LED-armaturen dragen bij aan veiligheid én energiezuinigheid in Grolsch Bierbrouwerij

Wie over de A35 bij Enschede rijdt, kan ze bijna niet ontgaan: de groen aangelichte lagertanks van de Grolsch Bierbrouwerij. Waar de lagertanks voorheen werden aangelicht door energieslurpende gasontladingslampen van 400 Watt per stuk, zijn circa drie jaar geleden energiezuinige Luci Series Industry LED-armaturen van 100 Watt met kleurfilters geïnstalleerd. Met de nieuwe armaturen wordt maar liefst 80% op de energiekosten bespaard, vertelt John Kalma, Hoofd Technische Dienst bij Grolsch. “Omdat de Luci-armaturen – in vergelijking met de oude verlichting veel minder warmte afgeven, kunnen we flink besparen op de koeling. En doordat de armaturen > 100.000 branduren meegaan, is regelmatige vervanging niet meer aan de orde.”

De keuze voor de Luci Series Industry LED-armaturen was volgens hem een logische. “Onder andere vanwege de goede optieken, lichtbundels en hoge betrouwbaarheid van de armaturen. De LED-armaturen worden bovendien al geruime tijd geïnstalleerd in de Shell-stations, waaraan extreem hoge kwaliteitseisen worden gesteld. Een goede referentie, die ons zeker over de streep heeft getrokken.”

Minimale kosten, maximale veiligheid
In navolging van de lagertanks is afgelopen jaar ook de druktankkelder van Grolsch uitgevoerd met Luci-armaturen. Vooral uit kostenoverweging, vertelt Kalma. “De traditionele TL-verlichting brandde hier 24 uur per dag, zeven dagen per week, terwijl slechts twee uur per etmaal medewerkers in de ruimte aanwezig zijn om productmonsters te nemen en inspecties uit te voeren. De Luci-armaturen bieden hiervoor een oplossing.”

Aanvankelijk waren in de druktankkelder standaard Luci Classic armaturen voorzien, vertelt Jeroen de Jonge, Verkoop Directeur bij Reveb. “Probleem van deze armaturen was echter dat de verlichting achter de medewerkers aan schakelde, in plaats van voor hen uit. Daarom hebben we de Luci Classics al gauw vervangen door EOS-armaturen in een uitgebalanceerd lichtplan, waarbij de monstername kabinetten extra worden aangelicht. Een energiebesparing van circa 80% én een optimaal werklicht zijn het duurzame resultaat.”

In plaats van 56 TL-armaturen zijn in de nieuwe situatie slechts acht Luci-armaturen gemonteerd; vijf boven de looproutes en drie boven de monstername kabinetten. Kalma: “Waar in de oude situatie 46 TL-bakken volcontinu brandden, zijn de armaturen in de nieuwe situatie zo ingeregeld dat ze, zodra onze medewerkers de ruimte betreden, snel opschakelen tot een vooraf bepaald lichtniveau. Wordt er tien minuten geen activiteit gedetecteerd, dan dimmen de armaturen automatisch terug tot 50%. Wordt er in de vijf minuten daarna ook geen beweging waargenomen, dan schakelen de armaturen automatisch terug naar 3% (kaarslichtniveau). Een bewuste keuze, omdat in de druktankkelder geen daglicht binnenstroomt. Mocht er zich onverhoopt toch nog een medewerker in de druktankkelder bevinden, dan kan hij de ruimte altijd veilig verlaten.”

Experimenteren met verlichtingsinstellingen
De druktankkelder biedt Grolsch de mogelijkheid om de EOS-technologie tot in detail te testen, vertelt Kalma. “Naast de mogelijke schakelingen naar vol vermogen verkennen we onder meer de verschillende dimpercentages, diep-dim-modus, groeps- en zoneregelingen en verschillende verlichtingstijden. Zodat we de techniek optimaal onder de knie hebben, wanneer we in de toekomst ook onze overige ruimtes stap-voor-stap van EOS-armaturen zouden willen voorzien. De eerste gesprekken hiervoor worden inmiddels gevoerd.”     

Tekst Lieke van Zuilekom     |    Beeld Reveb
Foto boven: ‘Waar in de oude situatie 46 TL-bakken volcontinu brandden, zijn de armaturen in de nieuwe situatie zo ingeregeld dat ze, zodra de medewerkers de ruimte betreden, snel opschakelen tot een vooraf bepaald lichtniveau.