Nieuwbouw Plantronics gaat op voor BREEAM ‘Excellent’

Op Park 20|20 in Hoofddorp, een gebiedsontwikkeling van Park 20|20 CV (bestaande uit Delta Development, Reggeborch en VolkerWessels) is het nieuwe kantoor- en experiencegebouw van Plantronics Europe gerealiseerd. Het aan de Scorpius gelegen pand van het Amerikaanse audiocommunicatiebedrijf telt 2.352 vierkante meter kantoor- en 948 vierkante meter experienceruimte. Daarnaast is voorzien in een 2.100 vierkante meter grote parkeergarage. Tijdens de realisatie van het fraaie gebouw ligt de volle focus op duurzaamheid, Cradle to Cradle (C2C) en BREEAM.

Binnen Park 20|20, een businesspark van 92.000 vierkante meter, ondersteunen de gebruikers elkaar als het gaat om gemeenschappelijke voorzieningen. Daarmee wordt inhoud gegeven aan het door McDonough en Braungart aangehangen Cradle to Cradle-principe, waarbinnen het sluiten van kringlopen, demontabel bouwen en een duurzaam gebruik van grondstoffen, energie en water nadrukkelijk centraal staan. Aspecten die ook kenmerkend zijn voor het splinternieuwe Plantronics-onderkomen.

Hoog ingezet
Homij Technische Installaties, net als bouwkundig aannemer IBB Kondor een volle dochteronderneming van VolkerWessels, verzorgde de complete en op BIM geënte installatietechnische invulling van het gebouw. Dat gebeurde onder auspiciën van Chantal Meilink (werkvoorbereider en in dit geval tevens verantwoordelijk voor het elektrotechnisch deel) en Emiel Tervoort, die alle werkzaamheden rondom de werktuigbouwkundige installaties leidde.

lbk-1

Hij bevestigt de brede en gevarieerde expertise die binnen de bedrijfsmuren van de totaalinstallateur aanwezig is. “Behalve de pv-panelen op het dak hebben we voorzien in alle E- en W-installaties die je binnen een modern en duurzaam pand als dit maar kunt verwachten. Er is hoog ingezet op het behalen van het certificaat BREEAM ‘Excellent’. Dat zie je onder meer terug in de oplossingen die Homij heeft geboden.” Zo is het gebouw uitgerust met een WKO-installatie en wordt voor het doorspoelen van de toiletten gebruikgemaakt van gefilterd regenwater. Daarnaast hebben de wc’s een maximale spoeling van vier liter. Deze wordt pas vrijgegeven wanneer de bewegingssensoren in de toiletruimten zijn geactiveerd. “Alles is zo groen en energiezuinig bedacht en uitgevoerd”, zegt Meilink. “Ook als het gaat om de verlichting. Ten eerste zijn alle ruimten in het pand voorzien van LED-verlichting. Verder worden de armaturen in de kantoren en vergadervertrekken door middel van bewegingssensoren in- en uitgeschakeld. Aan de gevelzijde wordt de verlichting gedimd of zelfs helemaal uitgeschakeld via daglichtregeling. Alleen in de openbare ruimten, waaronder de trappenhuizen en gangzones, brandt het licht tijdens kantooruren constant en wordt alles geregeld met een tijdklok.”

Teamwork
Voor Homij was de klus op Park 20|20 niet de eerste. En mogelijk ook niet de laatste. “We trekken hier veel op met onze broertjes en zusjes uit de VolkerWessels-omgeving”, zegt Tervoort. “Naast IBB Kondor hebben we tijdens dit project ook samengewerkt met Homij Networks, dat de data-installatie, toegangscontrole en beveiliging heeft verzorgd. We proberen zo veel mogelijk alles bij elkaar te houden en samen te doen. Daar plukken onze opdrachtgevers alleen maar de vruchten van.”


i-project-infov3 Projectinfo

Veelzijdige creatie van LED-verlichting

Het nieuwe kantoor- en experiencegebouw van Plantronics Europe is door Lioris Operations, onderdeel van de Solid Semecs Groep, voorzien van de laatste trends op lichtgebied. “Het genereren van duurzame en toekomstgerichte lichtoplossingen stond nadrukkelijk centraal”, zegt Dave Groeneveld namens het in Uden gevestigde bedrijf. “Vandaar dat Plantronics gekozen heeft voor de geavanceerde en energiebesparende LED-verlichtingsproducten van Lioris.” 

Zo werd voor het bijzonder chique blind-plafondsysteem in het gebouw gebruikgemaakt 8 mm dunne LED-panelen, afgewisseld met de ronde vormen van de nieuwe Downlighterserie DEVI en de draai- en kantelbare designspot NYX-6. “Deze producten worden in de kantoortuinen en de vergader- en educatieruimten stuk voor stuk door het dimbare Dali-systeem aangestuurd”, aldus Groeneveld. “Daarnaast is aan de raamzijden per verdieping in een DLR-regeling voorzien.”

LED-verlichting, Lioris Operations

Zowel de speciale expositieruimten als het in het gebouw gehuisveste theater zijn uitgerust met het nieuwe MiniTrack railsysteem. Daarin zijn verschillende DMX-gestuurde spotvarianten uit de Design-serie toegepast, zoals EOS, NYX en LUNA. “Het zijn producten die dankzij de bijzondere en talrijke combinatiemogelijkheden van vormen, kleuren, ringen en inserts tot een creatieve toepassing hebben geleid”, blikt Groeneveld terug, die tot slot één van de paradepaardjes van Lioris in de spotlights zet. “De gepatenteerde VITRUM LED-driver van Lioris genereert met een power factor van 0,997 procent geen blindstroom en levert daardoor een blijvende energiebesparing tot wel zeventig procent. Daarnaast zorgt deze driver voor een ultralage belasting van de LED’s in een lichtbron. Met als resultaat minder warmteontwikkeling en een zeer lange levensduur van maar liefst 75.000 branduren. Lioris levert alle voornoemde artikelen, voorzien van een vijfjarige volledige productgarantie.”

 

Tekst: Chris Elbers    Beeldmateriaal: Homij Technische Installaties bv