Medical Export Group (MEG) | Vuren

Out-Of-The-Box-Energiedistributie voor Medical Export Group

Soms moet het gewoon net even anders. Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Dat ondervonden Van Weerdenburg Electrotechniek BV en Elektro Internationaal tijdens hun werkzaamheden aan de elektrotechnische installatie van het nieuwe distributiecentrum van Medical Export Group (MEG) aan de A15 in Vuren.

F5 Projectengroep uit IJsselstein bouwde in opdracht van farmaceutische groothandel MEG de afgelopen maanden aan een duurzame bedrijfslocatie op bedrijventerrein Zeiving in Vuren. Naast zo’n 2.000 m² aan kantoorruimte beslaat het pand 12.000 m² bedrijfsvloer, dat dienst doet als GDP-compliant warehouse complex met zo’n 15.000 palletlocaties in een volledig klimaatgecontroleerde omgeving. Allemaal bestemd voor het optimaal opslaan en verspreiden van farmaceutische en medische producten.

Partners met kwaliteit
F5 Projectengroep deed een beroep op B&V Installatietechniek en Van Weerdenburg Electrotechniek BV voor het ontwerp en de inrichting van de elektrotechnische installatie. Projectleider Raymond van Weerdenburg wende zich voor deze uitdagende klus tot paneelbouwer Elektro Internationaal uit Woerden. En met reden. “Ik werk graag samen met vaste partners die hun kwaliteiten bewezen hebben. Eén daarvan is Elektro Internationaal. Ik kan goed door één deur met projectleider Dirk Blom. Hij is een vat aan kennis op het gebied van energiedistributie. Wat díe man allemaal in zijn hoofd heeft… Hij kan uitstekend meedenken op projecten. En vanwege de korte lijnen kunnen we snel en effectief werken en meerwaarde bieden op een project, zoals dat van MEG.”

Out-Of-The-Box
Na uitvoerig denkwerk met Elektro Internationaal heeft Van Weerdenburg de engineering van de powerdistributie voor de expeditie, assemblagehal en 4 stuks opslaghallen van het warehouse uitgewerkt. Daarbij was voorwaarde dat de hoofdverdeler niet op een centraal punt in het pand zou komen te staan. De transformator bevindt zich op een hoeklocatie, wat de nodige uitdaging met zich meebracht voor het distribueren van stroom over de grote afstanden in het pand. “Normaal gesproken staat de hoofdverdeler centraal opgesteld en kan van daaruit worden uitgewaaierd naar de onderverdelers, maar Raymond heeft nu een onconventionele oplossing moeten uitdenken”, vertelt Dirk Blom. “Dat heeft geresulteerd in een verdeelrek op de trafo, die daardoor als het ware dient als hoofdverdeler.”

Kabels koppelen en koppen knotsen
Om de energie vanuit de trafolocatie over het pand te verdelen heeft Van Weerdenburg tijdens de bouw al zes voedingskabels in de grond aangebracht naar de verschillende verdeelkasten. Blom: “Daar hebben we aansluitingen op gemaakt, wat bepaald geen sinecure was gezien de stugheid van de kabels. Raymond en ik hebben koppen geknotst om het geheel goed uit te denken. Eén voedingskabel leidt van de trafo naar een hoofdverdeelkast, gebouwd in Prisma-P van Schneider Electric voor de voeding van het kantoorgedeelte en de werktuigbouwkundige installaties. De hoofdverdeelkast voedt drie onderverdelers én een PV-verdeler. De overige voedingskabels leiden naar de 5 opslaghallen waar in elke hal een Prisma-G verdeler fungeert als ‘kleine hoofdverdeler’.” Blom vertelt met zichtbaar enthousiasme. “Ik werk al sinds 1981 bij Elektro Internationaal en powerdistributie heeft geen geheimen meer voor me. En áls ze er zijn, dan wil ik er meteen alles over weten”, lacht hij.

Licht in de duisternis
Ook het schakelen van het verlichtingsplan van het distributiecentrum werd uitgedacht door Dirk Blom. Zijn uitvoerige schemapakket werd vervolgens tot in de (licht)puntjes uitgewerkt door Rob van Dijk, KNX-expert bij Elektro Internationaal. Voor de complete verlichting van het pand en het schakelen van de buitenverlichting zijn veegschakelingen opgenomen om zo efficiënt mogelijk met het energieverbruik om te gaan.

Raymond van Weerdenburg is zeer te spreken over de gezamenlijke werkzaamheden. “Het is zoals ik dat gewend ben van Elektro Internationaal: we hebben een mooi stuk kwaliteit kunnen leveren. Ik had ook niet anders verwacht.”

Tekst Linda van Doren     |    Beeld F5 Projectengroep B.V.