Installaties ICC zetten hoog in op veiligheid en integraliteit

In het Haagse Benoordenhout, op het terrein van de Alexanderkazerne bevindt zich het nieuwe complex van het International Criminal Court (ICC). Aan de realisatie van deze permanente locatie van het Internationaal Strafhof lagen strikte randvoorwaarden ten grondslag op het gebied van veiligheid, functionaliteit, duurzaamheid en esthetica. Binnen deze kaders gaf HOMIJ Technische Installaties invulling aan het installatietechnische deel.

Het ICC is een permanente locatie voor het vervolgen van mensen die verdacht worden van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Het nieuwe complex, ontworpen door Schmidt Hammer Lassen Architects en gebouwd door de combinatie van VolkerWessels-ondernemingen Visser & Smit Bouw/Boele & van Eesteren (Courtys vof), bestaat uit zes volumes met een totale oppervlakte van circa 56.000 vierkante meter. In het complex bevinden zich 1.200 werkplekken, drie rechtszalen met AV-studio, een conferentiecentrum, een restaurant, een bibliotheek, wachtruimtes, een perscentrum en opslagruimte. Een integraal installatiepakket voorziet deze ruimtes van elektra, verlichting, verwarming, koeling, (brand)veiligheid en beveiliging.

In juni 2013 kreeg HOMIJ de opdracht voor de realisatie van de installaties. “Royal Haskoning leverde het voorlopig en definitief ontwerp”, vertelt Tjerk Jan Zwerver, projectmanager namens HOMIJ. “Op basis daarvan werkten wij de detailengineering verder uit. Royal Haskoning hield toezicht gedurende het gehele project.”

Duurzame verwarming en koeling in ICC Den Haag

100% LED
Voor de verlichting paste HOMIJ de DLS ‘add-on’ Integrated LED toe. Deze zogenoemde DLS-IL variant voorziet in een geïntegreerd, DALI-gestuurd plafondverlichtingssysteem en in aluminium plafondlamellen opgenomen LED-verlichting. Zwerver: “In de kantoorruimten zijn de plafonds uitgevoerd met vier centimeter brede lamellen, waarin per lamel dertig LED-spots zijn geïntegreerd. Qua kleurtemperatuur is gekozen voor 5.600 Kelvin, een vrij witte lichtkleur die heel dichtbij natuurlijk daglicht komt. Zeer belangrijk voor een prettige beleving van de werkomgeving.” De plafondlamellen in de conferentiezaal en de tot wel elf meter hoge rechtszalen zijn breder uitgevoerd. Tussen de lamellen bracht HOMIJ speciale, onafhankelijk gestuurde LED-lichtlijnen in twee LED-kleuren aan.

Duurzame verwarming en koeling
Ook voor de verwarming en koeling van het gebouw, inclusief kritische ruimtes als de MER/SER-ruimten en de rechtszalen koos ICC voor duurzame oplossingen. Warmte- en koudelevering geschiedt bijvoorbeeld via een door Eneco aangelegde WKO-installatie. Betonkernactivering zorgt voor de hoofdzakelijke verwarming en koeling. De individuele regeling is uitgevoerd met naverwarming en specifieke ruimtes middels klimaatplafonds.

International Criminal Court Den Haag verwarming en koeling

Beproefde veiligheid
In het ICC draait alles om veiligheid. Met gasblussing in de kritische ruimtes, een sprinklerinstallatie en brandmelders voldoet het complex aan de zeer strenge brandveiligheidseisen. De beveiligingsinstallatie bestaat uit een groot aantal camera’s in het gebouw en op het terrein. Ook zijn veel deuren voorzien van toegangscontrole. “De totale beveiliging omvat vele facetten die allemaal in elkaar grijpen”, zegt Zwerver.” Per deur en camera zijn meerdere scenario’s denkbaar. Die hebben we in het voortraject uitgewerkt en voorafgaand aan de oplevering uitvoerig getest.”

rechtzaal-icc-in-nieuw-gebouw

Intensieve uitvoering
Aan de testfase ging een intensief uitvoeringstraject vooraf. Vanaf april 2014, na het gereedkomen van de ruwbouw, bouwde HOMIJ de installaties per bouwdeel op. Het DLS-systeem was toen al zo ver mogelijk geprefabriceerd. In juni 2015 waren de installaties grotendeels gereed. De officiële oplevering volgde op 30 oktober.     ζ


Bouwinfo

Opdrachtgever
International Criminal Court (ICC) Permanent Premises, Den Haag

Architect
Schmidt Hammer Lassen Architects, Kopenhagen.

