Nieuw Amphia ziekenhuis Breda krijgt hoge kwaliteit ventilatiesysteem

Op de Molengracht in Breda is in november vorig jaar de bouw van het nieuwe Amphia ziekenhuis van start gegaan. Naar verwachting opent dit topklinische ziekenhuis in 2019 haar deuren. Onder de naam i4Care werken Unica en ENGIE Services samen aan de vele benodigde E- en W-installaties. i4Care selecteerde Soler & Palau voor het produceren en leveren van de benodigde ventilatoren en toebehoren. 

Amphia bevat maar liefst 572 eenpersoonskamers. In de nieuwe visie van het ziekenhuis staan kleinschaligheid en de menselijke maat namelijk voorop. Het totaal aantal vierkante meters vloeroppervlak bedraagt dan ook 76.000 m2. Er is een operatiecomplex van zestien kamers en er zijn isoleerkamers, laboratoria, traforuimtes, lift- en machinekamers en een stoomruimte voor de stoomketel. Op al die verschillende plekken moet vanzelfsprekend op de juiste wijze geventileerd worden. Het gebouw vormt straks de werkruimte van 2.800 medewerkers en iedere dag zullen er ruim 4.000 patiënten naar binnen gaan. Sander Bottenheft van i4care: “De eisen aan de ventilatiesystemen zijn hoog in een gebouw als dit. Het luistert allemaal nauw. Zo moet het systeem in bijvoorbeeld de isoleerkamers continu op onderdruk staan om goed te kunnen afzuigen en besmettingen te voorkomen. De ventilatoren mogen niet teveel geluid produceren. En het systeem moet blijven werken, zelfs als er onverhoopt een ventilator uit zou vallen. Om die bedrijfszekerheid te garanderen, worden de ventilatoren redundant opgesteld: ze werken per twee op vijftig procent van hun capaciteit en mocht er eentje uitvallen, dan schakelt de ander snel op naar honderd procent capaciteit.” Berry Brand van Soler & Palau vult hem aan: “We hebben in het voortraject veel tijd gestoken in het selectiewerk, onder andere met werkpunt- en geluidsberekeningen, maar ook met 3D-tekeningen van de diverse opstellingen. We wilden niets aan het toeval overlaten, want het moet gewoon goed zijn. Soler & Palau levert in totaal 59 ventilatoren voor dit project. Die komen uit twee van onze productfamilies, maar verschillen onderling in capaciteit afhankelijk van de benodigde hoeveelheid frisse lucht in de ruimtes. Iedere ventilator is weer anders, het is echt maatwerk.”


Vlnr: Berry Brand (Soler & Palau, Sales Manager Nederland), Sander Bottenheft (i4Care, projectleider), Soedesh Ramdien (i4Care, werkvoorbereider), Jan van de Zilver (i4Care, werkvoorbereider).

Precies dat wat nodig is
S&P leverde voor Amphia zoals gezegd ventilatoren uit twee ‘productfamilies’: dakventilatoren en kunststof centrifugaal ventilatoren. Uit de meer dan vierhonderd beschikbare types dakventilatoren werden de diverse werkpunten geselecteerd. In alle gevallen is gekozen voor een verticaal uitblazende uitvoering, geplaatst op een kunststof dakopstand en voorzien van een terugslagklep. Conform de wensen van de klant zijn de kunststof centrifugaal ventilatoren voor de ene situatie vervaardigd van polypropyleen (PP) en voor de andere situatie van PVC. Dit is nodig in verband met de verschillende soorten chemische verontreiniging in de af te zuigen lucht. De centrifugaal ventilatoren worden gemonteerd op eveneens meegeleverde trillingsdempers en alle ventilatoren worden aangestuurd vanuit het centrale gebouwbeheersysteem. De totale luchthoeveelheid lucht die de 59 ventilatoren gezamenlijk kunnen afzuigen, bedraagt ruim 120.000 m3/h.

