‘Klimaatinstallaties Graafschap College zijn duurzaam, energiezuinig en optimaal (in)regelbaar’

Op de plek van de voormalige tennishal op Sportpark Zuid in Doetinchem wordt hard gewerkt aan de nieuwbouw voor de circa 700 leerlingen van de opleidingen Sport en Bewegen en Veiligheid en Vakmanschap van het Graafschap College. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw spelen duurzaamheid (energielabel A+++), energiezuinigheid en een optimale regelbaarheid een centrale rol. Ook voor Belimo Servomotoren B.V., die in het project haar prefab benadering toepaste. Twee warmtepompen verzorgen de warmte- en koudeopwekking in de nieuwbouw, zonnepanelen op het dak voorzien in een duurzame stroomopwekking. Daarbij wordt overal in het gebouw LED-verlichting geïnstalleerd, inclusief daglicht- en aanwezigheidsregelingen. 

Belimo werd al in een vroeg stadium en door verschillende partijen bij het project betrokken. “De eerste aanvraag kwam in 2016 van Pola Installatietechniek, die ons vroeg om mee te denken over de klimatisering van de nieuwbouw”, vertelt Niek van der Vegt, Manager OEM (Original Equipment Manufacturing) bij Belimo. “Op basis van de gegevens van Pola hebben wij diverse kogelkranen voorgesteld, waaronder onze 2-weg (drukgecompenseerde) ventielen en standaard 6-weg ventielen. Voor een eenvoudige waterzijdige inregeling van de verwarmings- en koelinstallaties hebben wij tevens de elektronische drukonafhankelijke 6-weg regelkogelkranen uit onze Belimo ZoneTight™ serie voorgesteld, die een automatische, permanente hydraulische inregeling via de regelkogelkraan mogelijk maken en de juiste waterhoeveelheid bij drukschommelingen en in deellastbereik garanderen, evenals een maximale installatieveiligheid door de geïntegreerde drukvereffeningsfunctie. Aan Pola hebben we diverse samples aangeleverd, die op de locatie in Zeve­naar zijn getest, waarna de installateur ons advies voor de 6-weg flow-ventielen heeft overgenomen.”

Belimo

Één regelaar en één Modbussysteem
Het gebouw is uitgevoerd als Smart Building, vertelt Van der Vegt, met een geïntegreerd naregelsysteem op IP-basis van system integrator BRControls.    

“De LED-verlichting en DALI-bus met daglicht- en aanwezigheidsregeling zijn gekoppeld met de klimaatregeling, die de aansturing van de klimaatplafonds en VAV-boxen van Solid Air (onderdeel van Nijburg Industry Group) omvat. Alles in één regelaar en op één Modbussysteem. Beide regelingen worden tevens Smart uitgevoerd: vanuit het webbased gebouwbeheer kan zowel het debiet voor verwarmen als koelen (via een 6-weg ventiel) als voor de VAV-boxen worden uitgelezen en ingesteld, die de verse luchttoevoer in de ruimtes regelen. Voor dit VAV-deel heeft Belimo haar VAV-Compact regelaars voorgesteld, die maximale behaaglijkheid en comfort garanderen. Door de precieze en langdurig stabiele regeling van de luchtstroom wordt bovendien een bijzonder energie-efficiënte werking van de installatie bereikt.” Met de D3 drukverschilsensor regelt de VAV-Compact ook kleine volumestromen zeer nauwkeurig, vertelt hij. “De minimale doorstroming beschermt bovendien tegen vervuiling. Hij detecteert onjuiste luchtzijdige aansluitingen (!) en geeft deze aan. De bediening blijft onveranderd eenvoudig.”

Belimo

Plug-and-play
Ook aan BRControls werden verschillende werkende samples ter beschikking gesteld, vertelt Van der Vegt. “In de werkplaats in Zwolle is een testopstelling gemaakt, waarin BRControls de klimaat- en ventilatieregelingen in diverse omstandigheden succesvol heeft getest.” Inmiddels zijn alle 6-weg flow-ventielen en VAV-Compact regelaars geleverd en ingebouwd. “Op dit moment brengt BRControls alle regeltechniek aan, waarna de verschillende systemen worden gekoppeld. Hiervoor maakt de system integrator zoveel mogelijk gebruik van stekerbare producten, waarvoor Belimo de betrokken partijen maximaal en proactief heeft ontzorgd. Niet alleen door de juiste (WAGO) stekkers aan te leveren, maar ook door de complete elektrische prefabmontage hiervan te verzorgen. Conform de specificaties van en in nauw overleg met Pola én Solid Air, die de prefab VAV-Compact regelaars in de fabriek op de VAV-boxen monteert. Hiervoor leveren wij tevens de contrastekkers aan, voor een naadloze, plug-and-play installatie.”

Na de zomervakantie van 2018 wordt de nieuwbouw van het Graafschap College in gebruik genomen.  

Belimo

Bouwinfo
Architect  cepezed
Aannemer Klaassen Groep
Installatie-ontwerp Willems Technisch Adviesbureau
Installaties Pola Installatietechniek, Solid Air (onderdeel van Nijburg Industry Group), BRControls, WAGO, Belimo

Tekst Lieke van Zuilekom     |    Beeld Belimo