Nieuwste warmtebeeldcamera biedt oplossing voor toenemende vraag naar warmtebeeldinspecties

Geen enkele eigenaar van een woning of bedrijfspand zit te wachten op onverwachte kosten. Daarom wordt Thermografisch Adviesbureau BV elk jaar weer ingeschakeld om talloze gebouwen te onderzoeken op ontbrekende, beschadigde of gebrekkige isolatie, weglekkende lucht in de bouwschil, vochtindringing en constructiefouten. De gecertificeerde thermografen van Thermografisch Adviesbureau BV hebben jarenlange ervaring met warmtebeeldcamera’s van FLIR in diverse onderzoekstoepassingen.

Ralf Grispen is gecertificeerd IR-thermograaf Level I en Level II. Ook hij gebruikt de warmtebeeldcamera’s van FLIR al jaren. “Twintig jaar geleden hebben we een camera van FLIR aangeschaft. Die gebruiken we nu nog steeds. Hoewel de camera veel groter en zwaarder is dan de modellen die je tegenwoordig hebt, is het warmtebeeld nog steeds van uitstekende kwaliteit”, vertelt hij. Maar de vraag naar thermische inspecties bleef toenemen en Grispen en zijn team waren benieuwd naar de nieuwste technologische ontwikkelingen. Daarom besloten ze hun arsenaal aan warmtebeeldcamera’s uit te breiden met een nieuw model.


De FLIR T540 professionele warmtebeeldcamera biedt een echte native IR-resolutie van 464 x 348 (161.472) pixels. Dankzij FLIR UltraMax®-technologie kan zelfs een resolutie van 645.888 pixels worden bereikt. Daarnaast is de T540 uitgerust met een ingebouwde 5 MP camera voor het opnemen van visuele beelden.

Meer vraag naar thermische inspecties
Steeds meer bedrijven en particulieren willen energie en geld besparen door hun vastgoed energiezuiniger te maken. Daarom komen steeds meer klanten bij Grispen en zijn team terecht om een gebouwinspectie aan te vragen. “Isolatiebedrijven, vastgoedbeheerders en aannemers vragen ons steeds vaker om een inspectie en gedetailleerd rapport, zodat ze hun projecten nauwkeuriger kunnen plannen en opleveren”, legt Grispen uit. “Ons team is de afgelopen jaren gegroeid. Omdat we meer medewerkers hebben gekregen en de vraag is toegenomen, hebben we in een nieuwe camera geïnvesteerd. We geven de voorkeur aan camera’s van FLIR. Daarom hebben we ons bij Sensor BV laten adviseren over de nieuwste, meest geavanceerde technologie die het beste aansluit bij ons werk.” Sensor BV is al jaren partner van FLIR Systems en raadde Thermografisch Adviesbureau BV het FLIR-model T540 aan. “Als je deze camera aan een professionele thermograaf laat zien, zijn het 180° roterende lensplatform en het 4” LCD-scherm de eerste twee dingen die opvallen”, aldus Ron van Sambeek van Sensor BV. “Maar wanneer je de camera aanzet en de kwaliteit van het warmtebeeld laat zien, en bijvoorbeeld functies als Multi Spectral Dynamic Imaging (MSX®) en 1-Touch Level/Span, dan zie je pas echt hoeveel verder de technologie is gekomen.”

Flir 1-Touch Level/Span
Al tijdens één van zijn eerste gebouwinspecties met de T540 ontdekte Grispen de meerwaarde van de functie 1-Touch Level/Span. “Met 1-Touch Level/Span pas je direct het contrast in het beeld aan. Hierdoor steekt het punt dat je wilt meten, scherp af tegen de achtergrond. Dat is erg handig wanneer je een groot gebouw inspecteert en veel temperatuurverschillen op het scherm ziet. Met deze functie kun je je beter richten op één gebied zonder dat de rest van het beeld je afleidt. De automatisch kalibrerende, verwisselbare lenzen zijn ook fantastisch. Tijdens inspecties moeten we een gebied dan weer van dichtbij kunnen bekijken, dan weer van veraf. Je hebt de lens zo vervangen door een andere en kunt weer verder.”


Intelligente, verwisselbare AutoCal™-lenzen – De verwisselbare AutoCal™-lenzen zijn geschikt voor alle camera’s uit de T500-serie en de modellen uit de FLIR Exx-serie, zonder dat een secundaire koppeling of herkalibratie nodig is. Met diverse groothoek-, standaard- en telelenzen kunt u afwisselen tussen scans van grote gebieden, inspecties van afzonderlijke richtpunten en onderzoek van objecten in de verte. En dat alles met dezelfde nauwkeurige temperatuurmetingen.

Meer toepassingen
Naast gebouwinspecties doet het team van Thermografisch Adviesbureau BV ook veel elektrische en industriële inspecties, evenals inspecties van airco’s en vliegtuigen. “Nu gebruiken we nog de FLIR-camera’s die we al hadden voor al deze inspecties, maar iedereen in ons team staat te popelen om de T540 uit te proberen. Dat is natuurlijk onze nieuwste ‘gadget’. We moeten maar een rooster opstellen zodat iedereen aan de beurt komt”, aldus Grispen. Voor meer informatie, www.thermografie.nl of www.sensorbv.nl.

Tekst en beeld FLIR