Moerwijk Den Haag is multifunctioneel gebouw rijker

Met twee basisscholen, een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en meerdere multifunctionele ruimten is de vorig jaar opgeleverde Brede Buurtschool Moerwijk een verrijking voor de gelijknamige Haagse wijk Moerwijk. 

Steeds vaker vervullen nieuwgebouwde basisscholen meervoudige behoeften. Zoals ook nu weer is te zien in de Haagse wijk Moerwijk. Daar bouwde aannemer Vink+Veenman de Brede School Moerwijk, een modern schoolgebouw voor vijf gebruikers, vormgegeven door het Delftse architectenbureau DP6 architectuurstudio. Installatiebedrijf Dekker van Geest, onderdeel van Batenburg Techniek, realiseerde met elektrotechnisch installateur A&B Electrotechniek de installaties in het gebouw, waarbij Dekker van Geest de onderdelen ventilatie, verwarming,  sanitair en regeltechniek voor zijn rekening nam. Projectleider Marco Wieme: “De school is gebouwd conform Frisse Scholen klasse B. Dat betekent tijdens de lessen een maximale CO2-concentratie van 950 ppm, wat ten goede komt aan de leerprestaties van de kinderen. Installaties zijn zoveel mogelijk gesplitst, zodat er uiteindelijk minder energie wordt gebruikt.”

beeld-1_1

Zone
Dekker van Geest installeerde de verwarming en ventilatie per zone. Dit houdt in dat de betreffende installatie wordt opgestart bij aanwezigheid van de gebruiker. Belangrijk, zegt Wieme, omdat iedereen eigen tijden heeft. “Het is redelijk uniek wat hier gebeurt, installeren gericht op individueel gebruik gebeurt niet veel. Ook zijn hier enkele onderdelen te zien die direct bijdragen aan een duurzamere energiehuishouding.” Wieme doelt onder meer op de twee op het dak geplaatste luchtbehandelingskasten die zijn voorzien van adiabatische koeling. Dit betekent dat er geen aparte koelmachine benodigd is. Ook de per ruimte regelbare vloerverwarming, per zone regelbare ventilatie en het waterbesparende sanitair dragen bij aan een duurzamer energiegebruik.

beeld-2_1

Initiatief
Ook zuinig is de elektra. Elektrotechnisch installatiebedrijf A&B Elektrotechniek uit Zuid-Beijerland installeerde voor het gebouw onder andere de brandbeveiliging, een lichtschakelsysteem met touchscreens, videofoon/intercom, geluid, data en pv-panelen. Het bijzonderst, volgens projectleider Theo Vijfvinkel, waren de verlichting en pv-panelen. Vrijwel alle armaturen zijn als LED uitgevoerd, de ruim driehonderd zonnepanelen dragen fors bij aan de energielevering. “Nieuwgebouwde scholen gaan tegenwoordig mee met hun tijd. Er zitten veel technische snufjes in het gebouw, niet alleen als bron – zoals de zonnepanelen, maar ook in het gebouw met digiborden, per lokaal af te stemmen verlichting en daglichtvolgende zonwering.”

Initiatiefrijk was ook het voorstel van A&B voor LED-verlichting in plaats van de besteksmatig voorgeschreven traditionele armaturen. Vijfvinkel: “Wij proberen altijd te kijken of er besteksonderdelen beter kunnen. Die LED-armaturen zijn daarvan een mooi voorbeeld.”

8-moerwijk-michel-kievits-kopie

Complimenten
Vijfvinkel houdt van projecten die zijn ontwikkeld vanuit de behoefte van meer functionaliteit. Ze vragen om meer dan technisch installeren alleen. Bovendien blijken gebruikers achteraf vaak niet schaars met het tonen van complimenten. Ook Wieme van Dekker van Geest meent dat bouwen voor verschillende gebruikers om iets extra’s vraagt. Een goede samenwerking bijvoorbeeld tussen opdrachtgever, hoofdaannemer en beide installateurs. Wieme: “Wij hebben eerder met elkaar samengewerkt, en vooral met dit soort projecten is dat een groot voordeel. Je kent elkaar, weet van ieder hoe er wordt gewerkt. Vooral met organisatorisch complexere werken is dat zeer aangenaam.”


i-project-infov3 Projectinfo

Intelligent besturingspaneel op maat

“Wil je een besturingspaneel dat van afstand bedienbaar, eenvoudig wijzigbaar en koppelbaar is aan alle gebouwinstallaties, dan kom je al snel bij ons uit”, zegt Ad Smits, teamleider Verkoop van Pneuman B.V..