Expert in luchtbehandeling
In het voorjaar hakten i4care en Amphia de knoop door: Soler & Palau kreeg de opdracht voor de levering. Een zeer bewuste keuze, want Soler & Palau staat in de markt bekend als een expert op het gebied van luchtbehandeling. Het is bovendien een A-merk, wat de nodige zekerheden met zich meebrengt op vlakken als kwaliteit en garanties. Maar wat vaak de doorslag geeft bij dit soort projecten, is hoe actief de leverancier is bij een klant. En actief waren ze bij Soler & Palau. Sander Bottenheft: “Soler & Palau heeft heel goed meegedacht in het voortraject. Naast het feit dat zij voldeden aan de technische randvoorwaarden en ook qua prijs en kwaliteit goed zaten, hebben ze ons alle componenten en berekeningen vooraf laten zien. Daar hebben ze veel tijd in gestoken. Al dat voorwerk heeft meegeholpen om voor hen te kiezen. Ik kende Soler & Palau overigens al van hun buisventilatoren, een mooi product waarmee ik goede ervaringen heb. Wat ik nog niet wist, is dat zij ook dit soort grote projecten doen.” Berry Brand haakt daar gelijk op in: “Veel klanten kennen ons al wel van een deel van ons brede pakket. Maar niet iedereen weet dat we ook grote projecten doen. Vanzelfsprekend willen we dat graag veranderen. Dat we de kans hebben gekregen om hier bij Amphia aan de slag te gaan, helpt daar natuurlijk bij.”


 Jan van de Zilver (i4Care, werkvoorbereider).

Een kwestie van snel schakelen
Soler & Palau staat bekend om de eenvoudige installaties. De voor Amphia geleverde systemen vormen daarop geen uitzondering. Soedesh Ramdien van i4care: “De producten zijn gewoon erg goed en de installatie is een fluitje van een cent. Wel was het naar boven hijsen van de kunststof dakventilatoren even lastig en moest Soler & Palau er zelf nog even aan te pas komen voor het samenbouwen. Maar dat deden ze dan ook direct. In de bouw kun je ook niet verwachten dat alles in één keer goed gaat, er is altijd wel iets. Dan gaat het erom dat je elkaar snel kunt vinden, om het weer snel op te lossen. Dat heeft Soler & Palau zeer goed begrepen.” Jan van de Zilver van i4care is het met hem eens: “We hebben veel contact met Soler & Palau. We weten elkaar goed te vinden. Ik vind echt dat deze samenwerking uitstekend verloopt.”

Over Soler & Palau Ventilation Group
S&P is bijna zeventig jaar geleden opgericht door de Spaanse engineers Soler en Palau. Vanaf de vroege start van het bedrijf is het de ambitie geweest om een bepalende internationale speler te zijn. En dat is goed gelukt: Soler & Palau heeft eigen vestigingen in ieder land in Europa en in vele landen daarbuiten. Daardoor is het bedrijf wereldwijd vertegenwoordigd en beschikbaar. Innovatie is een belangrijke levensader van het bedrijf: veertig R&D-medewerkers werken iedere dag aan innovaties en nieuwe vindingen. In de loop der tijd schreven zij maar liefst tachtig (!) patenten op hun naam. Het brede productenpakket van Soler & Palau omvat alle mogelijke soorten ventilatoren, voor iedere mogelijke toepassing in utiliteit, industrie en woningbouw. Daarnaast produceert Soler & Palau compacte plug & play luchtbehandelingskasten en WTW-units, naar keuze met warmtewiel of tegenstroomwisselaar en uiteraard met een hoog rendement. Vanuit de Nederlandse vestiging in Breda ondersteunen de medewerkers iedere projectvraag. Indien gewenst assisteren zij ook bij inbedrijfstellingen, want Soler & Palau zorgt dat het werkt!

Thomas Nuijten – i4Care (projectleider).
Tekst: Soler & Palau    Beeldmateriaal: Studio Seesing Fotografie