Projectmanagement
Brink Management en Advies, Rotterdam

Uitvoering
Courtys vof (Boele & van Eesteren, Rijswijk en
Visser & Smit bouw, Rotterdam)

Installaties
HOMIJ Technische Installaties bv, Lumin Special Projects BV, SYTEC B.V., E. VAN WINGEN NV,
Nijburg Klimaattechniek, Solid Air Climate Solutions

Bouwperiode
2013-2015

 


i-project-infov3 Projectinfo

ED juiste keuze in nieuwbouw Internationaal Strafhof
De rechters en andere medewerkers van het Internationaal Strafhof kunnen hun werk doen in ideale lichtomstandigheden. Lumin Special Projects BV leverde de speciaal ontworpen LED-lichtarmaturen voor de drie gerechtszalen en trappenhuizen. In totaal werd zo’n 1,8 kilometer aan lichtlijn aan dit prestigieuze project geleverd.

Directeur Peter van Leeuwen van Lumin: “Begin 2014 kregen we de vraag hoe het ontwerp er uit zou zien in LED. Wij hebben toen de armaturen helemaal vanaf nul bedacht voor zowel de trappenhuizen als voor de gerechtzalen. De armaturen zijn dus helemaal op maat gemaakt in ‘tuneable white’ voor de gerechtszalen. Dit wil zeggen dat ze naar keuze warm of koel wit licht kunnen afgeven en alles daar tussenin. In ieder armatuur heb je zo eigenlijk een dubbele installatie waarvoor ook dubbel zoveel geïnstalleerd vermogen benodigd is. De grote uitdaging was om de LED’s voldoende gekoeld te krijgen. We hebben gekozen voor speciale LED-boards en het armatuur is zodanig geconstrueerd dat warmte snel wordt afgevoerd. De hoogwaardige afscherming van het armatuur zorgt ervoor dat het licht goed gestuurd en niet te helder wordt. Daarmee voldoet het aan alle verblindingseisen en is er toch nog voldoende verticaal licht voor de televisiecamera’s.”

Mooi project
Van Leeuwen: “We hebben echt heel snel moeten werken. Vanaf opdracht tussen de eerste levering hadden we vier maanden voor het maken van het definitieve ontwerp en de productie. Ook de logistiek was een uitdaging. We mochten alleen op bepaalde dagen tussen bepaalde uren leveren. Dat luisterde allemaal erg nauw. Maar het was een mooi project!”


Brandbeveiliging realiseren op ‘zwaarst beveiligde locatie ooit’
In opdracht van HOMIJ verzorgde SYTEC B.V. de totale brandbeveiliging voor de nieuwe permanente huisvesting van het Internationaal Strafhof (ICC). De bouwplaats was de zwaarst beveiligde locatie van alle projecten die SYTEC ooit heeft uitgevoerd.
Impressie-ICC-Permanent-Premises-
“De projectomvang was groot”, vertelt directeur Albert Viswat van SYTEC. “We hebben onder andere de branddetectie, aspiratiesystemen, ontruimingsalarm, gasdetectie, sprinklerbewaking en gasblussystemen gerealiseerd, inclusief een softwarematige koppeling met het beheersysteem. Waardoor beheerders vanaf meerdere locaties inzicht hebben in bovengenoemde installaties.”

Strenge controle
Bij het Internationaal Strafhof zijn 124 landen aangesloten. Het gebouw is dan ook geen Nederland, waardoor je een paspoort nodig hebt om binnen te komen. Daarnaast worden er zeer gevoelige onderwerpen besproken en beoordeeld. Alle reden om de beveiliging meer dan serieus aan te pakken. Viswat: “Al onze medewerkers zijn gescreend. Dat was voor ons een geheel nieuwe ervaring.” Om de integriteit en betrouwbaarheid van de tot het project toegelaten partijen te waarborgen, controleerden de verantwoordelijke bewakingsdiensten 24/7 met een waterdicht toegangscontrolesysteem.

Trots
Een prestigeproject van formaat voor zowel Nederland als de betrokken partijen. Zo blikt Viswat op het werk terug. “Samenwerking, informatieverschaffing en probleemoplossend vermogen waren vanzelfsprekend maatgevend om de voortgangsprocessen en kwaliteit van het uiteindelijke product te waarborgen. Bij SYTEC zijn we trots dat we onze producten en expertise bij het Internationaal Strafhof mochten inzetten.”