Voor Brede School Moerwijk in Den Haag, gebouwd volgens de eisen van ‘Frisse Scholen’, leverde Pneuman B.V. een intelligent besturingspaneel waarop de binnen- en buitenverlichting en klimaatinstallatie zijn aangesloten. Ook komen er storingen van de brandmeld-, inbraak- en MIVA-installatie op binnen. Het door Pneuman geleverde besturingssysteem wordt bediend door middel van een touch-screen en maakt gebruik van internettechnologie.

macbook-side-views

De opdrachtgever hechtte veel waarde aan een fraaie vormgeving en een hoge mate van flexibiliteit. “Wij zijn in staat precies te maken wat de klant wil en dat gaf de doorslag om voor ons te kiezen”, vertelt Smits. “De installateur, A&B Elektrotechniek B.V. uit Zuid-Beijerland, was met name heel tevreden over de flexibiliteit. Ons systeem is zo flexibel dat zelfs omvangrijke wijzigingen met slechts een kleine ingreep gedaan kunnen worden, tegen minimale kosten.”
Brede School Moerwijk, een ontwerp van DP6 architectuurstudio uit Delft, werd in 2015 opgeleverd.

i-project-infov3 Projectinfo

Vloerverwarming schreeuwt om ontluchting

Brede School Moerwijk in Den Haag biedt huisvesting aan twee basisscholen, één voor regulier (De Kleine Wereld) en één voor speciaal basisonderwijs (Cor Emousschool). Tevens zijn er een kinderdagverblijf, BSO en gymzalen in ondergebracht. Blikvanger van het door DP6 architecten ontworpen gebouw is de witte gevel waarop met ronde tegels de letters van het alfabet zijn gevormd. De bruto vloeroppervlakte van de in 2015 opgeleverde nieuwbouw bedraagt 5.441 m2.

Door de gehele school is vloerverwarming aangelegd. De realisatie hiervan was in handen van installatiebedrijf Dekker Van Geest. Om oxidatie van de verwarmingsinstallatie te voorkomen, heeft dit bedrijf de AIR-SEP type AS-E 48/4 geplaatst. Zeker bij vloerverwarming is dit geen overbodige luxe, aangezien in water van maximaal 45 graden het extreem hoge percentage van twaalf procent lucht kan oplossen. De AIR-SEP, een product van KOREX Benelux, zorgt voor afzetting van in het water aanwezige zouten en mineralen en afscheiding van gassen in een gesloten gevacumeerd reservoir.

Mario van Gorsel, directeur van KOREX Benelux: “De AIR-SEP zorgt ervoor dat er drukbehoud en adiabatische vacuümontgassing plaatsvindt. Dankzij automatisch bijvullen en automatisch ontluchten blijft de installatie luchtvrij. Dat komt de levensduur van de installatie ten goede.”

Dekker Van Geest past de AIR-SEP inmiddels standaard toe op haar projecten. De AIR-SEP is geschikt voor alle gesloten installaties met temperaturen van 0 tot 100 graden Celsius en voor koelen van 0 tot -50 graden Celsius en is beschikbaar voor alle drukken.
20150806_112633


Hoge kwaliteit luchtkanalen voor Brede School Moerwijk

Om een optimale werk- en leeromgeving voor haar gebruikers te creëren, is bij de bouw van Brede School Moerwijk in Den Haag veel aandacht besteed aan het binnenklimaat. In opdracht van werktuigbouwkundig installateur Dekker van Geest hebben de Schilt werkmaatschappijen Schilt Luchtkanalen BV en Schilt Luchttechniek BV hiertoe een luchtbehandelingssysteem op maat ontworpen, geleverd en gemonteerd, inclusief de bijbehorende TROX-componenten, waarmee energiezuinig, geluidsarm en veilig geklimatiseerd kan worden.

“In totaal hebben wij circa 750 m² rechthoekig kanaalwerk en 1.290 m¹ rond kanaalwerk geleverd en gemonteerd”, vertelt commercieel marketing manager Leo ’t Jong. “Het dak is voorzien van circa 830 m² PIR-POL AL/AL50 luchtkanalen, een opdracht die we hebben ondergebracht bij BRAGO Luchttechniek BV. Alle luchtkanalen voldoen aan het Programma van Eisen van Frisse Scholen klasse B.”

De keuze voor de Schilt bedrijven is niet verwonderlijk, vertelt ’t Jong. “Want sinds 1985 zijn wij de enige voorraadhouder voor TROX in Nederland. In ons 5.000 m² grote magazijn liggen de belangrijkste onderdelen van het TROX-leveringsprogramma altijd op voorraad, waaronder brandkleppen, roosters, volumeregelaars en geluiddempers. Voor 14 uur besteld, betekent altijd: morgen in huis. Bovendien zijn wij al jarenlang een vaste bouwteampartner van Dekker van Geest.”

Tekst: Sjoerd Meuleman    Beeldmateriaal: A&B Electrotechniek en Michel Kievits