Nieuwe toiletgroepen voor Philips-stadion

Het Duitse Schell, producent van armaturen voor sanitaire ruimtes, heeft de hoekregelkranen, wastafelkranen en toiletspoelers geleverd voor de toiletten op de vernieuwde promenade bij de hoofdtribune van het Philips-stadion. Heijmans Utiliteit in Eindhoven, uitvoerder van het project, kwam bij Hamers & Kesber, de Nederlandse distributeur van Schell terecht vanwege de hoge waterdruk in het stadion, die problemen gaf bij de spoelingen. Er werden in het totaal 55 Schell-kranen en -spoelers in de zes toiletunits op de promenade en in de zeven kleine units op de vijfde ring van het stadion geïnstalleerd. 

Als onderdeel van het programma ‘Gastvrij Philips Stadion’ is M+R interior architecture vorig jaar begonnen met de uitvoering van een masterplan om de publieke ruimtes in het Philips-stadion aantrekkelijker te maken en te moderniseren. Het masterplan is een richtlijn voor de facilitaire voorzieningen – waaronder de toiletten – en de catering in het stadion. Als eerste onderdeel werd de promenade bij de hoofdtribune vernieuwd.

Inrichting en routing
In de visie van de interieurarchitect moeten publieke ruimtes in openbare gebouwen het de bezoekers zo aangenaam mogelijk maken. Daarbij spelen niet alleen de omliggende ruimtes een rol, waar de facilitaire voorzieningen als garderobes en toiletten zijn gesitueerd, maar ook de routing, de verblijven, de fanshops en de horecavoorzieningen. Vooral in stadions is er sprake van piekbelasting voor en na de wedstrijd en zeker tijdens de rust, die maar vijftien minuten duurt. In die korte tijd willen de bezoekers snel hun weg vinden naar de sanitaire ruimtes en de horecavoorzieningen om daarna ook weer snel hun weg terug te vinden naar de zitplaatsen.

Voor de eerste fase van de opknapbeurt werd begonnen met verbouwingen aan de zuidkant van het Philips-stadion. De promenade is vernieuwd en heeft een sfeervol PSV-uiterlijk gekregen. De promenade is ongeveer 120 meter lang en bestaat uit drie zones met elk een grote bar. In totaal zijn er op de promenade tien verkooppunten voor drank en vijf voor eten.

Felrode toiletten
De promenade geeft direct toegang tot de toiletten. De vloeren, wanden en plafonds van de toiletten zijn felrood. In het totaal zijn er op de promenade vier toiletgroepen voor vrouwen en twee grote toiletruimten voor mannen. De toiletruimtes bij de mannen bestaan ieder uit vijftien opvallende, diepe en ronde urinoirs, die sterk afsteken in de felrode ruimte. Daarnaast zijn er voor de mannen drie toiletten per toiletruimte. De damestoiletten bestaan elk uit zes toiletten. Op de vijfde ring van het stadion zijn vijf kleinere toiletgroepen voor mannen en twee toiletgroepen voor vrouwen gerenoveerd. Die hebben dezelfde vormgeving en sanitaire systemen gekregen.

Te hoge waterdruk
Hamers & Kesber werd door Heijmans Installatietechniek benaderd omdat er problemen waren met de waterdruk. Die bedroeg 7 bar, terwijl dat normaal 4 of 5 bar is. De gebruikte Schellomat opbouwspoelers van Schell kunnen een druk aan van 10 tot 15 bar die met behulp van reduceerkleppen tot de gewenste druk verlaagd wordt. De spoelers hebben bovendien het voordeel dat ze niet met een waterreservoir werken. Ze hebben een vrije valbuis. Reservoirs kunnen de enorme hoeveelheid spoelingen tijdens de piek in de rust van een voetbalwedstrijd namelijk niet aan. De spoeling van de urinoirs wordt in gang gezet door een radarsensor in het plafond boven de urinoir. De spoelingen worden per urinoir en toilet geregeld, maar alle toiletten in het stadion worden elke 24 uur automatisch gespoeld. Voor de 55 wastafels in de toiletten van de promenade zijn hoekregelkranen en Modus E koudwaterkranen van Schell gebruikt. De Modus E is een zeer degelijke, vandalismebestendige kraan met een elektronische sensor, die de waterloop start.

Volgende fasen
Projectleider André van Meijl van Heijmans Utiliteit uit Eindhoven is projectmanager en ook verantwoordelijk voor inkoop. “We werken meestal met andere merken, maar onze werkvoorbereider kende Schell van een vakbeurs en heeft contact gezocht. De verkoopadviseur van Hamers & Kesber heeft het probleem met de waterdruk prima opgelost en nuttig advies gegeven over de meest geschikte Schell-producten.” Omdat de interieurarchitect een vaste template met een uniforme uitstraling voor alle toiletgroepen heeft ontworpen, is de kans groot dat de Schell-producten ook worden gebruikt voor de volgende fases van de opknapbeurt en wellicht zelfs voor een deel van de kleedkamers.

Tekst: Theo Snijders    Beeldmateriaal: M+R Interior Architecture