‘Overname biedt mogelijkheden voor totale bouwkolom’

De Amerikaanse technologieleverancier Trimble heeft begin dit jaar Stabiplan B.V. overgenomen. Met deze overname verbreedt Trimble’s huidige aanbod van bouwoplossingen voor MEP aannemers en engineers die automatische kostencalculatie, projectmanagement, modellering, detaillering, layout en constructie mogelijk maken. Stabiplan, dat onderdeel wordt van de gebouwen- en infrastructuurtak van Trimble, krijgt op haar beurt toegang tot alle middelen van Trimble op het gebied van software, hardware, robots en laserscanners. Hiermee wil Stabiplan niet alleen MEP oplossingen verder ontwikkelen, maar ook op een wereldwijde schaal aanbieden.

Trimble’s bouwdivisie levert oplossingen die de systemen op de bouwplaats verbinden met de in het kantoor gecreëerde ontwerpdata. Dit zorg o.a. voor een nauwkeurige levering van bouwelementen, vertelt Martin Holmgren, Business Area Director Field Technology Group bij Trimble. “Onze ambitie is om in de komende jaren de grootste technologie-provider te worden voor de wereldwijde MEP industrie. De overname van Stabiplan speelt hierin een belangrijke rol. Het Stabiplan-portfolio biedt namelijk een unieke aanvulling op onze bestaande producten voor de Europese MEP markt, waaronder Plancal nova en Amtech ProDesign, om Europese aannemers te voorzien van een complete set krachtige en geïntegreerde ontwerptools.”

Uitgebreide BIM-oplossingen, optimale samenwerking
“De kerncompetentie van Stabiplan in CAD/CAE en BIM-ontwerpsoftware en content voor MEP aannemers en engineers breidt Trimble’s huidige portfolio voor de Europese MEP aannemer uit”, aldus Gijs Willem Sloof, algemeen directeur van Stabiplan. “Deze overname stelt ons in staat om onze hoogwaardige oplossingen verder te ontwikkelen met de middelen van Trimble en deze oplossingen aan te bieden op een wereldwijde schaal. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor het berekenen van elektrische installaties, de combinatie met laserscanners om gebouwen beter inzichtelijk te maken of mogelijkheden voor het maken van prijsaanbiedingen, waardoor het Bouw Informatie Model nog meer wordt verrijkt. Samen met Trimble blijven we bovendien uitgebreide BIM-oplossingen ontwikkelen om een optimale samenwerking tussen onze afnemers en hun klanten mogelijk te maken.” Holmgren: “De overname biedt voordelen voor de totale bouwkolom, van de architect tot en met de constructeur, bouwkundig aannemer, installateur en eindgebruiker. In de Benelux worden gebouwen steeds complexer, met uitdagende vormen en installatietechnieken, waardoor traditioneel ontwerpen bijna niet meer mogelijk is. Naast samenwerking in de bouwketen is optimaal inzicht in het gebouw en alle technieken onontbeerlijk om een betrouwbaar, duurzaam en energetisch gebouw op te kunnen leveren. Onze bundeling van software, hardware én kennis speelt hierin een voorname rol.”


Martin Holmgren, Business Area Director Field Technology Group bij Trimble.

Wereldwijde dekking
Stabiplan was al enige tijd op zoek naar een strategische partner om het productaanbod over een groter marktgebied te kunnen distribueren, vertelt Sloof. “We zijn heel sterk vertegenwoordigd in de Benelux, hebben een mooie marktpositie in Frankrijk, zijn goed van start gegaan in Duitsland en hebben een prachtige ontwikkelhub in Roemenië, met veel getalenteerd personeel. De komende jaren breiden we dit marktaandeel graag uit met de Verenigde Staten en het Verre Oosten, waarvoor we op zoek gingen naar een sterke partner. Die partner vonden we in Trimble.”

Uitbreiding van het marktaandeel is nodig en gewenst, omdat steeds meer MEP aannemers en engineers Stabiplan weten te vinden, vertelt hij. “Wereldwijd groeit de interesse in onze software en het aantal downloads van content via MEP content snel. Ook vanuit landen waar wij (nog) niet vertegenwoordigd zijn. De overname brengt hier verandering in.”

Voor klanten van Stabiplan zal er de komende jaren het één en ander veranderen. Maar er blijft ook veel hetzelfde, volgens Sloof, waaronder de klantgerichtheid, service, kwaliteit van de software en MEP focus van het bedrijf. “Vanzelfsprekend verliezen we bestaande klanten niet uit het oog. Onze dienstverlening zal de komende jaren alleen breder én dieper worden, waarbij de BIM-workflow voor de gehele bouwkolom geoptimaliseerd wordt. Dankzij de koppeling met bestaande én nieuwe Trimble-producten, maar ook door eigen innovaties. Zoals onze vierde generatie Stabicad-software, die op dit moment in ontwikkeling is. Onze nieuwste software zal o.a. bestaan uit AutoCAD en Revit apps, die – met behulp van onze fabrikanten – voor diverse functies geoptimaliseerd zijn en een wereldwijd bereik hebben. Waardoor bijvoorbeeld verwarmings-, airco- en sprinklerinstallaties nog eenvoudiger en beter ingetekend kunnen worden in het ontwerp.”


Gijs Willem Sloof, algemeen directeur van Stabiplan.

Tekst: Lieke van Zuilekom    Beeld: Stabiplan