ventilatoren voor dit project bij hen betrokken. Maar belangrijker nog vind ik dat ook hier de lijntjes kort zijn. De communicatie met mijn accountmanager, Edwin Kuiper, is constructief. We helpen elkaar. Is er iets dan hoef ik maar één keer te bellen en het wordt opgelost.

Bovendien heeft Systemair heel veel kennis in huis zodat ik zeker weet dat de installatie aan de nieuwe normeringen voldoet. Zo is er nu heel veel te doen omtrent Ecodesign en het is prettig om daarbij op de kennis van Systemair te kunnen vertrouwen”.