EXPERTISE OP ÉÉN VIERKANTE KILOMETER
Al sinds 1985 levert E. VAN WINGEN NV, gevestigd in het Belgische Evergem, energieoplossingen met diesel- en gasmotoren. Binnen het bedrijf draait alles om energie en energie-efficiëntie. Disciplines die vaak worden gecombineerd in projecten waarvoor EVW zowel de noodstroomvoeding, warmtekrachtkoppeling als energiesturing levert.

“We zijn sterk in engineering en bouwen en installeren de aggregaten zelf volgens VCA**”, zegt project manager Bart Meulmeester. “Vervolgens bieden we de klant een servicepartnership van vele jaren aan. Die klant verwacht een totaaloplossing en vindt in ons uitgebreide standaardprogramma dan ook talloze opties op maat. Zeker rondom kritische toepassingen is dat een belangrijk aspect.”

Machines en productie E. van Wingen N.V.

Het in-house ontwerp (3D) omvat zowel de implementatie van de installatie als het maken van de schema’s voor bedienings- en vermogenborden, al dan niet voor parallelwerking. De combinatie van een industriële PLC met een webserver biedt mogelijkheden voor onder meer online monitoring, trendanalyse, energiesturing, webbased afstandsbeheer en M2M communicatie.

E. van Wingen Evergem energie

Dat het complete productengamma en de professionele aanpak van EVW ook in Nederland in de smaak vallen, wordt bewezen door de recente levering en installatie van de noodstroomvoorziening in het gloednieuwe Internationale Strafhof (ICC), dat april jongstleden op het terrein van de Alexanderkazerne in Den Haag een nieuw gebouw betrok. Het ICC is een permanent hof dat oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide vervolgt. De ambitieuze nieuwbouw weerspiegelt de internationale betekenis van deze organisatie. “Naast twee van net-parallelwerking voorziene noodstroomaggregaten van elk 1.250 kVA hebben we de sturing van de hoofdverdeelinrichtingen geleverd”, aldus Meulmeester. “De installatie beschikt over een behoorlijke brandstofopslagcapaciteit (KIWA, red.) Een kolfje naar de hand van ons engineering- en projectteam, dat met dit prestigieuze project op amper één vierkante kilometer Nederlandse bodem al voor de zevende maal een installatie van deze omvang neerzette.” De uitleg van Meulmeester bevestigt andermaal de kwaliteiten van EVW. “We denken vooruit en focussen op kwaliteit en klanttevredenheid. Niet alleen volgens de ISO 9001-norm, maar ook met de overtuiging om innovatief en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.”


‘Optimale binnenklimaatcondities voor ICC’

Aan de bouw van het nieuwe Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC) in Den Haag werden zeer hoge eisen gesteld, onder andere ten aanzien van het binnenklimaat. Zusterbedrijven Nijburg Klimaattechniek en Solid Air Climate Solutions, beiden onderdeel van de Nijburg Industry Group, engineerden, fabriceerden, leverden en monteerden er een luchtbehandelingsinstallatie op maat, inclusief de bijbehorende appendages.

optimaal-binnenklimaat-voor-icc

Luchtverwarming en -koeling in ICC geschiedt via roosters in het plafond. “Wij hebben hiervoor circa 14.000 m¹ ronde en 22.000 m² rechthoekige luchtkanalen geleverd”, vertelt Alex Walraven namens Nijburg Klimaattechniek. “Alle luchttoevoersystemen zijn op locatie door ons geïsoleerd, zodat tijdens het luchttransport geen energie verloren gaat.”

Tijdens het project kwam Nijburg Klimaattechniek voor verschillende uitdagingen te staan. Niet alleen vanwege de omvang, maar vooral ook qua logistiek, vertelt collega Jaap Feeke. “We moesten onze producten binnen bepaalde tijdsloten aanleveren, waarbij de luchtkanalen schoon aangeleverd moest worden. Omdat op het project nauwelijks bouwliften aanwezig waren, hebben we veel materialen al in een vroegtijdig stadium – nog voordat de gevel sloot – middels een verreiker op de juiste verdieping geplaatst. Hiervoor hebben we speciale karren ingericht. Omdat in het project veel repeterend werk zat, konden we veel onderdelen prefabriceren, waarbij we gelijk de vele honderden naverwarmers, volumeregelaars en dempers van Solid Air Climate Solutions konden verwerken.”

Tekst: Patricia van der Beek
Beeldmateriaal: Homij